Caroline Munro

Command Performance (2009)

aka Ataque terrorista; Comando Vermelho; Commando d'élite

Command Performance #1 Command Performance #2

Keskimääräistä kunnianhimoisemmalta veistoluokan multimediaprojektilta vaikuttava ruotsalaistoimintatähti Dolph Lundgren on 2000-luvun aikana lähtenyt kulkemaan Sylvester Stallonen jalanjäljissä ja vallannut niin ohjaajan kuin käsikirjoittajan pestejä elokuvistaan. Aina suurempana tähtenä pysynyt Stallone (joka loi Lundgrenin uran vuonna 1986 antamalla tälle Ivan Dragon roolin sittemmin kuuteen osaan venyneen Rocky-saagan neljännessä luvussa) on viime vuosina kokenut omatekoisen uuden nousun. Lundgren taas painaa aikalaistensa ja tähtistatukseltaan vertaistensa Van Dammen ja Seagalin rinnalla itäeurooppalaiselta haiskahtavissa halpistuotannoissa.

Command Performance [1]
Command Performance [2]

Command Performance on tökerö rokkariversio Die Hardista (1988). Oikeassakin elämässä samaa instrumenttia mäiskivä Lundgren on jenkkirumpali Joe, joka luo uraa ja pakenee elämää venäläisen hard rock -kokoonpanon riveissä. Bändi pääsee lämmittelemään kuuman unohdettavaa poppipimua Venusta Venäjän presidentin tilaamassa "command performancessa". Tilan valtaavat keikan aikana kuitenkin häikäilemättömät terroristit, jotka listivät yleisöä minkä ehtivät, napaten pressan teinityttärineen (joista toista esittää Lundgrenin oma tytär) ja vaatien miljardia puntaa.

Joessa on tietenkin enemmän ytyä kuin jopa Lundgrenin tiukaksi bodatusta kehosta voisi päätellä. Puolen tunnin johdannon jälkeen loppuelokuva koostuukin lähinnä tiukan kiiltävissä nahkahousuissa ja avonaisissa liiveissä parransänkisiä slaaveja teurastavan Lundgrenin tavallista rankemman päivän kuvaamisesta.

Command Performance [3]
Command Performance [4]

Lakonisesti baritonitokaisuillaan mukavan veriroiskeisia murhapuuhiaan rytmittävä Lundgren on ohjaajana hieman petrannut modernista westernistään Missionary Man (2007), muttei osoita mitään elkeitä toverinsa Stallonen suorasukaisen pateettismyyttisestä ilmaisuvoimasta. Command Performance etenee kuitenkin b-luokan kökkötoiminnaksi sujuvin ottein. Kuvaaja Marc Windon lienee tavoitellut ns. dokumentaarista metodia tärisevällä ja hätäisin spurtein zoomailevalla kameratyöllään (joka ei niinkään ponnista elokuvamaailmasta kuin 24:n ja Shieldin kaltaisista hypersäpäleisesti kuvatuista tv-sarjoista), mutta tärisyttää kameraansa epävarman tutisevasti kummallisissa kohdissa.

Command Performance [5]
Command Performance [6]

Näyttelijänä Lundgren on sama vanha puunaama, jonka laiska hymy ei kätke taakseen mitään, mutta karismaa lihaksissa yhä pullottaa, ryppyineen kaikkineen. Ehkä siitä irtoaa ekstrailoa putininoloisen presidentin pelastamista seuraaville venäläisfaneille. Käsikirjoituksesta ei sen sijaan ropise irtopisteitä Lundgrenille, vaikka unohdettavan sössötyksen seasta löytyy myös elokuvan sloganiksi nostettu sutkaus:

"Dying is easy. Rock 'n' roll is hard."

Hahmoon on myös yritetty tuoda seagalilaista lisäpontta pistoolit vastenmieliseksi tekevällä traumalla, jonka logiikka on hieman kyseenalainen. "Aseet tappavat", moraalivalistaa Lundgren vakavasti möristen. Viisi minuuttia aiemmin hän on iskenyt rikkinäisen sähkökitaran kaulan miehen torsosta läpi.

**---
© Ilja Rautsi, julkaistu: 7.12.2009
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (3)
 JLIREM
  3.0 2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.20/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (3)
33%
Command Performance (2009)  Command Performance (2009)