Caroline Munro

Raging Phoenix (2009)

aka Deu suay doo

Raging Phoenix #1 Raging Phoenix #2

Tony Jaan uran ajauduttua syöksykierteeseen katastrofaalisen huonon Ong bak 2:n (2008) myötä, siirtää Raging Phoenix ällistyttävän thai-toiminnan hallitsevan mestarin tittelin piskuisen Yanin "Jeeja" Vismistanandan haltuun. Jeejan debyytti Chocolate (2008) oli lupaava, mutta olisi kaivannut enemmän samanlaisia "vau!" -hetkiä kuin Yaninin matsi spastisesti nytkivää kaatumatautista vastaan, joka oli Chocolaten ainoa muistettava kohtaus. Juonensa kannalta Raging Phoenix ei ole parannusta Chocolateen, mutta muilta osin kyllä. Tappelut ovat nyt kiinnostavampia ja Yanin taistelijana vakuuttavampi.

Raging Phoenix [1]
Raging Phoenix [2]

Raging Phoenixin juoni on ihan umpityhmä. Rikollisliiga kaappaa naisia joilla on tietty tuoksu. Sanim, Kee Moo ja Kee Ma ovat alkoholille persoja nuoria miehiä, jotka ovat menettäneet läheisiään liigalle ja yrittävät löytää rikolliset. Deu on kaikkien hyljeksimä tyttö, jonka kolmikko pelastaa kidnappaukselta ja ottaa tiiminsä jäseneksi. Seuraa haukotuttavaa ihmissuhdevatvontaa ja huonosti motivoituja taistelukohtauksia. Kun rikollisten bisnesidea paljastetaan lopussa, se on jo niin absurdi, ettei sille voi kuin hymyillä.

Raging Phoenix [3]
Raging Phoenix [4]

Ei tyhmyys sinänsä mitään mutta hieman paremmin olisi juonen ja henkilöt voinut hahmotella. Kun kolmen isohkon matsikohtauksen jälkeenkään Raging Phoenixin henkilöistä ei tiedä oikeastaan kuin nimet, eikä tarina tunnu kehittyvän mitenkään, se alkaa tympiä. Mikä on sääli koska nähdyt tappelukset ovat sinänsä kovatasoisia ja sisältävät hauskoja yksityiskohtia. Breaktanssi-kuvioiden muuttaminen kamppailuliikkeiksi onnistuu mukiinmenevästi ja "drunken muay thai" -temputkin näyttävät ihan hyviltä. Taistelujen "päällekatsojana" on toiminut thai-actionin grand old man Panna Rittikrai, mutta koreografioista vastaa Chocolatessakin mukana ollut Weerapon Phumatfon.

Raging Phoenix [5]
Raging Phoenix [6]

Raging Phoenix löytää oman olemassaolon oikeutuksensa vasta sitten kun päästään pahisten varsin mystisesti lavastettuun päämajaan, jonne sijoittuu lopun puolisen tuntia kestävä toimintaputki. Pohjattoman kuilun ylle viritetyt riippusillat ja tippukiviluolan tapaiset miljööt tarjoavat vaikuttavat kulissit hämmästyttäville taisteluliikkeille, joita nähdään läkähdyttävä määrä. Nyt toimintaan saadaan myös tunnepuoli mukaan, ja mieletön melodramaattinen hehkutus lisää osaltaan katsomisnautintoa.

Oikeaoppisesti Jeejalle on ymmärretty luoda myös kunnollinen päävastustaja. Naispuolisen kehonrakentajan Roongtawan Jindasingin esittämä androgyyninen boksaaja on juuri sellainen kummallinen ja ylivoimaiselta tuntuva pahishahmo, joka aina tuo martial arts -elokuvaan tarvittavaa lisäarvoa. Kulunut mutta taas kerran toimiva kikka on pistää sankari ensin ottamaan todella pahasti turpaansa, ja vasta sitten nousemaan vaikeuksien kautta voittoon.

Raging Phoenix [7]
Raging Phoenix [8]

Raging Phoenix on siis välillä turhauttavaa, välillä innostavaa katsottavaa. Jos seuraavassa Jeejan elokuvassa onnistuttaisiin yhdistämään Chocolaten tapainen edes jotenkuten järkevä juoni Raging Phoenixin parhaiden kohtien innovatiivisuuteen ja energisyyteen, niin hyvä tulisi.

***--
© Matti Erholtz, julkaistu: 26.2.2010
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (2)
 KKME
  3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
Deu suay doo (2009)  Deu suay doo (2009)Raging Phoenix  

kommentit

odota...
Asswipe kommentoi (26.2.2010 10:30:44)
user avatar Mitä ihmettä? En ole kuullutkaan tästä. KIITOS!!!
vastaa »
Mikko Koivisto kommentoi (29.7.2011 18:03:25)
user avatar Elokuvan japaninkielinen nimi on Chocolate Soldier...
Nyt olisi facepalmille tarvetta.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa