Caroline Munro

Yellow Fangs (1990)

aka Remains: Beautiful Heroes; Rimeinzu: Utsukushiki yuusha-tachi

Yellow Fangs #1 Yellow Fangs #2

Sonny Chiban yritys luoda ultimaattinen toimintaseikkailu päättyi katastrofaalisesti. Ensimmäistä kertaa ohjaajana työskennellyt näyttelijälegenda sijoitti elokuvaan yli 10 miljoonaa dollaria omaa rahaansa, ja omisti sen Japan Action Clubin 20-vuotiselle taipaleelle. Kameran takana vaikutti myös Chiban vanha yhteistyökumppani Kinji Fukasaku, joka toimi projektissa neuvonantajana. Fukasakun ja Chiban yhteinen taival ulottuu 1960-luvun alkuun saakka, jolloin Fukasaku teki ohjausdebyyttinsä kahdella Chiban tähdittämällä Drifting Detective -elokuvalla (molemmat 1961).

Siksi olikin traagista, että juuri Yellow Fangs lähestulkoon tuhosi Chiban uran. Tyhjille saleille pyörinyt elokuva velkaannutti ohjaajansa ajaen tämän vararikon partaalle. Chiba joutui myymään omistamansa liikeyritykset sekä Japan Action Clubin kyetäkseen maksamaan elokuvan tuottamat miljoonavelat. Tapaus on surullinen ennen kaikkea siksi, että Yellow Fangs on suorastaan loistava seikkailuelokuva, eikä millään tapaa ansainnut kohtaloaan.

Yellow Fangs [1]
Yellow Fangs [2]

Osittain fiktiivinen elokuva pohjautuu tositarinaan. Loppuvuodesta 1915 lähes 400-kiloinen karhu levitti kauhua Rokusen Sawa -nimisessä vuoristokylässä Hokkaidossa. Karhu tappoi seitsemän ihmistä, ja raahasi ainakin osan naispuolisista uhreista metsään syötäväksi tai lumeen haudattavaksi. Lisäksi karhun tiedetään vierailleen tyhjissä taloissa, joista se etsi ruokaa sekä repi vaatteita, osoittaen erityistä mielenkiintoa erääseen naisten vaatekappaleeseen. Tämä ruokki uskomuksia siitä, että karhu olisi tietoisesti etsinyt naispuolisia uhreja. Pedon tappamiseksi tehtiin useita yrityksiä ennen kuin karhun perään lähetetty etsintäjoukkue lopulta ampui sen kuoliaaksi joulukuun 14. päivä.

Yellow Fangs värittää totuutta kuvitteellisilla henkilöhahmoilla sekä omilla tulkinnoillaan. Tosielämästä poiketen tapahtumat on levitetty maantieteellisesti laajemmalle alueelle sekä vuoden pituiselle aikajanalle. Kolmeen näytökseen jaettu tarina kerrotaan kronologisesti rikkonaisessa järjestyksessä aloittaen tapahtumien keskeltä. Tapauksen taustat selviävät elokuvan keskimmäisen kolmanneksen muodostavassa, vajaan tunnin pituisessa takaumajaksossa, joka sijoittuu kesäaikaan. Tarinan keskushenkilöksi nousee metsästäjä Eiji (Hiroyuki Sanada), joka lähtee neljän muun miehen kanssa jäljittämään petoa. Heidän lisäkseen karhun perässä on teini-ikäinen tyttö Yuki (Mika Muramatsu), jota ei sukupuolensa takia ole kelpuutettu metsästäjien mukaan.

Yellow Fangs [3]
Yellow Fangs [4]

Pitkään pelkästään ultraväkivaltaisten karate-elokuvien antisankarina tunnettu Chiba on 2000-luvulla alkanut saada ansaitsemaansa arvostusta näyttelijänä, kun yhä useampi työ hänen yli sadan elokuvan mittaisesta filmografiastaan on tullut kansainvälisten yleisöjen nähtäville. Yellow Fangs todistaa Chiba kyvyt myös ohjaajana. Muutamaa pientä kauneusvirhettä ja epäuskottavuutta lukuun ottamatta elokuvan toteutus ei jätä moittimisen varaa. Kantavaksi teemaksi nousee ihmisen ja luonnon välinen taisto ja yhteiselo. Henkeäsalpaavissa vuoristomaisemissa tapahtuva tarina esittelee jokseenkin upeinta luontokuvausta mitä dokumenttien ulkopuolella pääsee näkemään. Lumi, jää ja kylmyys ovat hallitsevia elementtejä. Katsomonkin puolelle on selvää, ettei elokuvan kuvausprosessi ole voinut olla helppo.

