Caroline Munro

Superpower (2008)


Superpower #1  

"Supervalta on globaalisti vaikutusvaltainen johtava suurvalta, joka kykenee pakottamaan tahtoonsa voimakkaimmatkin valtiot ja käymään sotaa joka puolella maailmaa." -- Wikipedia

Barbara-Anne Steegmullerin kriittinen dokumentti Superpower käsittelee hyvin laajasti aihetta "supervalta" ja pyrkii monin eri tavoin perustelemaan miksi Yhdysvaltoja voidaan sellaiseksi kutsua. Lopputulos on varsin onnistunut ja kokonaisuus kattava, mutta valitettavasti ei niin eheä kuin sen toivoisi olevan. Dokumentti kun yrittää epätoivoisesti mahduttaa itseensä valtavan määrän aiheita laidasta laitaan yhdistelemättä niitä kovinkaan tolkullisesti.

Superpower [1]
Superpower [2]

Kokonaiskuva dokumentin sisällöstä on helpoin antaa avainsanoja tiputtelemalla; niitä ovat mm. palkka-armeija, Haliburton, Nato, Irakin sota, dollari öljyvaluuttana, proxy-sodan uhka, ristiretket, Abu Ghraib, false flag -operaatiot, ekonominen imperialismi, maailmanpankki, Wall Street, NWO, 9/11, Pearl Harbour, Bin Laden, Patriot Act ja tarkoitusperäinen pelon lietsonta. Jos aiheet tuntuvat jo ennestään tutuilta, voi dokumentin melko huoletta skipata, sillä mitään täysin uutta ja mullistavaa ei teos näiden aiheiden ympärille tarjoa. Jos avainsanat taas eivät tuntuneet ennestään tutuilta, voi dokumentti olla hyvinkin palkitseva, sillä kattavana peruskatsauksena se menettelee vallan hyvin.

Superpower [3]
Superpower [4]

Superpower on voittanut useita kansainvälisiä palkintoja festivaaleilla ympäri maailmaa, mikä on sinänsä mielenkiintoista, sillä samoja aiheita on käsitelty yksityiskohtaisemmin ja hallitummin monissa muissa palkitsematta jääneissä dokumenteissa. Toisaalta teemoiltaan Superpower rakentaa selvää pesäeroa perinteisiin "salaliitto"dokumentteihin pysyttelemällä turvallisesti poissa foliohattuvyöhykkeeltä, ja saavuttaen sitä kautta oman kriittisen kohdeyleisönsä.

Superpower [5]
Superpower [6]

Muutama ikävähkö tyylirikko on mukaan valitettavasti eksynyt, mm. juontajana toimiva Christy Johnsonin (Mortuary, 2005) on muuten asiapitoisessa dokumentissa kuin muista maailmoista mukaan temmattu ilmestys tuimana jakkupuku-milfinä. Myös loppumusiikkivalinta osoittaa valitsijaltaan aika heikkoa tyylitajua. Toissijaisia seikkoja toki, mutta jättävät silti jälkeensä hieman halvan maun.

Versioinfo (5.11.2009):

Toisin kuin monet muut kaltaisensa valtio- ja yhteiskuntakriittiset dokumentit, Superpower ei ainakaan toistaiseksi ole vapaassa ilmaisjakelussa, mikä sinänsä on sääli. DVD-levyn sisältönä on vain itse dokumentti, ei ekstroja tai muuta oheismateriaalia.

***½-
© Jetro Suni, julkaistu: 5.11.2009
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!