Caroline Munro

Paranormal Activity (2007)


Paranormal Activity #1 Paranormal Activity #2

The Blair Witch Project täytti tänä kesänä 10 vuotta. 60 000 dollarin minibudjetilla tehty metsäkummittelu nousi jymytapaukseksi 1999 hyvin onnistuneen markkinoinnin ja uudentuntuisen pseudodokumentaarimuodon ansiosta. Kolmen kadonneen telttailijan "löytyneet nauhat" saivat otteen suuren yleisön mielikuvituksesta, vaikka elokuva ei tehokkaista hetkistä huolimatta kovin kummoinen kokonaisuus ollutkaan. Kaavaa on sittemmin sovellettu vaihtelevalla menestyksellä, viimeksi zombeihin ([Rec], 2007; Diary of the Dead, 2007) ja jättihirviöihin (Cloverfield, 2008).

Paranormal Activity [1]
Paranormal Activity [2]

Paranormal Activity palaa alkulähteelle. Esikoisohjaaja Oren Pelin kummitustallenne kuvattiin hänen omassa talossaan yhden viikon aikana, vain 15 000 dollarilla. Peli möi leffansa Paramountille, jonka hömelö markkinointikampanja on tehnyt siitä vuoden tapauksen ainakin Yhdysvalloissa. Normaalin trailerin tapaan mainoksessa näytetään myös pätkiä elokuvasta, mutta enemmän keskitytään teatterissa kuvattuihin koe-yleisön kauhureaktioihin. Aktiviteetti on kohta tuottanut yksin USA:ssa 100 miljoonaa dollaria.

Lopullinen tuote on kuitenkin varsin ponneton. Ehkä mainoskampanjaa on kierrätetty innovaatiofiltterin läpi siksi, ettei sitä muuten saisi kaupaksi. Suomen trailerinäytöksissä amerikkalaisyleisön kauhureaktiot näyttivät herättävän lähinnä huvitusta. Hypettävä todistelu elokuvan pelottavuudesta haiskahtaa ylivakuuttelulta - luulisi pelottavan trailerin vakuuttavan paremmin elokuvan pelottavuudesta. Toki tarkoituksena onkin vain herättää kiinnostus ja aktivoida ihmiset teattereihin jipolla kuin jipolla. Menossa on vähän samaa kuin William Castlen tempuissa aikanaan - penkeistä ei sentään saa sähköshokkeja.

Paranormal Activity [3]
Paranormal Activity [4]

Paranormal Activity kuvaa Micah ja Katie -pariskunnan (omilla nimillään esiintyvät Micah Sloat ja Katie Featherston) elämää 21 vuorokauden ajan. Katie uskoo, että talossa kummittelee öisin. Kuuluu ääniä, tavarat siirtyvät, valot vilkkuvat ja Katie tuntee "jonkin" läsnäolon. Micah hankkii kunnon videokameran tallentaakseen kaiken. Elokuva koostuu pelkästään Micahin kameralla tallennetusta materiaalista.

Tästä syntyy jo ensimmäinen ongelma muodon ja sisällön välille. Nauha on olevinaan suora tallenne, mutta kerronnallisen pakon sanelemista huonosti ajatelluista syistä sitä on pikakelattava yötallentamisen aikana - ettei katsoja näkisi tuntikaupalla pelkkää nukkumista. Toinen ja pahempi hölmöys on, että Micah'n ja Katien on tietenkin itse nähtävä yön nauhat, joten kaikki näkymättömän demonin visiitit joko katsellaan osin uudestaan läpi tai kerrotaan ne missanneelle osapuolelle.

