Caroline Munro

Night of the Comet (1984)

Tuhon yö

aka Der Komet - Der Tod kommt aus dem All; La noche del cometa; La notte della cometa; La nuit de la comète

Night of the Comet #1 Night of the Comet #2

Telluksen kiertoradalle osuu eräänä jouluna ennen vuosituhannen vaihdetta ohikiitävän komeetan pyrstö ja seuraa tapahtumaketju, jollaista ei ole nähty sitten dinosaurusten katoamisen. Los Angeles valmistautuu koko maailman tavoin vastaanottamaan komeetan massiivisin juhlamenoin, mutta aamun vihdoin valjetessa koko ihmiskunta näyttää kadonneen, jättäen jälkeensä vain kivipestyjä farkkuja, olkatoppauksia ja punaista hiilipölyä. Kaksi säteilyltä säästynyttä teini-ikäistä sisarusta herää aamuun huomatakseen olevansa ehkä kaksi viimeistä ihmistä koko maapallolla. Pian käy kuitenkin selväksi että muitakin on selvinnyt, suurin osa heistä on vain muuttunut lihanhimoisiksi zombeiksi...

Night of the Comet [1]
Night of the Comet [2]

Thom Eberhardt aloitti käsikirjoittaja-ohjaajan uransa pienen budjetin vinksahtaneella tunnelmakauhulla Sole Survivor (1983). Jo seuraavana vuonna näki punertavan päivänvalon post-apokalyptinen komediatrilleri Night of the Comet (1984). Elokuva ei jäänyt Eberhardtin käsissä vain yhdeksi palaseksi 80-luvun teinikauhujatkumoon, vaan parodioi ja tributoi onnistuneesti varsinkin 50-luvun, mutta myös myöhempien aikojen scifi-klassikoita. Teatterikierroksella keskinkertaiseksi jäänyt menestys alkoi kumuloitua videomarkkinoilla, luoden elokuvalle kulttistatuksen jota dvd-julkaisun puute vain vahvisti aivan viime vuosiin saakka.

Night of the Comet [3]
Night of the Comet [4]

Elokuvan päänäyttelijävalinnat ovat onnistuneita ja varsinkin Kelli Maroney (Chopping Mall, Fast Times at Ridgemont High) pirtsakkana Valley Girl -termin ruumiillistumana varastaa monia kohtauksia itselleen. Catherine Mary Stewart (The Last Starfighter) toimii taas sopivana vastapainona itsevarmana, melkein poikatyttömäisenä sankarittarena, saaden tyttöjen kemiat loksahtamaan palapelin tavoin paikoilleen. Tytöt vaeltavat ympäri kaupunkia etsien muita eloonjääneitä ja löytävätkin paikalliselta radioasemalta Robert Beltranin (Eating Raoul) esittämän nuoren rekkakuskin avukseen. Radioasemalta lähettämällään viestillä kolmikko saa herätettyä myös komeetan vaikutuksista ennakolta tienneiden tiedemiesten huomion, joilla ei ole asian suhteen aivan puhdasta hiilipölyä pusseissaan.

Night of the Comet [5]
Night of the Comet [6]

Pieni budjetti rajaa auttamattomasti Night of the Cometin apokalyptisia visioita, mutta vastapainona kuin John Hughes -komedioista varastetut alkukohtaukset rullaavat mainiosti hieman vinksahtaneessa vireessään, esitellen hahmot luontevasti ja kattavasti. Valitettavasti myös vahvan keskiosion jälkeen elokuva heikkenee loppua kohti huonosti toteutetun, maanalaisessa bunkkerissa tapahtuvan kliimaksin myötä, joka ei pysty lunastamaan muun elokuvan lupauksia. Nämä seikat eivät kuitenkaan onnistu pilaamaan suurimmalta osaltaan toimivaa kokonaisuutta, jossa sukkelasanainen dialogi ja juustoinen irrottelu lyövät onnistuneesti kättä vakavampien sävyjen kanssa.

Night of the Comet [7]
Night of the Comet [8]

On tietysti mielipidekysymys saako kiksejä elokuvan vanhentuneesta, 80-luvun tunnusmerkkejä ylitsepursuavasta kuvastosta vai kokeeko sen vain ärsyttäväksi. Saa olla kuitenkin melko kyyninen jos jalka ei ala vipattaa viimeistään Dawn of the Deadista (1978) tutussa shoppailukohtauksessa, jossa Kalifornian tytöt sovittavat vaatteita Cindy Lauperin "Girls Just Want to Have Fun" -kasarihitin siivittäminä.

Vaikka Night of the Comet parodioi onnistuneesti ja sisältää runsaasti roska-arvoja se ei kuitenkaan vajoa missään vaiheessa varsinaisesti eksploitaatioon. Väkivalta ja gore väistyvät huumorin tieltä ja tarpeettomat tissikohtaukset jäävät ainakin perinteisessä mielessä kokematta. Joka tapauksessa elokuva ansaitsee statuksensa kulttiklassikkona, joka ei ota itseään missään vaiheessa liian vakavasti. Night of the Comet on aikaansa sidottu mutta viihdyttävä retki materialismin ja yltiöpositiivisuuden vuosikymmenelle.

Versioinfo (20.11.2009):

Pitkään odotettu, MGM:n julkaisema R1-dvd on ainoa tällä hetkellä saatavilla oleva julkaisu Night of the Cometista. Elokuva on julkaistu oikeassa kuvasuhteessaan (1.85:1), mutta kuvanlaatu on hieman samea. Harmittavasti levy ei sisällä ekstramateriaalia, vaikka kulttisuosiota nauttiva elokuva olisi sen ehdottomasti ansainnut, esim. ohjaajan kommenttiraita olisi ollut enemmän kuin tervetullut lisäherkku. Uudesta SE-painoksesta onkin ollut puhetta. Showtimen julkaisema Suomi-kasetti kulkee nimellä Tuhon yö.

***½-
© Juha Pyykönen, julkaistu: 20.11.2009
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (5)
 JSSMJMJPEM
  3.5 3.5 3.5 3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.27/5.00 (11)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (14)
43%
Night of the Comet (1984)  Night of the Comet (1984)Tuhon yö