Caroline Munro

Night of the Creeps (1986)

Lötköjen yö

aka Die Nacht der Creeps; Dimensione terrore; El terror llama a su puerta; La nuit des sangsues

Night of the Creeps #1 Night of the Creeps #2

Mitä syntyy kun samaan soppaan sotketaan aimo annos perinteisiä kauhu- ja scifi-leffakliseitä? Jos kokkina häärii Fred Dekker, niin tuloksena on kasariklassikko Night of the Creeps - eli suomalaisittain Lötköjen yö.

Night of the Creeps [1]
Night of the Creeps [2]

Avaruusolioita, psykopaatti kirvesmurhaaja, kuolleista nousseita kotieläimiä, parasiitteja ja zombeja idyllisessä kouluympäristössä; resepti on juuri niin sekava kuin miltä se kuulostaakin, mutta ainesosien lukumäärän huomioiden ei voi kuin ihmetellä kuinka hyvin konsepti kaikesta huolimatta pysyy kasassa.

Vuonna 1986 valmistunut Lötköjen yö oli tuolloin 27-vuotiaan käsikirjoittaja-ohjaaja Fred Dekkerin esikoisohjaus. Ennen Lötköjen yötä Dekker oli laatinut käsikirjoituksen Perjantai 13. päivä osien 2 (Friday the 13th Part 2, 1981) ja 3 (Friday the 13th Part III, 1982) ohjaajan Steve Minerin elokuvaan Naapurissa kummittelee (House, 1986). Kyseinen käsikirjoitus ei silti suinkaan ollut ensimmäinen Dekkerin kynäilyistä, vaan muutama vuosi aiemmin hän oli yhdessä Minerin kanssa mukana suunnittelemassa ja kirjoittamassa suuruudenhullua Godzilla 3D -elokuvaa, jonka budjetiksi oli pähkäilty noin 30 miljoonaa taalaa. Yksikään suurempi Hollywood-studio ei kuitenkaan uskaltanut tarttua hankkeeseen ja rahoituksen puuttuessa projekti jouduttiin vetämään jäihin. Sääli sinänsä, koska Godzilla 3D:n jatkoksi ehdittiin jo osin ideoida Rodan 3D:tä.

Night of the Creeps [3]
Night of the Creeps [4]

Lötköjen yössä on nähtävissä Dekkerin tunteenpalo ja omistautuminen esikoiselokuvalleen, mutta samalla myös taustalla häilyvä kokemattomuus elokuvaohjaajana sekä kyvyttömyys säilyttää kasassa juonen eheys. Joskin, kuten mainittu, tällä saralla metsään mentiin jo siinä vaiheessa kun elokuvaan mukaan valittuja aineksia päätettiin tietoisesti olla karsimatta. Vastavuoroisesti tällä valinnalla saatiin toki lopputulokseen mukaan paljon enemmän persoonallisuutta ja omanäköisyyttä. On makuasia pitääkö elokuvaan mukaan mahdutettuja inside-läppiä (mm. suuri osa henkilöhahmojen nimistä juontaa juurensa tunnettujen kauhuelokuvaohjaajien nimistä) nerokkaana homagena vai pelkästään kömpelönä kompastuskivenä. Pakotetun oloiset laajalti viljellyt one-linerit jakavat takuuvarmasti myös mielipiteet kahtia.

Night of the Creeps [5]
Night of the Creeps [6]

Näyttelijöistä lähes kaikki ovat yllättävänkin karismaattisia, mikä auttaa kummasti kannattelemaan toisinaan haparoivaksi äityvää kokonaisuutta. Elokuvan pääosassa häärii nais- ja lötköhuolista kärsivä nörttikaksikko Chris (Jason Lively, Mieletön kesis, 1985) ja J.C. (Steve Marshall), joiden avuksi Tom Atkinsin (Tappava ase, 1987; Two Evil Eyes, 1990 & Bruiser, 2000) esittämä etsivä Ray Cameron elokuvan edetessä lyöttäytyy (samalla varastaen itselleen lähes koko show'n). Sivuosassa vilahtaa myös porno- ja kannibaalielokuvatähti Robert Kerman (Cannibal Holocaust, 1980; Mangiati vivi!, 1980 & Cannibal ferox, 1981)!

Erikoismaininnan ansaitsee lisäksi säveltäjä Barry De Vorzonin (Rolling Thunder, 1977; The Warriors, 1979 & Manaaja III, 1990) mainio syntikkascore, jota ilman koko elokuva olisi reilusti nykyistään heikompi esitys.

Night of the Creeps [7]
Night of the Creeps [8]

Fred Dekker ei uransa aikana ehtinyt ohjata kuin kolme elokuvaa. Lötköjen yön ohella meriittilistalta löytyy The Monster Squad (1987) ja RoboCop 3 (1993) - Dekkerin elokuvista ainoa, joka ei flopannut karmaisevasti lippuluukulla. Ohjaajan uran päättymisestä ei kai silti ole vielä aiheellista puhua, sillä Dekker ei suinkaan ole täysin taantunut lepäämään laakereillaan, vaan mainitsee mm. Movies Made Easy -blogin vuoden 2005 haastattelussa työstävänsä parhaillaan uutta "pelottavaa maailmanlopun trilleriä". Nähtäväksi toki jää tuleeko hanke ikinä valmistumaan.

Versioinfo (23.2.2010):

Sony Entertainment julkaisi viime vuoden lokakuussa sekä dvd:llä että blu-ray:llä Lötköjen yöstä todella kattavan paketin, joka ei laadullaan ja ekstrakylläisyydellään takuulla jätä ketään kylmäksi. Aiempia virallisia dvd-julkaisuja ei elokuvasta edes olemassa ole, joten Sonyn julkaisu on ehdottomasti se definitiivisin ja kannattavin hankinta.

Lötköjen yöllä on myös Suomessa oma elokuvakulttuurillisessa mielessä mielenkiintoinen versiohistoriansa. Monien FIx-harrastajien mieliin ovat takuulla painuneet muistot vuokraamoihin ja kirpputoreille kohdistuneista metsästysretkistä Showtimen markkinoille hetkeksi lipsauttaman harvinaisemman leikkaamattoman videoversion toivossa. Samoin osalla nostalgiavyöryjä aiheuttanee jo pelkkä maininta muinaisesta Filmnet-kanavan Lötköjen yö -tv-näytöksestä, josta elokuva oli mahdollista nähdä ensimmäistä kertaa myös vaihtoehtoisella lopetuksellaan. Kyseessä siis samainen lopetus, joka nähdään nyt Sonyn levyltä löytyvän Director's Cut -version vakiolopetuksena. Alkuperäinen teatteriversiolopetus löytyy levyn ekstroista.

***½-
© Jetro Suni, julkaistu: 23.2.2010
keskiarvo
toimitus
3.45/5.00 (10)
 JSSMJLTPJMKKJM*MK*EMPI
  3.5 2.5 4.0 4.0 4.0 4.5 4.0 2.5 2.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.37/5.00 (26)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  25 (62)
40%
Night of the Creeps (1986)  Night of the Creeps (1986)Lötköjen yö