Caroline Munro

Secret Executioners (1982)

aka Haegyeolsa; The Trouble-Solving Broker; Super Kickboxer; Buddhist Fist and Tiger Claws; L'exécuteur défie l'empire du kung fu; L'empire du crime

Secret Executioners #1 Secret Executioners #2

Pitkän linjan korealaisohjaaja Lee Doo Yong tunnetaan länsimaissa ehkä parhaiten elokuvastaan Bruce Lee Fights Back from the Grave (1976), jolla ei Etelä-Korean maaperältä lähtiessään ollut tiettävästi mitään tekemistä Bruce Leen kanssa. Kotimaassaan moneen lajityyppiin taipunut ohjaaja tunnetaan erityisesti sosiaalisia kysymyksiä käsittelevistä draamoistaan. Hänen eräänlainen pääteoksensa Last Witness (1980), jossa etsivä avaa murhaa selvittäessään Korean sodan kipeitä haavoja, sensuroitiin ja unohdettiin vuosiksi. 80-luvun Suomessa julkaistiin videolla kaksi Lee Doo Yongin teosta, mainio Lohikäärme (1976) ja Secret Executioners.

Secret Executionersissa on kyse Tomas Tangin levittämästä versiosta Leen elokuvasta The Trouble-Solving Broker (Haegyeolsa), johon Godfrey Ho on kuvannut kaksi juoneen liittymätöntä taistelukohtausta ja on näin ollen hyvällä omallatunnolla kreditoitu ohjaajaksi. Lisäksi elokuvaa on lyhennetty noin puoli tuntia alkuperäisestä 108 minuutin pituudestaan. Kovat leikkaukset johtavat siihen, ettei Secret Executionersin juonesta ole helppo saada selvää ja tarkkaavaisen katsomisen lisäksi on turvauduttava päättelemiseen.

Secret Executioners [1]
Secret Executioners [2]

Wang (Hwang Jang Lee) on apujoukkoineen vaikutusvaltainen yksityisetsivähahmo, joka pitää huolta tyylistään, hoitaa bisneksensä itse ja ajelee uudella Fordilla. Hän on kuitenkin eksynyt arveluttaviin kuvioihin suoritettuaan palkkamurhan rikollisjärjestölle. Song (Shin Woo Chul) on puolestaan krapulainen rämäpäädekkari, joka ei meinaa saada edes autoaan käyntiin ja on riippuvainen apuristaan Mikistä, joka järjestää hänelle toimeksiantoja. Eräänä päivänä Miki esittelee Songille Wendyn, jonka sisar on hävinnyt gangsterin matkaan. Song kieltäytyy selvittämästä tapausta. Hän yrittää saada entistä ystäväänsä tai veljeänsä Wangia takaisin kaidalle tielle. Tästä seuraa tappelu, joka ei johda mihinkään muuhun kuin vanhan paviljonkirakennuksen symboliseen hajottamiseen. Tämän jälkeen hän päättää etsiä Mikin ja Wendyn käsiinsä ja ottaa tehtävän vastaan...

Secret Executioners [3]
Secret Executioners [4]

Elokuva on eräänlainen aikuiseksi kasvamisesta kertova satu, jonka sankari Song joutuu valitsemaan sokean lojaalisuutensa ja oikeudentajunsa väliltä. Tehtyään oikean ratkaisun, hän saa "prinsessan" ja kohtalo kääntää Wanginkin hänen puolelleen. Asetelma on vähintäänkin omalaatuinen laajennus yksityisetsivämyyttiin. Ainakin lyhennetyn version tarinan haittapuolena on puolestaan gangstereiden ja Wangin väliset bisnekset ja miten ne eskaloituvat välienselvittelyksi lopussa. Tämän seuraaminen tuntuu tylsältä, koska kuviosta ei yksinkertaisesti saa tarpeeksi tolkkua.

Secret Executioners [5]
Secret Executioners [6]

Miten sitten tällaisen elokuvan seuraaminen voi olla mielenkiintoista? Oman mielenkiintoni sytytti Lee Doo Yongin persoonallinen ohjaus. Henkilöhahmot ovat emotionaalisesti mielenkiintoisia, varsinkin Songia esittävä Shin Woo Chul, joka näytellessään tuntuu suorastaan pelkäävän kameraa. Katsoja elää epämääräisessä juonessa mukana sympaattisen Songin kanssa tietämättä oikein mitä tuleman pitää. Songin hakkaamat gangsterit eivät jää vain pahoinpitelyjen kohteeksi vaan liittyvät Wendyn siskoa etsivään joukkoon! Ohjaajan realistinen tyyli tuntuu iskevän perustarinan ytimeen, tehden samalla kuitenkin ristiriitaisuudessaan tunnelmasta pikemminkin sadunomaisen.

Ohjaajan eräät tavaramerkit, kuten himmeän valaistuksen ja aitojen kuvauspaikkojen käyttö, saavat aikaan tosielämän arvaamattomuuden tunnun kenties parhaiten seuraavassa kohtauksessa. Vastikään hakattu gangsteri ja Miki istuvat sulassa sovussa Songin auton takapenkillä polttelemassa tupakkaa Wendyn katsellessa pelkääjänpaikalta hymyillen. Joukko onkin menossa yhdessä yksityisklubille, johon gangsterilla on sisäänpääsy. "My friends are here, please open up!" Ovelta täytyy ostaa taskulamppu, joka maksaa dubbauksen mukaan 300 dollaria. Subjektiiviseksi muuttuva kamera kuvaa suurella hartaudella himmeiden värivalojen valaisemaa luolaa, jossa taskulampun valokeila osuu välillä homoihin ja narkomaaneihin, jotka viettävät tyytyväisinä rauhallisesti aikaansa. Tangerine Dreamin Thief-soundtrackilta pöllityn teeman soidessa katsojasta tuntuu, että vihdoinkin löytyi OIKEA PAIKKA kaikista niistä kahviloista ja baareista, joissa on koko elokuvan ajan ravattu! Ja niin se on juonenkulun kannaltakin siinä mielessä, että paikalta löytyy siskon olinsijan tietävä henkilö, ja taas on turpasaunan vuoro.

Secret Executioners [7]
Secret Executioners [8]

Kaikesta huolimatta tällaisena versiona elokuvaa voi suositella katsottavaksi lähinnä tyylinäytteenä niille, joille ohjaaja on ennestään tuttu, ja silloinkin erittäin suurin varauksin. Valitettavasti alkuperäisversion näkeminen saattaa jäädä vain toiveiden asteelle, sillä elokuvasta ei ole säilynyt Korean elokuva-arkistollakaan minkäänlaista kopiota.

Versioinfo (20.11.2009):

Frekvensia GeTen FIx-nauha on englanninkielinen täyskuvallinen versio. Täyskuvallisuus häiritsee joissakin kohtauksissa (kuten lopputaistelussa), muttei kuitenkaan merkittävästi lisävaikeuta seuraamista; toisin kuin jos erehtyy lukemaan hauskaa mutta pahoja virheitä vilisevää tekstitystä. Brittiläinen IVL:n julkaisema dvd-versio on myös täyskuvallinen. Ranskankielinen dvd nimellä L'executeur defie l'empire du kung-fu on laajakangasversio.

***--
© Mikko Sirenius, julkaistu: 20.11.2009
keskiarvo
toimitus
2.00/5.00 (3)
 JSTPMS*
  2.0 1.0 3.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (3)
33%
Secret Executioners (1982)  Secret Executioners (1982)Haegyeolsa