Caroline Munro

District 9 (2009)


District 9 #1 District 9 #2

Laajalti keskustelua herättäneen ja kiitosta keränneen uutuus-scifi-elokuva District 9:n tarina sijoittuu vuoden 2010 Johannesburgiin, ja on käytännössä ohjaaja Neill Blomkampin kuusiminuuttisen vuonna 2005 valmistuneen Alive in Joburg -lyhytelokuvan punainen lanka venytettynä suuren rahan siivittämänä lähes parin tunnin mittaiseksi kokopitkäksi elokuvaksi. Alive in Joburgin idea taas on lähtöisin eteläafrikkalaissyntyisen Blomkampin halusta yhdistää lapsuutensa kehitysmaaympäristön maisemat kokeelliseen osin dokumentaaristyyliseen scifi-kertomukseen.

District 9 [1]
District 9 [2]

Blomkamp itse on kolmikymppinen nuori lupaus, joka on aiemmin toiminut leffabisneksessä lähinnä 3D-animaattorina ja ohjannut muutamia lyhäreitä ja mainoksia. Blomkampin ensimmäisen elokuvan oli tarkoitus olla filmatisointi suositusta Halo-videopelistä, mutta projektin ajauduttua karille tuottaja Peter Jackson päätti luottaa Blomkampin talenttiin ja sysäsi tälle kouraan 30 miljoona taalaa antaen samalla Neillille vapaat kädet tehdä ensimmäisestä elokuvastaan juuri sellaisen kuin tämä haluaa. Rahat eivät onneksi palaneet koksuun ja huoriin, vaan saivat oikeasti arvoistaan vastinetta Blomkampin esikoisteoksen lopputuleman ollessa erittäin vakuuttava ja hyvinkin persoonallinen.

District 9:n kehystarinaa on maustettu ajankohtaisilla aiheilla ja kevyellä yhteiskuntakritiikillä (joista ilmeisimpänä apartheid-yhteys). Saarnaavaksi tai moralisoivaksi se ei onneksi silti missään vaiheessa taivu, vaan tapahtumia seurataan sivusta parodian ja mustan huumorin sävyttämänä asiayhteyksien tiedostamisvastuun jäädessä katsojan omalle kontolle.

District 9 [3]
District 9 [4]

Juoni itsessään ei ole erikoisen eeppinen, keskittyen lähinnä ylivirkaintoisen ja yksinkertaisen oloisen pääosahahmo Wikus Van De Merwen toilailujen ympärille. (fun-fact: sukunimi Van De Merwe on Etelä-Afrikassa yleisessä vitsailukäytössä oleva hollantilaisperäinen sukunimi. Eräänlainen blondivitsien vastine siis). Van De Merweä esittävä Sharlto Copley on ohjaaja Blomkampin tavoin valkokankaalla lähes ensikertalainen, mutta onnistuu silti tulkitsemaan hahmoa vallan erinomaisesti. Kun vielä huomioi että Copley tiettävästi improvisoi kaikki vuorosanansa, ei voi kun nostaa hattua erittäin onnistuneelle roolisuoritukselle. (bonus-fact: Copley on myös ohjannut yhdessä Alive in Joburgin tuottajan Simon Hansenin kanssa vuonna 2008 elokuvan Spoon, joka on Cape Townissa kuvattu Rutger Hauerin pääosittama trilleri).

District 9 [5]
District 9 [6]

Yksi elokuvan oleellisimmista juonielementeistä on asekauppa ja -teollisuus. Ja asepornoa District 9:ssa riittää. Elokuvan muukalaisten aseet eivät todellakaan ole mitään lussupyssyjä, vaan niissä on kerrankin ihan oikeasti munaa (pc-/konsolipelaajat bongaavat varmasti yhteyksiä useammankin eri fps-pelin asevalikoimiin). Tärykalvot rikkoville, valtavia paineaaltoja aiheuttaville ja kaiken tuhannen pillun päreiksi tai veriseksi mössöksi räjäyttäville aseille suodaan enemmän kuin tarpeeksi ruutuaikaa. Esittelyssä on myös Etelä-Afrikkalaisen asevalmistaja Denelin lähes koko asekatalogin kirjo. Lobbaus on jo niin melkoista, että jopa Cannon Filmsin israelilaistuottajaparivaljakko Golan & Globusin Uzi-tyrkytys lafkan omiin leffoihin jää jo melkein sen varjoon. Mutta vain melkein.

District 9 [7]
District 9 [8]

Elokuvan fotorealistiset cgi-tehosteet näyttävät suoraan sanottuna aika helvetin hyviltä. Etenkin kun huomioi kuinka haastavaa on saada suuret cgi-hahmot sisällytettyä mukaan kohtauksiin, jotka tapahtuvat lähes poikkeuksetta kirkkaassa päivänvalossa. Myös messevää graafista väkivaltaa on tarjolla yllin kyllin, tuoden parhaimmillaan vahvasti mieleen Paul Verhoevenin Starship Troopersin veriorgiatunnelmat.

Joitain heikkouksiakin elokuvasta toki löytyy. Esimerkiksi kaikki sentimentaalinen hömppä olisi voitu suosiolla hyllyttää ja samalla poistaa muutamat sekaan eksyneet halvat vitsit. Myös juonenkulun muutamiin epäjohdonmukaisuuksiin voisi puuttua, jos haluaisi. Mutta kaikki nämä pienet puutteet ovat onneksi melko toissijaisia.

District 9 [9]
District 9 [10]

District 9 on loppupeleissä melko puhdas viihde-elokuva, mutta luojan kiitos, se ei ole sitä perinteistä sielutonta kohderyhmämarkkinoitua PG-13 -sontaa, jota markkinat ovat jo pullollaan, vaan oikeasti piristävän raikas poikkeus. Nuoren ohjaajan debyyttikokopitkäksi se on erinomainen suoritus.

Blomkamp on faniensa iloksi jo ehtinyt hieman ideoida seuraavaa elokuvaansa. Scifi-teemalla jatketaan ja elokuva tulee ohjaajan omien sanojen mukaan olemaan: "very violent, and very unique." Toivotaan että näin on!

****½
© Jetro Suni, julkaistu: 9.9.2009
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (9)
 JSSMJLTPJMMEMK*EMPI
  4.5 4.5 3.5 3.5 4.0 3.5 4.5 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.89/5.00 (32)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  45 (64)
70%
District 9 (2009)  District 9 (2009)