Caroline Munro

Idle Hands (1999)

Levottomat kädet

aka El diablo metió la mano; As Mãos do Diabo; Die Killerhand; Giovani diavoli; La main meurtrière; La main qui tue

Idle Hands #1 Idle Hands #2

Vain hieman ennen Idle Handsin teatteriensi-iltaa kaksi nuorukaista teurastivat kolmetoista ihmistä ja tappoivat sen jälkeen itsensä Columbinen verilöylyssä. Se sai asiallisen keskustelun lisäksi aikaan moraalisen paniikin, jonka siivellä syitä etsittiin mm. viihdeteollisuudesta. Teinien toisilleen suorittamaa graafista väkivaltaa sisältävästä Idle Handsista muodostui epäilemättä yksi seuranneiden olosuhteiden uhreista kun tuotantoyhtiö Sony päätti elokuvantekijöiden siirtoaneluista huolimatta avata leffan keskelle tragedian käsistä karanneita jälkilöylyjä. Elokuvan tekeminen maksoi noin 20 miljoonaa dollaria, mutta avausviikonlopun aikana se ei tuottanut edes kahta miljoonaa ja pikaisen teattereista poisvedon takia kokonaistienestit jäivät neljän miljoonan floppilukemiin. Suomessa elokuva ei saanut teatteriensi-iltaa lainkaan.

Idle Hands [1]
Idle Hands [2]

Anton Tobies (Devon Sawa) on slacker, joka kuluttaa kaiken aikansa sohvalla televisiota katsellen ja pilveä poltellen. Eräänä Halloween-aamuna Anton havahtuu kuitenkin huomaamaan ettei ole nähnyt vanhempiaan moneen päivään ja mikä pahinta, ruohopussikin ammottaa ikävästi tyhjyyttään. Anton joutuukin raahaamaan itsensä naapurissa asuvien ja samat harrastukset omaavien kavereidensa Mickin (Seth Green) ja Pnubin (Elden Henson) luo. He vaahtoavat kaupungissa liikkuvasta murhaajasta, mutta Antonin mielestä uutiset on tylsä ohjelma ja hän on muutenkin liian pilvessä jaksaakseen välittää.

Palattuaan kotiinsa Anton tipahtaa lopulta pilvestään törmättyään kirjaimellisesti kuolleina makaaviin vanhempiinsa. Myös Mick ja Pnub saapuvat paikalle ja pikaisen tilanneanalyysin jälkeen alkaa käydä selväksi, että murhaaja onkin Anton tai tarkemmin sanottuna Antonin oman tahdon omaava oikea käsi. Vasen käsi on sentään säästynyt laiskoja ruumiinosia valtaavalta demonilta Antonin säännöllisesti suorittamien "käsitöiden" ansiosta. Pian myös Antonin kaverit joutuvat käden uhreiksi, mutta he eivät jaksa mennä kohti valkoista valoa vaan päättävät nousta takaisin kuolleista katsomaan televisiota ja polttamaan pilveä. Anton pääsee riivatusta kädestään sahaamalla sen ranteesta irti, mutta käsi karkaa omille teilleen ja ottaa seuraavaksi kohteekseen Antonin pitkäaikaisen, mutta platonisen ihastuksen kohteen Mollyn (Jessica Alba). Pian kuvioihin ilmestyy myös demonia etsivä papitar Debi LeCure (Vivica A. Fox) jolta Anton ja hänen zombie-kaverinsa saavat apua käden jahtaamiseen.

