Caroline Munro

Assault Girls (2009)

aka Asaruto gâruzu

Assault Girls #1 Assault Girls #2

Ghost in the Shellistä parhaiten tunnettu 58-vuotias Mamoru Oshii on yhä aktiivinen sekä animen että live action -elokuvan saralla. Näistä jälkimmäinen taiteenlaji on jäänyt länsimaalaisen yleisön parissa usein vähemmälle huomiolle, sillä monet Oshiin projekteista ovat olleet useiden ohjaajien töistä koostuvien episodielokuvien palasia. Toisinaan Oshiin elokuvat ovat puolestaan olleet niin omalaatuisia, ettei niitä ole liiemmin levitetty Japanin ulkopuolella.

Assault Girls [1]
Assault Girls [2]

Assault Girlsin juuret ulottuvat niin syvälle Oshii-viidakkoon, että satunnainen katsoja lienee jo tipahtanut kärryiltä. Epäsuorana lähtölaukauksena projektille toimi vuonna 2006 valmistunut animaatioelokuva Tachigui: The Amazing Lives of the Fast Food Grifters, joka sai myöhemmin jatkoa oikeilla näyttelijöillä miehitetyn lyhytelokuvan The Women of Fast Food (2006) muodossa. Tämän jatko-osa Shin onna tachiguishi retsuden (2007) puolestaan oli kuuden ohjaajan yhteistyöhanke, jonka päätösepisodina nähtiin Oshiin Assault Girl. Vuoteen 2052 sijoittuneessa sci-fi -toiminnassa Colonel (Hinako Saeki) taisteli valtavia käärmeolioita vastaan autioituneella hiekkaplaneetalla. Tarinaltaan alkuperäisteoksesta täysin irtonainen ja enemmän art housen puolelle kallistunut jatko-osa Assault Girl 2 valmistui seuraavana vuonna osana episodielokuvaa Kill. 12-minuuttisessa teoksessa arkkienkelit Mikael (Yoko Fujita) ja Lucifer (Rinko Kikuchi) kävivät vertauskuvauksellista kamppailua kauniissa luonnonmaisemissa.

Rynnäkkötytöt kokoillan elokuvaksi päivittävä Assault Girls yhdistelee kahden edeltäjänsä aineksia, mutta rakentaa teologisen pohjansa Oshiin elokuvan Avalon (2001) varaan. Avalon on pelimaailma, jonne tosielämän tylsyyteen ja uskontojen riittämättömyyteen pettyneet ihmiset siirtyvät virtuaalikehoissa. Pelissä on tarkoitus edetä seuraaville tasoille tuhoamalla jo alkuperäisessä Assault Girlissä nähtyjä 50-metrisiä käärmehirviöitä. Pelaajina nähdään entuudestaan tutut Colonel ja Lucifer, uudet tuttavuudet Gray (Meisa Kuroki) ja Jäger (Yoshikatsu Fujiki), sekä tietenkin suurikaliiberiset aseet, joita Oshii rakastaa jopa kauniita naissotureitaan enemmän.

Assault Girls [3]
Assault Girls [4]

Assault Girls ei ole filosofisesti läheskään yhtä syvällinen - tai teennäinen, katsojan näkemyksistä riippuen - kuin monet muut Oshiin elokuvat. Upea introjakso kertaa tulevaisuuden maailmanhistoriaa ja ihmissielun ahdistusta, mutta sen jälkeen tarina suoraviivaistuu eikä suurempia juonellisia jännitteitä ei edes pyritä rakentamaan. Ajatus pelimaailmasta jossa hahmot voivat kuolla lukemattomia kertoja ilman muita seuraamuksia kuin pistesaldon väheneminen ja tason alkuun palaaminen saattaa toki kuulostaa hieman turhauttavalta, mutta Oshii on melko onnistuneesti ratkaissut ongelman sillä, että hahmot harvemmin pääsevät hengestään, eikä heistä kukaan kirjaudu pelistä ulos elokuvan aikana.

Vain 70 minuutin pituinen elokuva koostuu lähinnä muutamasta suuresta toimintakohtauksesta sekä niiden väliin jäävistä jaksoista, joissa hahmot vaeltavat vuoristoisessa erämaassa uusia taisteluita etsien. Oshiin runollisempi puoli pääsee esiin juurikin näissä tapahtumaköyhissä mutta kauniisti kuvatuissa osuuksissa. Ohjaajalle tyypillisesti aavikolta löytyy sympaattinen pieni koira - ei tosin tällä kertaa ohjaajan rakas mäyräkoira, joka on nähty monessa muussa Oshiin elokuvassa - sekä Buddha-patsaan päälle pysähtynyt etana, jota jokainen elokuvan henkilöistä käy vuorollaan tutkailemassa.

Assault Girls [5]
Assault Girls [6]

Toimintakohtauksien lähestyessä painopiste siirtyy hidasrytmisestä tunnelmoinnista asepornon puolelle. Lähikuvia tarkkuuskiväärien osista ja valtavista kranaatinheittimistä riittää useamman elokuvan tarpeisiin. Taistelukentällä rynnäkköaseiden sarjatuli taukoaa ainoastaan saman aseen ryhtyessä sylkemään kranaatteja. Hahmokatraan poikkeus lyijyklubista on Lucifer, joka langenneena enkelinä tulittaa sinisiä salamia taivaalta. Muut hahmot turvautuvat lentävien taistelukoneiden käyttöön yläilmoille tahtoessaan, mutta luonnollisesti kyseiset kapistukset jäävät Luciferin hienosti toteutettujen mustien siipien varjoon.

Assault Girlsin taistelut ovat varsin CGI-painotteisia johtuen tietokoneella toteutetuista vastustajista. Tämä ei liiemmin häiritse, sillä oliot sulautuvat harmahtavaan fantasiamaailmaan melko luontevasti. Olisi myös hieman typerää syyttää Assault Girlsiä tietokonemaisista hirviöistä, kun ne elokuvan tarinankin mukaan ovat pikseleistä koostuvia virtuaalivihollisia. Oshii itse on tosin sanonut, että hän olisi saanut vakuuttavampaakin jälkeä aikaiseksi, jos vain käytettävissä olisi ollut enemmän rahaa. Ohjaajan vaatima taiteellinen vapaus sekä suuribudjettisten Hollywood-fantasioiden ylitarjonta Japanin elokuvateattereissa pitävät kuitenkin huolta, ettei omia polkujaan kulkevalle Oshiille ole ollut tarjolla kovin huumaavia jenikasoja. Assault Girls ei ollut kotimaassaan suuri julkaisu, vaan sitä esitettiin ensi-iltaviikollaan Tokiossa vain kahdessa pienehkössä teatterissa. Levityksen niukkuutta tosin kompensoi hieman elokuvantekijöiden teatterivierailut sekä lippukassoilla myynnissä oleva runsas oheismateriaali.

Assault Girls [7]
Assault Girls [8]

Eittämättä Assault Girls onkin varsin rajatulle kohderyhmälle soveltuvaa herkkua. Kansainvälistä menestyspotentiaalia tosin lisää Oshiin valinta kuvata elokuva lähes kokonaan englanniksi. Kertojana sekä pelinjohtajana toimivan Ian Mooren kohdalla tämä ei haittaa, mutta elokuvan japanilaiset näyttelijät kieltämättä kärsivät Sukiyaki Western Django -syndroomasta, eli katsomon puolella saa heristellä korviaan saadakseen selvää hiekkamaskien takaa lausutuista repliikeistä. Dialogi ei tosin ole Assault Girlsissä pääosassa, ja valtaosan ajasta elokuvan neljä näyttelijää matkaavat aavikolla toisistaan erillään ja suurempia yksinpuheluita harrastamatta. Ei siis kannata säikähtää kielimuuria, vaan antaa videopelimäisen rytkeen viedä mukanaan.

***½-
© Mikko Koivisto, julkaistu: 28.12.2009
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!