Caroline Munro

Vivre pour survivre (1984) :: White Fire

Valkoinen tuli

aka White Fire - Der Todesdiamant

Vivre pour survivre #1 Vivre pour survivre #2

Genre

Valkoinen tuli alkaa venäläisen perheen paetessa hidastetusti läpi metsikön hempeän musiikin soidessa. Perheenisä grillataan liekinheittimellä matkalla kohti rannalla odottavaa Amerikkalaista. Viimeistään kun äiti kaatuu kuolleena aaltoihin, jälleen hidastetusti ja musiikin uudelleen käynnistyessä, tiedämme odottaa elokuvalta suuria.

Valkoisen tulen ohjasi ja kirjoitti ranskalainen Jean-Marie Pallardy, joka teki urallaan pääasiassa enemmän tai vähemmän eroottishenkisiä elokuvia. Yksi kiinnostavimpia näistä on vuonna 1978 tehty odysseia Truck Stop (L'amour chez les poids lourds). Valkoinen tuli on puhtaammin toimintaelokuva, vaikka hieman alastomuutta nähdäänkin.

Vivre pour survivre [1]
Vivre pour survivre [2]

Varsinainen tarina käynnistyy 20 vuotta myöhemmin Turkissa. Ketä tai mistä alussa paettiin ei liiemmin selitellä, mutta ei sen väliä, sillä sen tarkoitus lienee ollut vain kertoa että päähahmomme ovat orpoja. Sisarukset Boris/"Bo" (Robert Ginty) ja Ingrid (Belinda Mayne) ovat pelastajansa, amerikkalaisen Samin (Jess Hahn), kanssa ryhtyneet timanttivarkauspuuhiin. Tuottavan bisneksen osingoille mielii toinenkin liiga, jonka kohtaamisen myötä Bo pääsee pian heiluttelemaan moottorisahaa.

Meininki lähtee kunnolla käyntiin kun timanttikaivoksilta löytyy legendassa mainittu valtava timantti "Valkoinen tuli". Sillä on salaperäisiä voimia, joista tai legendasta muutenkaan ei sen kummemmin kuulla, mutta viis siitä. Lusikkansa soppaan heittää vielä Bon naisystävän Olgan entinen parittaja Noah Barclay (Fred Williamson), joka kaipailee naista takaisin. Siinäpä enemmän kuin tarpeeksi puolitoistatuntisen aineksiksi.

Vivre pour survivre [3]
Vivre pour survivre [4]

Tarinan hämmentävimpiä piirteitä on elokuvasta löytyvä insestiteema. Alkupuolella Bo tuijottaa kiimaisena upeakroppaista alastonta Ingridiä ja harmittelee: "Kunpa et olisi siskoni". Mutta ei hätää. Ongelmaan löytyy ratkaisu kun sisko kuolee: Sam ja Bo tarvitsevat varkauteensa Ingridin näköisen naisen ja vievät baarissa tapaamansa Olgan kasvoleikkaukseen klinikalle, joka on kuin antiikin ajan temppeli. Näin Bo saa siskonsa kaksoisolennon, jota voi rakastella hyvillä mielin.

Pääosassa nähdään syyskuussa 2009 kuollut Robert Ginty, joka oli muutamaa vuotta aiemmin noussut Euroopassa suureen huutoon The Exterminatorin (1980) myötä. Valkoiseen tuleen viikset kasvattanut Ginty ei ehkä ulkoisesti ole mikään vakuuttavin toimintatähti, mutta istuu kuitenkin miehekkäästi rooliinsa. Sivuosista löytyy mittava määrä kokeneita genre-elokuvanäyttelijöitä Euroopasta ja muualta. Samia esittävä Jess Hahn on tuttu kasvo mm. monista Suomessakin videolla julkaistuista ranskalaisista rikoselokuvista. Kaivoksen esimiestä esittävä Gordon Mitchell nousi tähdeksi jo 60-luvun alun peplumeissa. Sekä tietenkin Fred Williamson.

Vivre pour survivre [5]
Vivre pour survivre [6]

Mitenkään selkeää tarinakokonaisuutta Pallardy ei missään tapauksessa saa aikaan, mutta osaa kuitenkin rytmittää kerrontaa mukavalla tempolla. Puutteita, kuten ontuvaa leikkausta, löytyy, mutta kyllähän tässä kaikki maistuvan B-elokuvan tarpeet on kasassa. Moottorisahaa heilutteleva Ginty, hämäriä sleaze-elementtejä, Fred Williamsonia esittävä Fred Williamson ja vaikka mitä. Kannattaa katsoa.

Versioinfo (24.9.2009):

Elokuva on julkaistu Suomessa vhs:llä Nordic Videon ja Mistarin toimesta, mutta molemmat ovat ikävästi leikattuja. Leikkaamaton versio löytyy esim. hollantilaiselta vhs:ltä.

Yhdysvaltalaiset dvd:t, Westlake Entertainmentin White Fire ja Venturan 3 the Hard Way...Again -boksiin sisältyvä kiekko, ovat virallisuuden rajamailla keikkuvia, vhs:ltä napattuja fullscreen-halpiksia. Elokuvan laajakuvaversiona esittävä ranskalainen dvd-julkaisu on audioltaan vain ranskaksi, ilman mitään tekstityksiä ja sen painos on loppuunmyyty.

***½-
© Lasse Tapionsalo, julkaistu: 24.9.2009
keskiarvo
toimitus
3.38/5.00 (4)
 JSSMTPLT
  3.5 3.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (5)
80%
Vivre pour survivre (1984)  Vivre pour survivre (1984)Valkoinen tuli