Idle Hands [3]
Idle Hands [4]

Vuosituhannen vaihteessa muutamia, lähinnä teinielokuvia pääosittaneen Devon Sawan (SLC Punk!, Final Destination), taidot eivät riitä roolin vaatimaan brucecampbellmaiseen slapstick-komiikkaan, muttei sittemmin parrasvaloista hiipuneen näyttelijän suoritusta kehnoksikaan voi väittää. Myös Idle Handsin aikaan vielä suhteellisen tuntematon Jessica Alba suoriutuu ihastuksen kohteena olemisestaan lähinnä poseeraamalla kauniisti, mutta eipä rooli mitään sen enempää vaadikaan. Elokuvan parhaasta suorituksesta vastaavatkin onelinereita ja viittauksia vilisevästä dialogista luontevimmin suoriutuvat Seth Green ja Elden Henson slacker-zombeina, joiden maskeeraus ja elokuvan lukuisat gore-efektit toimivat varmasti erinomaisina lisäyksinä maskeeraajien portfolioon. Elokuvasta löytyy myös tarpeeton, mutta toimiva "irtokäsi paljailla tisseillä" -kohtaus, jonka rekvisiittana toimii ansiokkaasti Playboy Playmate Kelly Monaco.

Idle Hands [5]
Idle Hands [6]

Idle Hands meni lyhyen teatterivierailunsa takia monilta aikanaan kokonaan ohi, mutta se on kuitenkin dvd:lle ilmestymisensä jälkeen pystynyt muodostamaan ympärilleen jonkinasteista kulttiseurantaa. Elokuva kokoaa yhteen monia vanhoja ideoita, joista se sekoittaa goreilevan ja parodiaa mausteenaan käyttävän mustan komediakeitoksen. Perusidea murhaavasta irtokädestä juontaa juurensa aina mykkäelokuvakaudelle saakka, elokuvaan Orlacs Hände (1924). Teema jatkui mm. elokuvien Mad Love (1935) ja The Beast With Five Fingers (1946) kautta aina 60- ja 70-luvuille The Exterminating Angel (1962), Dr. Terror's House of Horrors (1965) ja ...And Now The Screaming Starts! (1973) elokuviin saakka. Suurimpina esikuvina lienevät kuitenkin toimineet modernimmat elokuvat, kuten Oliver Stonen The Hand (1981) ja varsinkin Evil Dead II (1987), puhumattakaan The Addams Familysta (1991) ja sen jatko-osasta, joiden käsinäyttelijä Christopher Hart ravaa kätenä myös Idle Handsissa.

Idle Hands [7]
Idle Hands [8]

Idle Handsiin kuvattiin alun perin täysin erilainen loppu. Se ei kuitenkaan sopinut studion eikä elokuvantekijöidenkään mielestä elokuvan yleiseen tunnelmaan vakavan ja mahtipontisen loppuinfernon muodossa ja ohjaaja saikin studiolta luvan filmata sen uudelleen. Toisaalta ajankohtaa ajatellen voi kuvitella uuden, komediaan nojaavan lopun olleen ajassa eläneiden ihmisten hätäreaktio vallitsevan yhteiskunnallisen tilanteen vaatimiin muutoksiin. On kuitenkin myönnettävä, että pahan voittaminen kannabiksen avulla ja papittaren loppurepliikki "My work here is done. Time for the ritualistic sex!" toimivat huomattavasti alkuperäistä ja yksioikoista loppujyystöä paremmin.

Versioinfo (7.12.2009):

Idle Hands on ilmestynyt dvd:llä mm. USA:ssa ja UK:ssa Columbia Tristarin julkaisemana. Hyvälaatuisen laajakuvan ja DD 5.1 ääniraidan lisäksi kiekolta löytyy mm. ohjaajan ja muutaman näyttelijän yhteinen kommenttiraita sekä vaihtoehtoinen loppu. Elokuvasta on ilmestynyt myös UK-kiekon kanssa identtinen, mutta nykyään jo loppuunmyyty Suomi-dvd nimellä Levottomat kädet.

***½-
© Juha Pyykönen, julkaistu: 7.12.2009
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (3)
 JSJPMM
  3.5 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.75/5.00 (10)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (16)
13%
Idle Hands (1999)  Idle Hands (1999)Levottomat kädet