Caroline Munro

Une fée... pas comme les autres (1956) :: The Secret of Magic Island

Pekka ja taikasauva; Oli kerran

aka Il paese di paperino; Secret of Outer Space Island; Die unsichtbare Fee

Une fée... pas comme les autres #1 Une fée... pas comme les autres #2

Ranskalaisen Jean Touranen filmintekijän ura on yksi omaperäisimpiä. Hän aloitti taidemaalarina ja valokuvaajana, aiheinaan pienet eläimet, kunnes alkoi tehdä myös elokuvia. Touranen filmien erikoisuus on, että näyttelijöinä esiintyy pääasiassa vain eläimiä, jotka tekevät ihmismäisiä rooleja. Hän teki ainakin pari pitkää elokuvaa ja tv-sarjan 60-luvulla Saturnin-ankanpoikasen seikkailusta. 90-luvulla sarjan materiaalia käytettiin vielä pohjana Dynamo Duck -sarjassa.

Une fée... pas comme les autres [1]
Une fée... pas comme les autres [2]

Jean Touranen pääteoksena voitaneen pitää Pekka ja taikasauvaa. Alkuperäinen nimi kääntyy "Haltijatar... joka ei ollut kuin muut". Kuten nimikin jo antaa ymmärtää, on kyseessä sadunomainen fantasiaelokuva. Kertojanääni aloittaa tarinan. Haltijatar on erilainen kuin muut, koska toisin kuin muut haltijat, jotka eivät koskaan luovu taikasauvoistaan, on hän jättänyt sen parhaan ystävänsä vahdittavaksi. Musta peikko on aiemmin kosinut haltijaa ja saanut pakit. Nyt hän haluaa tuhota haltijattaren valtakunnan. Peikko vakoilee kylää televisiosta, josta hän näkee kylässä valmisteltavan markkinoita. Siinäpä oiva tilaisuus mennä paikalle naamioituneena. Pahat suunnitelmat onnistuvat ja niinhän siinä käy että ankanpoikanen Pekka joutuu hurjaan seikkailuun pelastaakseen kylän.

Une fée... pas comme les autres [3]
Une fée... pas comme les autres [4]

Elokuva on kiinnostavaa katsottavaa. Tourane ohjaa eläimiä suurella taidolla ja saamme nähdä niitä kuljettamassa erilaisia kulkuneuvoja, biljardia pelaavia kaneja ja jopa kauneushoitolaa pitävän ketun pesemässä kanan päätä! Ensimmäisellä puoliskolla itse tarina onkin aika sivuosassa, jolloin lähinnä esitellään kylän elämää, Pekka saapuu junalla paikkakunnalle serkkunsa luo ja valmistaudutaan markkinoihin. Pääosassa ovat monenlaiset temput, joita eläimet suorittavat. Monet niistä tuovatkin hymyn huulille. Mikäs sen hauskempaa kuin katsella miniprätkillä kaahavia surmanajajasammakkoja, kuten kylän kanit ja muutkin tekevät markkinoilla. Jälkipuoliskossa on enempi seikkailuelokuvan henkeä, Pekan, serkkunsa kissan ja Kalle-koiran yrittäessä kukistaa peikkoa - jota muuten esittää apina.

Une fée... pas comme les autres [5]
Une fée... pas comme les autres [6]

Filmissä on kovasti satsattu myös kaikenlaisiin lavasteisiin ja pienoismalleihin. Kylän ja lähiympäristön vehreä idylli sekä peikon maiden näkymät tukevat hyvin kerronnan sadunomaisuutta. Pikkutalot ja eläinten käyttämät vempeleet ovat huolella tehtyjä, eivätkä minkäänlaiset visuaaliset ongelmat pääse häiritsemään. Tarinalliselta sisällöltään elokuva ei ehkä ole kaikkein huikaisevinta matskua, mutta sen korvaa monin verroin eläinten mainiot roolisuoritukset.

Versioinfo (4.2.2010):

Julkaistu videolla Suomessa 1980-luvulla Videoraman ja Eksten toimesta. Kohtuullisen helposti netin huutopalstoilta tai kirpputoreilta löydettävissä olevassa kasetissa on suomenkielinen kertojanääni.

****-
© Lasse Tapionsalo, julkaistu: 4.2.2010
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (2)
 JSLT
  3.5 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
Une fée... pas comme les autres (1957)  Une fée... pas comme les autres (1957)Pekka ja taikasauva