Caroline Munro

Sukeban Deka: Dirty Mary (1974)

aka Sukeban deka: daati Marii

Sukeban Deka: Dirty Mary #1 Sukeban Deka: Dirty Mary #2

Kesällä 2009 kuollut Yasuharu Hasebe oli siitä poikkeuksellinen elokuvantekijä, että hän ehti uransa aikana toimia kahden täysin erilaisen genren pioneerina. Veikeällä vakoojarepäisyllä Black Tight Killers (1966) debyyttinsä tehnyt ohjaaja ratsasti Nikkatsu Action -genren aallonharjalla, kunnes hän vuosikymmenen vaihteessa loi popmusiikin täyteisten tyttöjengielokuvien kantateoksen Stray Cat Rock (1970). Pian sen jälkeen tapahtunut Nikkatsun taloudellinen romahdus ja siirtyminen pink-elokuvan pariin pakottivat Haseben puntaroimaan vaihtoehtojaan. Ohjaaja työskenteli mm. television parissa sekä teki lyhyen visiitin Toeille (Female Prisoner Scorpion: Grudge Song, 1973) ennen lopullista paluutaan Nikkatsun riveihin 70-luvun puolivälissä. Studion uutta suuntausta aluksi karsastaneesta ohjaajasta tuli ironisesti ns. violent pink -suuntauksen merkittävin ohjaaja. Haseben klassikoiden Assault! Jack the Ripper (1976) ja Rape! 13th Hour (1977) nimet puhunevat puolestaan.

Sukeban Deka: Dirty Mary [1]
Sukeban Deka: Dirty Mary [2]

Sukeban Deka: Dirty Mary oli viimeinen elokuva, jonka Hasebe ohjasi Nikkatsulle ennen sukellustaan väkivaltapinkin maailmaan. Elokuva tuotettiin 70-luvun Nikkatsulle varsin poikkeuksellisesti valtavirtaelokuvana Roman Pornon sijaan. Elokuva ei kuitenkaan menestynyt ja Haseben urakehitys hidastui muutamaksi vuodeksi.

Nimensä mukaisesti Dirty Mary on ottanut vaikutteita Dirty Harrysta (1971). Joidenkin osuuksiensa puolesta Haseben elokuva voisikin helposti olla yksi Dirty Harryn lukuisista jatko-osista. Kyse ei kuitenkaan ole suoranaisesta kopioinnista, vaan pikemminkin saman genren tuotoksesta. Suoria lainauksia Clint Eastwoodin klassikosta ei tehdä. Lienee myös tarpeen mainita, että Sukeban Deka - liitteestä huolimatta Dirty Mary ei liity mitenkään Shinji Wadan Sukeban Deka -mangaan, joka näki päivänvalon vasta muutamaa vuotta myöhemmin.

Sukeban Deka: Dirty Mary [3]
Sukeban Deka: Dirty Mary [4]

Nikkatsun standardein paksun, joskin varsin epäoriginaalin käsikirjoituksen suurin meriitti on, että se kelpaisi hyvin myös valtavirtaelokuvan pohjaksi. Tarina seuraa kovapintaisen etsivän Maryn (Hitomi Kozue) ja arkaluontoisilla valokuvilla uhrejaan kiristävän rikollisen (Tatsuya Hamaguchi) välistä kissa ja hiiri -leikkiä. Sanomattakin lienee selvää, että myös päähenkilö joutuu ennen pitkää kamerapahiksen valokuvauslistalle. Tirkistelyllä ja raiskauksilla ei silti varsinaisesti herkutella, vaan elokuva jää suorastaan yllättävän epäsexploitatiiviseksi. Se ei ole lainkaan huono asia, sillä Haseben pink-elokuvat ovat yleensä kärsineet seksin unettavasta yliannostelusta.

Sukeban Deka: Dirty Mary [5]
Sukeban Deka: Dirty Mary [6]

Se mikä seksin saralla menetetään, jää valitettavasti lunastamatta myös väkivallan suhteen. Sisältö ei vastaa lainkaan hienon ja vauhdikkaan julisteen antamaa kuvaa, sillä elokuvassa on vain kaksi toimintakohtausta, ja ne ovat juoksutakaa-ajoja. Autokaahauksesta ei ole tietoakaan, eikä aseen laukauksia tai nyrkiniskuja vaihdeta kuin satunnaisesti. Ajojahdissa on vain muutamaan otteeseen tunnelmaa, ja lopetusta lukuun ottamatta varsinaiset kohokohdat jäävät puuttumaan. Tarina ei myöskään jaksa kantaa elokuvan koko kestoa, vaan epäiltyjen jututtaminen ja kiristäjän juonitteluiden seuraaminen alkavat aika ajoin puuduttamaan.

Sukeban Deka: Dirty Mary [7]
Sukeban Deka: Dirty Mary [8]

Dirty Maryn mielenkiintoisimmaksi anniksi jää elokuvan lievä feministisyys. 70-luvun japanilainen genre-elokuva on täynnä naispuolisia karate- ja miekkasankarittaria, mutta Haseben Likainen Maria on heitä muutaman pykälän realistisempi hahmo. Vähäpuheinen ja jokseenkin välinpitämätön Mary välttää ääripäät: hän ei ole lyömätön superpoliisi, muttei myöskään puolustuskyvytön uhri. Vastoinkäymiset ja tappiot niellään ilman valituksia tai melodraamaa. Miehet ovat Maryn työparia (Jiro Kawarazaki) lukuun ottamatta aikaansaamattomia ja usein ylimielisiä. Edukseen erottuva päähahmo ei kuitenkaan riitä pelastamaan muuten epäinspiroitunutta elokuvaa. Vaikka Sukeban Deka: Dirty Mary ei olekaan täysin epäonnistunut tuotos, on se ponneton ja pahimmillaan pitkäveteinen.

Versioinfo (16.11.2009):

Elokuvasta ei ole olemassa dvd-julkaisua. Japanilainen vhs on luonnollisesti tekstittämätön, mutta sisältää oikean kuvasuhteen.

*½---
© Mikko Koivisto, julkaistu: 16.11.2009
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!