Caroline Munro

Hardcore (2004)


Hardcore #1  

Genre

Nadia (Danai Skiadi) ja Martha (Katerina Tsavalou) ovat kaksi alaikäistä ateenalaiseen prostituutiorinkiin töihin ajautunutta teiniä. Tytöistä vanhempi, Martha, käyttää ahkerasti huumeita ja on asioiden tolasta selkeästi ahdistuneempi kuin määrätietoisempi ja manipuloivampi Nadia. Moraalisesti arveluttavan työnsä johdosta tytöt eivät kykene ylläpitämään normaaleja ihmissuhteita ja deittailukin onnistuu vain samassa firmassa työskentelevien mieshuorien kanssa. Tutustuttuaan paremmin toisiinsa tytöt löytävät keskinäisen sielunkumppanuuden, lyöttäytyvät kimppaan ja alkavat keinoja kaihtamatta ohjata elämäänsä uusille urille.

Hardcore [1]
Hardcore [2]

Vuonna 2004 valmistunut kreikkalainen Hardcore on The Last House on the Left -remaken ohjaajan Dennis Iliadisin esikoispitkä. Elokuvan käsikirjoitus perustuu Aleka Laskoun (joka on oikeasti kahden eri naiskirjailijan yhteinen pseudonyymi) samannimiseen kirjaan, josta Iliadis itse on muokannut omanlaisen versionsa valkokankaalle.

Hardcorea näkee usein vertailtavan Tarantinon tai Larry Clarkin elokuviin, mutta nämä vertaukset tuntuvat lähinnä väkisin kyhätyiltä aasinsilloilta, joiden kautta on helppo harrastaa namedroppailua, joka tässä tapauksessa on täysin vailla pohjaa. Toki elokuva on siniviherneonsävyisine lavasteineen ja räväköine seksuaalisine ja väkivaltaisine teemoineen hyvin kaukana mistä tahansa perinteisestä mainstreamista, mutta ei se vielä tee elokuvasta millään tavoin "tarantinomaista".

Hardcore [3]
Hardcore [4]

Paljasta pintaa ei elokuvassa juuri säästellä ja monen ei-niin-mieluisan seksiaktikohtauksen taustalla on keksitty hyödyntää varsin toimivaa painostavan junnaavaa äänimaailmaa. Merkittävimpänä heikkoutena mainittakoon räväkän alun jälkeen ensimmäisen tunnin kohdalla tapahtuva tyhjäkäynnille taantuminen, jonka jälkeen elokuva ei oikein tunnu tietävän minne se on menossa. Ja sillä tiellä jatketaan aivan loppuun saakka. Muutenkin lievä amatöörimäisyys paistaa toisinaan läpi elokuvasta - niin hyvässä kuin huonossa.

Hieman yllättäen elokuva itsessään ei demonisoi käsiteltyä aihetta, eikä liioin moralisoi tai saarnaa päälleliimatusti. Valitussa ratkaisussa piilee sekä elokuvan vahvuus että ongelma. On toki onni, ettei kyseessä ole samoja teemoja omalla tyylillään ruotivan Lukas Moodyssonin Lilja 4-everin (2002) kaltainen ylidramatisoitu itkuvirsi, vaan tulkintavastuu jätetään täysin katsojalle itselleen. Toisaalta iskevän kliimaksin ja katarsiksen puute voi jäädä harmittamaan elokuvan loputtua.

Hardcore [5]
Hardcore [6]

Kreikan elokuvatuotannon tila on ollut 90-luvun alkupuolelta asti melko mielenkiinnottomassa jamassa. Aiemmin sentään Nico Mastorakis (Island of Death, 1975) ja Nikos Nikolaidis (Singapore Sling, 1990) tarjoilivat tasaiseen tahtiin - jos eivät aina oikeasti hyviä - niin ainakin teemoiltaan mielenkiintoisia elokuvia. Onkin mukava huomata, että nykyisin Kreikan suunnalta on taas alkanut putkahdella pinnalle kiinnostavia elokuvia, joista Hardcoren ohella maininnan ansaitsee ainakin Giorgos Lanthimosin Dogtooth (2009).

Hardcore [7]
Hardcore [8]

Mitä tulee itse ohjaaja Iliadisiin, niin toivottavaa olisi ollut, että mies olisi jatkanut Hardcoren viitoittamalla omintakeisemmalla linjalla edes hetken pidempään. Mutta kuten The Last House on the Left (2009) jo ehti todistaa, väärään suuntaan ollaan menossa ja vauhdilla. Seuraavaksi Iliadisilta on tulossa 60 miljoonan dollarin budjetilla kyhätty remake Hitchcockin Linnuista sekä hyvin kliseiseltä ja lattealta kuulostava jännäri Cure, jonka käsikirjoituksesta vastaa Max Paynenkin (2008) kynäillyt Beau Thorne. Peli lienee siis menetetty.

Versioinfo (20.12.2009):

Hardcore on julkaistu dvd:llä yhdysvalloissa Strand Releasingin toimesta. Levy sisältää elokuvan tekstitettynä, 2.0 -ääniraidalla ja asianmukaisella 1.85:1 -kuvasuhteella (ei-anamorfisena). Ekstroina mukana on poistettuja kohtauksia, musiikkivideo ja muutama traileri.

***½-
© Jetro Suni, julkaistu: 20.12.2009
keskiarvo
toimitus
3.17/5.00 (3)
 JSSMJM
  3.5 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (3)
67%
Hardcore (2004)  Hardcore (2004)