Yellow Fangs on monilta osin hyvin maskuliininen elokuva. Ohjaaja osoittaa suurta kunnioitusta tarinan keskeisissä rooleissa nähtäviä vanhan koulukunnan miehiä kohtaan, jotka selviytyivät armottomissa olosuhteissa luonnon omilla ehdoilla. Elokuvan puolivälissä nähtävä melko turha kultakaivoskohtaus alleviivaa tätä sanomaa; kylään äkkirikastumisen toivossa saapuvat pukumiehet ovat kunniattomia keinottelijoita, jotka eivät tiedä mitään perinteisestä vuoristoelämästä.

Toisaalta Chiba sekoittaa miehistä näkökantaansa onnistuneesti tekemällä Yukista yhden elokuvan vahvimmista hahmoista. Nuori tyttö ei ole miesten tiellä, vaan paikoitellen jopa heitäkin pätevämpi eräkävijä. Samaa voi sanoa Yukin mukana liikkuvasta susikoirasta, joka poikkeaa elokuvissa normaalisti nähtävistä eläimistä edukseen. Koira ei hanki itseään pulaan, vaan toimii tehokkaasti kuten koulutetun metsästyskoiran kuuluukin. Ylisympatisointiin tai traagisilla eläinkohtaloilla surkutteluun ei sorruta kertaakaan.

Yellow Fangs [5]
Yellow Fangs [6]

Seikkailun eeppistä tunnelmaa korostaa upea musiikki, josta on vastuussa päätähti Sanada itse. Muutamaa sävellys on turhankin mahtipontinen ja aiheuttaa hieman kornin sankarihetken, mutta nämä ovat poikkeustapauksia muutoin hienossa kokonaisuudessa. Musiikin ohella Sanada tekee erinomaista työtä myös kameran edessä. Vielä 1980-luvun alussa hän oli toimintatähden statuksestaan huolimatta teinityttöjen kauniskasvoinen suosikki. Komea ulkonäkö ei ole sittemminkään kadonnut, mutta Yellow Fangsiin mennessä tapahtunut muutaman vuoden ikääntyminen sekä lyhyt parta ja viikset ovat tehneet ihmeitä Sanadan karismalle. Näyttelijänä hän on toki aina ollut monta pykälää keskivertotoimintatähteä parempi, mikä on tullut esille sitä paremmin, mitä pidemmälle hänen uransa on edennyt.

Kylän johtajaa esittävän Bunta Sugawaran hieman jähmeä mutta arvokas esiintyminen uhkaa tällä kertaa jäädä Sanadan varjoon. Sugawaralle on tosin annettava kiitosta siitä, että hän on vielä 56-vuotiaana lähtenyt mukaan fyysisesti näin vaativaan elokuvaan.

Yellow Fangs [7]
Yellow Fangs [8]

Yellow Fangsin ainoa todellinen heikkous on siinä nähtävä karhu. Vaikka osassa kuvamateriaalia onneksi käytetäänkin aitoa eläintä, on alun ja lopun toimintakohtauksissa jouduttu turvautumaan perinteiseen mies nallepuvussa -menetelmään. Tämä materiaali tuo mieleen pikemminkin Godzillan kaltaiset klassiset hirviöseikkailut kuin National Geographicin dokumentit, jotka ovat lähempänä Chiban tavoittelemaa tyyliä. Ongelman vakavuutta vähentää kuitenkin taitava kuvaus ja editointi, mikä pitää karhun valtaosan ajasta kuvan ulkopuolella. Tämä on onnistuttu tekemään ilman selkeää itsetarkoituksellisuuden tuntoa. Karhun epäonnistuneesta toteutuksesta huolimatta lopun selviytymistaistelu on intensiivisyydessään lähes vertaansa vailla. Kohtauksen päätyttyä luontoaiheisista seikkailuelokuvista pitävän katsojan helppo todeta nähneensä yksi lajityyppinsä hienoimmista elokuvista.

Versioinfo (14.9.2009):

Cinema Epoch on julkaissut elokuvasta melko laadukkaan dvd:n R1-alueella. Kaipaamaan jää tuotannon taustoja selventäviä lisämateriaaleja. Muita dvd-julkaisuja ei toistaiseksi ole olemassa.

****-
© Mikko Koivisto, julkaistu: 14.9.2009
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Yellow Fangs (1990)  Yellow Fangs (1990)