Caroline Munro

In the Electric Mist (2009)

aka Dans la brume électrique; L'occhio del ciclone

In the Electric Mist #1 In the Electric Mist #2

Dave Robicheaux on James Lee Burken luoma poliisihahmo, joka aloitti uransa New Orleansin poliisiosastolla, erosi ja sittemmin siirtyi New Iberian Sherrifin palvelukseen. Kirjoissaan Burke kuvaa eläväisesti hikistä Louisianaa, jossa ranskalaisuuden ja rotuerottelun muistot yhä elävät. Ainakin tarinoiden siirryttyä piirikuntaan suorastaan runollinen luonnon kuvaus on tärkeä osa kerrontaa sumuisine rämeineen, rehevine kasvillisuuksineen ja meren hajuineen. Robicheaux on entinen alkoholisti, jota vaivaa niin Vietnamin kokemukset kuin ikävät kohtalon kolaukset. Hän ei ole varsinaisesti mikään piittaamaton kovanaama, mutta ei epäröi käyttää tarvittavia keinoja päämääriin päästäkseen. Turpaankin tulee.

In the Electric Mist [1]
In the Electric Mist [2]

Ensimmäistä kertaa Robicheaux esiintyi valkokankaalla Phil Joanoun ohjaamassa mainiossa elokuvassa Taivaan vangit (Heaven's Prisoners, 1996). Tällä kertaa puikoissa on mm. elokuvilla 'Round Midnight - keskiyön soundi (1986) ja Daddy Nostalgie (1990) tunnetuksi tullut Bertrand Tavernier. Tarinan pääjuonena ovat sieltä täältä löytyvät pahoin silvotut nuorten naisten ruumiit. Pääepäillyksi muodostuu paikallinen gangsteripomo Baby Feet Balboni (John Goodman). Balboni rahoittaa paikkakunnalla filmattavaa elokuvaa, jonka tekijät pyörivät mukana kuvioissa. Lisäksi tähtinäyttelijä Elrod Sykes (Peter Sarsgaard) havaitsee rämeellä ikivanhan ruumiin, joka osoittautuu kuuluvan mustalle miehelle, jonka murhan Robicheaux (Tommy Lee Jones) näki nuorena vuosikymmeniä aiemmin.

In the Electric Mist [3]
In the Electric Mist [4]

Mistään toiminta- tai jännityselokuvasta ei ole kyse. Robicheaux kiertelee ympäriinsä rauhakseen tutkimassa ja kyselemässä. Verkkainen kerronta tuo hieman mieleen John Saylesin klassikon Lone Star (1996). Esikuva ei välttämättä ole kaukaa haettu, sillä Sayles nähdään elokuvassa esittämässä filmiryhmän tuottajaa. Itse tarina ei kirjaa lukematta tunnu Burken vahvimmalta - tosin jotkut elementit vaikuttavat vain huonosti käsikirjoitukseen siirretyiltä. Etenkin konfederaation aavesotilaat, joiden mukana oloon elokuvan nimi liittyy, on turhan epämääräinen elementti, jota olisi joko voinut jykevöittää tai jättää kokonaan pois. Parhaiten elokuva onnistuu heti alkutekstijaksosta alkaen rämemaisemien ja muun ympäristön kuvaamisessa. Tavernier onnistuu muutenkin tavoittamaan Burken kirjojen tunnelman ja sielunmaiseman kohtuullisesti.

Tommy Lee Jones on sama vähäilmeinen mutrunaama, mitä hän on tuntunut esittävän jo vuosia. Robicheaux'n hahmoon se kyllä sopii, mutta ihan täyden kympin suoritukseen hän ei yllä. Vastapoolina heiluva John Goodman taasen ei tunnu parhaalta valinnalta rooliin, eikä muutenkaan tunnu venyvän rutiinia parempaan. Parhaimmat näyttelijäsuoritukset nähdään pienissä sivuosissa, joista moni jää turhan vähälle käytölle, kuten Ned Beatty ja Pruitt Taylor Vince.

In the Electric Mist [5]
In the Electric Mist [6]

Lähinnä vaisusta juonenkuljetuksesta johtuen kokonaisuus ei yllä erinomaiseen, mutta on kuitenkin kelpo Robicheaux-adaptaatio. Elokuvan tunnistaa selvästi Burken tarinaksi ja Tavernier on päässyt riittävän lähelle päähahmon maailmaa. Pelkästään komean kuvauksen vuoksi elokuvan katsoisi mielellään joskus valkokankaaltakin. Tavernierin hieman unohduksiin joutunutta uraa se ei kuitenkaan nostane, sillä elokuva julkaistiin Yhdysvalloissakin suoraan dvd:lle. Suomessakin se sai tyytyä festivaaliesitykseen Espoo Cinéssä.

Versioinfo (24.10.2009):

Future Film on julkaissut elokuvan Suomessa dvd:llä ja blu-rayllä.

***½-
© Lasse Tapionsalo, julkaistu: 24.10.2009
keskiarvo
toimitus
3.10/5.00 (5)
 JSSMJMLTEM
  3.0 3.0 3.5 3.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!