Caroline Munro

Cyborg, il guerriero d'acciaio (1989) :: Cy Warrior

aka Cy Warrior: Special Combat Unit

Cyborg, il guerriero d'acciaio #1 Cyborg, il guerriero d'acciaio #2

Cy Warrior (Cyborg, il guerriero d'acciaio) on Giannetto De Rossin ensimmäinen elokuva hänen lyhyellä ohjaajaurallaan. De Rossi ohjasi lisäksi vain kaksi muuta elokuvaa, Killer Crocodile II (1990) ja Tummy (1995), ja hänet tunnetaankin paremmin ansioituneena maskeeraus- ja erikoisefektimiehenä. De Rossin kädenjälki on nähtävissä lukuisissa elokuvissa, joista maininnan arvoisia ovat mm. Sergio Leonen Once Upon a Time in the West (C'era una volta il West, 1968), Lucio Fulcin Zombie Flesh Eaters (Zombi 2, 1979) ja The Beyond (E tu vivrai nel terrore - L'aldilà, 1980), Peter McDonaldin Rambo III (1988) sekä Alexandre Ajan Switchblade Romance (Haute tension, 2003).

Cyborg, il guerriero d'acciaio [1]
Cyborg, il guerriero d'acciaio [2]

Cy Warriorin alkuasetelma on seuraavanlainen: salaisessa laboratoriossa sattuu pienoinen vahinko ja sen seurauksena vailla 100% lojaaliuden takaavaa viimeistelyohjelmointia oleva kyborgi pääsee vapaaksi. Kyborgi Cy-W (Frank Zagarino) on hallituksen luoma uusi kokeellinen ase. Cy-W projektin isähahmo tohtori Kaufman kuvaa häntä sanakääntein: "Hän on puoliksi ihminen ja puoleksi kone. Hän on tunteeton. Hän on immuuni kylmälle ja kuumalle ja biologisille myrkyille. Ilman viimeistä ohjelmointia hän on kuin ihminen, joka kävelee ympäriinsä muistinsa menettäneenä!"

Presidentin hyvät suhteet Neuvostoliittoon (!) ovat vaarassa karanneen kyborgin takia, joten apuun kutsutaan kovaotteinen palkkasotilas Hammer (Henry Silva). Hänen tehtävänsä on tuoda karkulainen takaisin - mieluiten elävänä - herättämättä sen suurempaa kaaosta tekemisillään. Cy Warriorin juoni on suoraviivainen kissa-hiiri -leikki: Hammer yrittää suuntalaitteistonsa ja aseistettujen kätyreidensä avulla paikantaa karkulaista, Cy-W:n vältellessä heitä parhaansa mukaan.

Cyborg, il guerriero d'acciaio [3]
Cyborg, il guerriero d'acciaio [4]

Cy-W:n avuksi lyöttäytyy Susan Scott (Sherrie Rose) sekä hänen nuori veljensä Brandon Scott (Brandon Hammond). Hammond kuuluu samaan sarjaan Lucio Fulcin House by the Cemeteryssä (1981) ja Guerdon Truebloodin The Candy Snatchersissä (1973) nähtyjen maailman ärsyttävimpien kakaroiden kanssa eikä olekaan yllättävää, että rooli jäi hänen viimeisekseen.

Frank Zagarino vetää roolinsa asenteella. Suorituksen apuna toimivat pökkelömäinen ulkonäkö sekä minimaaliset näyttelijän kyvyt. Suoraselkäinen ja konemainen kävelytyyli ja siihen yhdistyvä sähkömekaniikan ääni pään kääntyessä eivät jää katsojalta huomaamatta - toisin kuin elokuvan muilta näyttelijöiltä, jotka eivät tunnu välittävän näistä piirteistä lainkaan. Myöskään Cy-W:n metallinkalskea androidiääni ei aiheuta hämmennystä. Kokonaisuus huomioiden ei siis ole lainkaan ihme, että Susan rakastuu kyborgiin totaalisesti jo ensisilmäyksellä. "Cy-W. What a great name!"

Cyborg, il guerriero d'acciaio [5]
Cyborg, il guerriero d'acciaio [6]

Kyborgijahdissa ei haittaa, vaikka sivullisia kuolee - ainakaan siinä vaiheessa, kun Hammer saa lopulta vapaat kädet. Hänen kokemiensa lukuisten vastoinkäymisten tuottama henkinen tuska tuo välillä mieleen vanhat Tom & Jerry -animaatiot. Henry Silvalle on kirjoitettu useita nerokkaita repliikkejä, joita hän latelee ajoittain patsastelunsa lomasta. Eräässä kohtauksessa Hammer saapuu torin laidalle etsimään kyborgikarkulaista ja panee palopuheessa parastaan: "I didn't say a goddamn thing about capture. Look. When the humanoid comes within firing range open up and fire! Destroy it! Is that clear? Do I make myself clear? Am I being stupid? Do you understand me? Do you understand English? Goddamnit! Let's go!"

Samanhenkisiä eksploitaatioelokuvia on tehty Italiassa paljon ja Cy Warrior on yksi parhaista. Muita ovat esimerkiksi Sergio Martinon Hands of Steel (Vendetta dal futuro, 1986), Nello Rosatin Top Line (1988) sekä Bruno Mattein Shocking Dark (Terminator II, 1990). On sanomattakin selvää, ettei Cy Warriorin budjetti ollut päätä huimaava. Siitä huolimatta efekteihin panostettiin tarpeeksi, vaikka lopputulos välillä nostaakin enemmän elokuvan kalkkuna-arvoja kuin mitään muuta. Erityismaininta on annettava myös Lanfranco Perrinin musiikille: yksinkertainen elektroninen teema on laadukas ja sopii elokuvaan todella hyvin.

Versioinfo (2.3.2010):

Elokuvasta ei ole olemassa virallista dvd-julkaisua.

****-
© Sakari Määttä, julkaistu: 2.3.2010
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 JSSM
  3.0 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (2)
50%
Cyborg, il guerriero d'acciaio (1989)  Cyborg, il guerriero d'acciaio (1989)Cy Warrior: Special Combat Unit