Paranormal Activity [5]
Paranormal Activity [6]

Isoimpana erona esimerkiksi mainion viihdyttävään Cloverfieldiin on ohjaajan elokuvallisten kykyjen huima vaje. Kaikki nojaa illuusioon todellisuuden välittömyydestä. Elokuva tapahtuu juuri nyt ja "oikeasti". Kaikki tunnelman rakentamisen palikat unohdetaan kuitenkin pystyttää. Peli ei osaa rakentaa jännitteitä kohtauksiin, vaan pelkästään näyttää demonin toimet yksi kerrallaan, nopeasti ja ponnettomasti, leikaten sitten seuraavaan kohtaukseen. Puolen välin jälkeen ei enää jaksa uskoa, että mikään jännitys koskaan syntyy, saati sitten laukeaa. Eikä niin käykään.

Kauhu nojaa siihen, mitä ei näe tai näkee vain vilaukselta - todennäköisesti juuri sen nurkan takana, jota lähestyy. Paranormal Activityssä ei kirjaimellisesti näy yhtään mitään. Katsojan mielikuvituksen vaaliminen on hieno asia, mutta joku raja sentään. Heiluvia lakanoita ei jaksa säikähtää kovin monta kertaa.

Paranormal Activity [7]
Paranormal Activity [8]

Kerran sentään saa nauraa; parin kutsuessa toistumiseen paikalle meedion, joka heti sisään astuessaan toteaa leppoisasti, ettei hänestä ole mitään apua. Sitten meedio lähtee pois. Kohtaus lienee tarkoitettu painottamaan panosten nousemista ja tilanteen vakavuutta, mutta se tuntuu lähinnä sitcomilta. Yhtä vakuuttavaa kauhua rajan takaa tarjoiltiin viimeksi kotimaisessa "kummitustalo"visiitteihin perustuvassa Piiri-ohjelmassa.

*----
© Ilja Rautsi, julkaistu: 5.11.2009
keskiarvo
toimitus
2.33/5.00 (9)
 JSSMJMIRMHMEMMEMPI
  2.5 2.0 3.0 1.0 3.5 3.0 1.5 2.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.42/5.00 (19)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -12 (25)
48%
Paranormal Activity (2007)  Paranormal Activity (2007)Paranormal Activity 1  

kommentit

odota...
Tuomas Henell kommentoi (28.3.2010 16:00:20)
user avatar Onneton ja ponneton. Se mikä pelottaa itse kutakin on yksilöllistä, mutta tämä oli pelkkänä elokuvanakin ankea kotivideopelleily. Ja nyt joku haluaa sanoa, että niinhän sen piti ollakin, mutta tylsä ja nolo video on tylsä ja nolo, kuvattiin niissä sitten amatöörikauhua tai lomavideoita.
vastaa »
Mika Helminen kommentoi (10.4.2010 10:15:25)
user avatar "Kotivideoksi" tämä on aivan liian hyvin ja huolella tehty. Se odottaminen ja "kun mitään ei tapahdu" oli tässä paras tunnelman luoja, toisien mielestä ilmeisesti tylsää. Yöllä tallenetun materiaalin pikakelaus on varmasti ihan taiteellinenkin ratkaisu. Nykivä Katie näyttää paljon creepymmältä vuoteen vieressä seisoessaan kuin normaalinopeudella. Ekat 50 min on erinomaista tavaraa, loput elokuvasta pysyy huonommin kasassa.
vastaa »
anonyymi kommentoi (3.8.2010 23:09:44)
user avatar Toimi todella hyvin, pelottavin pätkä minkä olen nähnyt.
vastaa »
shawbrother kommentoi (5.11.2011 14:22:21)
user avatar Varmaan huonoin elokuva mitä olen katsonut tänä vuonna, ja lähellä ylipäätäänsä koskaan. Eipä ole enää kiinnostusta tsekata jatko-osaa...
vastaa »
anonyymi kommentoi (20.5.2012 15:06:14)
user avatar Meedion toinen visiitti oli ehdoton huippukohta koko pannukakussa ja aiheutti melkoiset tahattomat naurut. Kyllähän tämä antaa toivoa kaikille amatööritekijöille, mikä tahansa voi mennä läpi, kun sattuu vain olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa