Caroline Munro

The Haunting in Connecticut (2009)

aka Das Haus der Dämonen; Exorcismo en Connecticut; Il messaggero; Malédiction au Connecticut

The Haunting in Connecticut #1 The Haunting in Connecticut #2

Henkien ja kummitusten riivaamat talot ovat innoittaneet kasapäin elokuvia. Esimerkiksi Paholaisen talon (The Legend of Hell House, 1973) ja Poltergeistin (1982) kaltaisten onnistumisten ohella on tehtailtu joukoittain luokattomia tuotoksia. Peter Cornwellin esikoispitkänään ohjaama The Haunting in Connecticut tuo pitkästä aikaa lisämerkinnän genren parempaan kolmannekseen.

The Haunting in Connecticut [1]
The Haunting in Connecticut [2]

Campbellin perheen poika Matt (Kyle Gallner) joutuu käymään syöpähoidossa kaukana kotoa Connecticutissa. Pitkät ajomatkat alkavat olla turhan raskaita vaikeasti sairaalle, joten perheen äiti Sara (Virginia Madsen) päättää etsiä asuinpaikan läheltä sairaalaa. Suurperheelle sopiva talo löytyy lopulta ja edulliseen hintaan. Syynä siihen on talon menneisyys ruumishuoneena. Pian muuttamisen jälkeen piinaavat näyt alkavat vaivata Mattia. Talossa ei mitä ilmeisemmin ole vain valmisteltu ruumiita hautajaisiin vaan harjoitettu myös mystisiä menoja.

Alkupuolella säikyttelyt ovat tyypillisiä peruskikkailuja, mutta pikkuhiljaa ote alkaa löytyä. Vaikkei itse tarina ole huima, onnistuu Cornwell luomaan mukavan kuumottavaa tunnelmaa. Alan filmeille tyypillisesti lopussa mopo lähtee keulimaan ehkä turhankin railakkaasti, mutta pienistä ylilyönneistä huolimatta riittävän piinaava olo säilyy.

The Haunting in Connecticut [3]
The Haunting in Connecticut [4]

Tarina pohjautuu erään Parkerin perheen todellisiin kokemuksiin. Kuitenkin riivauksen taustatarina ja lopun meininki on täysin keksittyä lisää. Tästä huolimatta juuri talon menneitä tapahtumia olisi voinut käyttää enemmänkin hyödyksi, vaikka Campbellien etenevää ahdinkoa hyvin kuvataankin. The Amityville Horrorin (1979) ja vastaavat mieleen tuova vanha kartano antaa mainiot puitteet tapahtumille ja Cornwell hyödyntää sen käytäviä ja huoneita mallikkaasti.

The Haunting in Connecticut [5]
The Haunting in Connecticut [6]

Hyvän tunnelman lisäksi parasta antia ovat suurimmaksi osaksi mainiot näyttelijäsuoritukset. Pääosissa ovat Virginia Madsen (Candyman, 1992; Sideways, 2004) huolehtivana äitinä ja Kyle Garner poikana, joka on parhaimmillaan erinomaisen uskottava henkien piinaamana, psyykettään epäilevänä syöpäpotilaana. Pakollinen pastorikin löytyy sairaalasta Elias Koteasin (Paholaisarmeija, 1995) esittämänä, joka on nappiroolissa hauraan varmana henkimaailman tuntijana.

Versioinfo (14.9.2009):

Future Filmin suomijulkaisun (dvd ja blu-ray) ekstrana on Discovery Channelille tehty dokumentti elokuvan pohjana olleista Parkerin perheen kokemuksista.

***--
© Lasse Tapionsalo, julkaistu: 14.9.2009
keskiarvo
toimitus
2.60/5.00 (5)
 JSSMJMLT
  3.5 2.0 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.81/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (8)
0%
The Haunting in Connecticut (2009)  The Haunting in Connecticut (2009)  

kommentit

odota...
Tuomas kommentoi (7.9.2013 19:47:59)
user avatar Ej satan. Koko paska oli kuin halvalla tehdyn Subilla näkyvän myöhäisillan tv-sarjan jakso. Naurettava, sotkuinen, epäkiinnostava taustatarina (kategoriaa "hä"?), ärsyttävä syöpäpoika, umpiturha "isä on mulkku alkoholisti" -sivujuonne (toiko tämä oikeasti jotain tähän leffaan?), kliseinen ja paskasti näytelty pappishahmo, superrumat CGI-tehosteet, ûberdramaattinen Hollywood-score, päin vittuja rytmitetty tarinankuljetus... Yhdestäkään hahmosta ei välitä hevon vittua. Miten Elitistissa voidaan kehua tätä pökälettä? The Conjuring on kyllä toista maata, vaikkei sekään täydellinen toki. Miksi muuten elokuvia halutaan sijoittaa 80-luvulle, jos niissä ei kuitenkaan haluta näyttää sen ajan (toki kamalia) hius- ja vaatetyylejä? Ajankuva ei tässä näkynyt lainkaan, olisi ollut edes vähän viihdyttävämpi takatukkineen, kivipestyine resoridenimeineen ja nahkakravatteineen.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa