Caroline Munro

Treasure Hunt (1994)

aka Hua qi Shao Lin; American Shaolin; National Treasure; Fa kei siu lam

Treasure Hunt #1 Treasure Hunt #2

Treasure Hunt räätälöitiin kiinalaisen uudenvuoden kassamagneetiksi 1994 vetonaulanaan supertähti Chow Yun Fat, jota ei oltu nähty valkokankailla kahteen vuoteen Hard Boiledin (1992) uuvuttavien kuvausten jäljiltä. Aiemmin toimintakomedioissa (mm. All for the Winner, 1990; Eagle Shooting Heroes, 1993) viihdyttävää jälkeä luonut, sittemmin A Chinese Odyssey -fantasioilla (kaksi osaa 1994 ja uudelleenversiointi 2002) kansainvälistä mainettaan kasvattanut Jeff Lau vastasi sekä ohjauksesta että pseudonyymin takana myös käsikirjoituksesta. Lopputuloksena on epätasainen genrekeitos, jossa päähän ampumiset humppaavat käsikynkässä taikavoimien ja infantiilin romanssinkehittelyn kanssa.

Treasure Hunt [1]
Treasure Hunt [2]

Vaikka Treasure Hunt tuotti lippuluukuilla odotusten mukaisesti varsin kelvollisesti, on helppo ymmärtää miksi se oli niin monen Hongkong-elokuvan ja Chow Yun Fatin fanin mielestä aikanaan suunnaton pettymys: Chow oli edellisillä rooleillaan (Hard Boiledin ohella Full Contact, 1992) vakiinnuttanut paikkansa maailman kovimpana kulttipyssysankarina ja kaupungin elokuvateollisuus eli muutenkin viimeisen kultakautensa huippuhetkiä. Ja vaikka Treasure Hunt on tavattoman pöhkö elokuva, jossa totista väkivaltaa annostellaan vain mausteeksi, sitä markkinoitiin niin julisteissa kuin trailereissakin pääasiallisesti aseella tuimana tähtäävällä Chow'lla.

Treasure Hunt [3]
Treasure Hunt [4]

Juonenkehittelyyn ei ole paljoa aikaa tärvätty: Chow esittää Yhdysvalloissa CIA:lle työskentelevää Changia, joka lähetetään Kiinaan Shaolinin temppeliin melko mystisiksi jäävistä, johonkin "aarteeseen" liittyvistä syistä. Siellä Chang tutustuu ankaralinjaisen apotin (Gordon Liu) ja läskin lapsimunkin (Choi Yue) lisäksi huoneeseensa suljettuun tyttöseen nimeltä Mei (Jacqueline Wu), jolla on yliluonnollisia voimia. Chang ja Mei ihastuvat toisiinsa, Mein kyvyt saavat Changin korvat kasvamaan ja heidät molemmat lentämään, läski lapsimunkki hihittelee taustalla, Chang opettaa munkkeja pelaamaan baseballia. Kaikki on kivaa kunnes Changin vanhat työtoverit palaavat kuvioihin aarteen lunastus mielessään. Teoksen päällimmäisenä elementtinä pysyy kuitenkin jatkuvasti Changin ja Mein suoraan sadusta repäisty suhde, jonka täyttymystä useammankin tahon itsekkäät tarkoitusperät uhkaavat sabotoida.

Treasure Hunt [5]
Treasure Hunt [6]

Treasure Hunt on huomattavasti epäkuvaavampi nimi elokuvalle kuin alkuperäinen American Shaolin, sillä mitään seikkailunomaista aarteenmetsästystä ei nähdä, vaan Chang lähinnä hengailee luostarissa koomisten ja romanttisten sattumusten pyörteessä. Tulitaistelua sisältävä toiminta keskittyy alkuun ja loppuun, joiden välillä nähdään hauskahko kungfu-esitys kun kaksi Shaw Brothers -veteraania, valkokankaan vaikuttavimpiin kepinkäsittelijöihin lukeutuvat Gordon Liu (The Eight Diagram Pole Fighter, 1984) ja Philip Kwok (The Rebel Intruders, 1980) ottavat yhteen sauvat ojossa. (Tosin tämäkin selkkaus degeneroituu pian pilailuksi.)

Treasure Hunt [7]
Treasure Hunt [8]

Onneksi pönttöhuumori naurattaa useammin kuin kerran ja pääparin kemiat toimivat, tehden naiivista rakkaustarinasta viehättävää seurattavaa. Tunnelmaa avustaa myös elokuvan visuaalisuus: Oscar-pystin Ang Leen Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme (2000) -hitistä pokannut kuvaaja Peter Pau on tallentanut Manner-Kiinan melankolisen syksyisiä maisemia komeasti. Romanttisimpia hetkiä säestämään laskeutuu Danny Chungin sävelten täydennykseksi lumisade aina kuin taikaiskusta.

Vaikka Treasure Hunt ei ole mikään järkevä kokonaisuus, viitisentoista vuotta ensi-iltansa jälkeen se toimii ehkä juuri siksi: kompaktina muistutuksena kaikesta siitä mitä Hongkong-elokuva tuolloin edusti. Ainoastaan tunteilupuolta ei jätetä puolitiehen, mutta liekkimeren edessä rynnäkkökivääriä käsittelevä Chow Yun Fat ei ole paskempi lisä teokseen toisarvoisempana loppukaneettinakaan.

***--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 4.2.2010
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (2)
 JSTP
  2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
Lamourhaaja kommentoi (4.2.2010 13:58:01)
user avatar Toki Chow-Yun Fatin karisma on vahvoilla toimintaleffoissa, mutta miehen komedia- ja romantiikkaelokuvissa tekemä ura on niin mittava, vaikka toki vähemmän tunnettu, ettei tämän filkan genresekoittelu ja komediapöljäily yllätä mitenkään. Siksi on tavallaan epäreilua, että tältä leffalta on odotettu uutta The Killeriä, kun tuntuu että mies on itseasiassa enemmän kotonaan romanttisissa komedioissa ja action-tähden viittaa on vasta myöhemmin soviteltu harteille. Erityisen epäreilulta odotukset tuntuvat, kun ohjaajana on juurikin komedioissa kunnostautunut Lau. Tällaisiahan toisaalta Hongkongissa tehtiin kasoittain. Tää leffa kyllä siitä parhaasta päästä, huumorin ja CYF:n vuoksi - ja senkin takia, kuten Piispanen sanoo, että leffa on tehty kultakauden aivan loppumetreillä, joten siinä on vielä hieman sitä Oikeaa Lumovoimaa.
vastaa »
Tatu Piispanen kommentoi (4.2.2010 14:25:36)
lainaus:
Toki Chow-Yun Fatin karisma on vahvoilla toimintaleffoissa, mutta miehen komedia- ja romantiikkaelokuvissa tekemä ura on niin mittava, vaikka toki vähemmän tunnettu, ettei tämän filkan genresekoittelu ja komediapöljäily yllätä mitenkään. Siksi on tavallaan epäreilua, että tältä leffalta on odotettu uutta The Killeriä, kun tuntuu että mies on itseasiassa enemmän kotonaan romanttisissa komedioissa ja action-tähden viittaa on vasta myöhemmin soviteltu harteille. Erityisen epäreilulta odotukset tuntuvat, kun ohjaajana on juurikin komedioissa kunnostautunut Lau. Tällaisiahan toisaalta Hongkongissa tehtiin kasoittain. Tää leffa kyllä siitä parhaasta päästä, huumorin ja CYF:n vuoksi - ja senkin takia, kuten Piispanen sanoo, että leffa on tehty kultakauden aivan loppumetreillä, joten siinä on vielä hieman sitä Oikeaa Lumovoimaa.
user avatar Kyllä, ehkä olisi pitänyt vielä tarkentaa että nimenomaan länsimaalaiset honkkariharrastajat suhtautuivat aikoinaan elokuvaan penseästi - vähättelyä nimittäin tuo "kelvollinen" lippuluukkumenestys: paikalliset rakastuivat tuotantoon ja teatterikierros takoi lähes 40 miljoonaa HK-dollaria... Mutta toisaalta jos tosiaan vilkaisee vaikka leffan traileria, johon on koostettu sen suunnilleen kaikki toimintapalat, ei ihmettele että Woo/CYF-yhteistöihin ihastuneet fanipojat kokivat tulleensa petetyiksi.

Elokuva, joka on ehdottomasti parantunut ajan kanssa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa