Caroline Munro

Vreme na nasilie (1988) :: Time of Violence

aka Vreme razdelno

Vreme na nasilie #1 Vreme na nasilie #2

Genre

Bulgaria vuonna 1668. Pienenä lapsena kotikylästään äitinsä luota kaapattu Karaibrahim on palaamassa kotiseuduilleen janitsaarina. Nämä sulttaanin erikoisjoukkojen taistelijat olivat alkujaan kristittyjä lapsia, jotka kasvatettiin sulttaanin alaisuuteen. Kun Karaibrahim saapuu takaisin, on hänen ainoa päämääränsä käännyttää kotikylänsä ihmiset islamin uskoon. Ludmil Staikovin liki viisituntinen eepos vie yhteen maan lukuisista tragedioista, hetkeen jona ihmiset joutuivat hylkäämään traditionsa ja perintönsä vieraan kulttuurin edessä. Se saapui heidän luokseen heidän maanmiehensä käsissä.

Vreme na nasilie [1]
Vreme na nasilie [2]

Vreme na nasilien tarina perustuu Anton Donchevin vuonna 1964 julkaistuun maailmankuuluun romaaniin Vreme razdelno (Väkivallan pitkä varjo, Minerva 2007). Kumpikaan, Donchev ja Staikov, eivät halunneet luoda kertomusta suurin kontrastein, vaan pysyä sillä elämän vyöhykkeellä, joka ei moralisoi. Saadessaan vastaansa kotikylänsä maan perinteisiin vetoavan yhteisön ei Karaibrahim voi irtautua niistä fundamentalistisista juurista, joihin hänet on kasvatettu. Myös kyläläiset ovat pakotettuja elämään sydämeensä juurtuneesta kulttuurista - väkivalta syntyy tästä ideologian ja perinteiden välisestä ylitsepääsemättömästä kuilusta, jonka molemmin puolin ihmiset täyttävät oman elämänsä tarkoituksen.

Vreme na nasilie [3]
Vreme na nasilie [4]

Bulgarialaisten kohtalo on julma. Jo siksikin, että se on väistämätön. Karaibrahimin tarinan yllä leijuukin kysymys siitä, miten kenestäkään ihmisestä voi tulla tunnoton. Hänen antamansa määräajan jälkeen kylän nuoret naiset raiskataan ja vaikutusvaltaisimmat miehet teurastetaan kuin eläimet. Huolimatta elokuvan mittavasta kestosta, saa Staikov kertomuksen jännitteen kestämään aina elokuvan ensimmäisistä kuvista sen viimeiseen otokseen saakka. Karaibrahimin ja bulgarialaisten johtajaksi nousevan Manolin välille syntyy Mika Waltarin Johannes Angelosia (WSOY 1952) muistuttava eeppinen vastakkainasettelu, jossa ideologiaa suuremmaksi voimaksi muodostuu lopulta ihmisen kyky uhrautua vapautensa puolesta.

Vreme na nasilie [5]
Vreme na nasilie [6]

Maaliskuussa 1988 nähtiin yksi Bulgarian odotetuimmista ensi-illoista, kun Vreme na nasilie viimein avasi loppuunmyydyille saleille. Teknisesti moitteeton ja visuaalisesti voimakas kertomus teki silloin suuren vaikutuksen. Jos kyseessä olisi ollut kovin mustavalkoinen teos, olisi sen vetovoima hukkunut valmiiksi pureskeltuihin arvomaailmoihin. Sen sijaan elokuva herätti suuria tunteita maan historiasta, jonka monet olivat jo unohtaneet. Strategisesti tärkeän Rhodope-vuoriston autenttisilla tapahtumapaikoilla kuvattu Vreme na nasilie vei maailmaan, jossa kansakunta löysi olemassaolonsa alistumalla häpäisyyn. Staikov haluaakin kysyä, mistä syntyi heidän perintönsä: kyvystä kuolla uskomustensa puolesta, vai halusta säilyä hengissä.

Vreme na nasilie [7]
Vreme na nasilie [8]

Niin henkinen kuin fyysinenkin väkivalta kulkevat mukana Staikovin kerronnassa. Mutta myös äidin rakkaus ja naisen intohimo; ne elämän lahjat, joiden parista Karaibrahim kasvatettiin ulos. Osittain todellisiin tapahtumiin pohjaava tarina kuvaa paitsi kansakunnan ajautumista ikeen alle, myös ideologioiden ihmisen tuhoavaa voimaa. Hajaannuksen aika, kuten kirjan alkuperäinen nimi osuvammin kääntyy, on lopulta tarina erosta.

Ajan saatossa mm. Carlo Ponti, Sergio Leone ja David Lean ovat halunneet tehdä filmatisoinnin Donchevin alkuperäisteoksesta. Bulgarian kansallisen television järjestämässä äänestyksessä vuosina 2008 ja 2009 kirja saavutti yleisöäänestyksen toisen sijan.

Versioinfo (24.11.2009):

Elokuvasta löytyy kaksi eri versiota. Virallinen dvd-julkaisu sisältää alkujaan tämän 288 minuuttia kestäneen elokuvan uuden leikkauksen, joka kestää n. 156 minuuttia. Suositeltavasta kokopitkästä kaksiosaisesta elokuvasta on olemassa laadukas dvd-r -julkaisu. Molemmat sisältävät englanninkielisen tekstityksen.

*****
© Jari Mustonen, julkaistu: 24.11.2009
keskiarvo
toimitus
5.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Vreme na nasilie (1988)  Vreme na nasilie (1988)Vreme razdelno