Caroline Munro

OSS 117: Le Caire, nid d'espions (2006) :: OSS 117: Cairo, Nest of Spies

aka OSS 117 - Der Spion, der sich liebte; OSS 117 - El Cairo, nido de espías

OSS 117: Le Caire, nid d'espions #1 OSS 117: Le Caire, nid d'espions #2

Hubert Bonisseur de la Bath, tuttavallisemmin OSS 117, tuo Ranskan oma James Bond, kosmopoliittinen jetset-superagentti, teki ensiesiintymisensä valkokankailla jo vuonna 1956 elokuvassa O.S.S. 117 n'est pas mort (Salainen asiamies OSS 117). Jatkoa seurasi kuuden elokuvan verran pitkin 60-lukua ja nähtiinpä nämä Suomessakin, ensin teattereissa ja sittemmin pari uudelleen videolla Europa Visionin toimesta. Näistä etenkin Pas de roses pour O.S.S. 117 (Kuoleman kauppamatkustajat; OSS:ina John Gavin) on oikeinkin viihdyttävää roskaa. Viimeinen OSS-elokuva (OSS 117 prend des vacances, OSS:ina itse Luc Merenda) tuli levitykseen 1970 ja sen jälkeen sarja pantiin naftaliiniin epäilemättä Ranskan suurvalta-aseman muutosten ja yleisen kulttuuri-ilmapiirin radikalisoitumisen johdosta kadonneen maksavan yleisön puutteen takia.

OSS 117: Le Caire, nid d'espions [1]
OSS 117: Le Caire, nid d'espions [2]

Paljon on vettä sittemmin virrannut Seinen siltojen alta ja kait oli väistämätöntä että jossain vaiheessa olisi OSS:n paluulle otollinen aika. Toisin kuin tauotta hommia vuosikymmenet paiskinut kollegansa James, Hubert ei uudessa inkarnaatiossaan ole brittivirkaveljensä tavoin pysynyt ajan hermolla. Nyt jo jatkoakin poikineen uuden tulemisen tyylilajiksi on valittu nimittäin yksi vaikeimmista, kieli poskessa tehty retro.

OSS 117: Le Caire, nid d'espions [3]
OSS 117: Le Caire, nid d'espions [4]

Äkkiseltään on vaikea nimetä mikä OSS 117: Le Caire, nid d'espionsissa kyrsii eniten. Pääosanesittäjä Jean Dujardinin tolkuton ylinäytteleminen ja naamanvääntely, täysin luokattoman tympeä ja ulkokohtainen käsikirjoitus ja siitä johtuva kaikenlainen jännitteen tai jännityksen puute, vai elokuvan ainoan idean (Hubertin ylimielinen siirtomaaherran rasistinen tahdittomuus suhteessa 2000-luvun "monikulttuurisen" katsojan päivittelyyn) päätön toistaminen elokuvan lähes joka kohtauksessa. Mitään todellista poliittista epäkorrektiutta OSS 117: Le Caire, nid d'espions ei tietenkään missään vaiheessa valitettavasti edes lähentele. Ja sanomattakin lienee selvää että tissejäkään tahi väkivaltaa ei tähän konseptiin mahdu.

OSS 117: Le Caire, nid d'espions [5]
OSS 117: Le Caire, nid d'espions [6]

OSS 117: Le Caire, nid d'espions on malliesimerkki halvalla ja huonosti tehdystä yhden idean venytetystä pökäleestä jonka tyylinen materiaali toimisi parhaiten minuutin sketsinä. (Itse asiassa elokuvan mustavalkoinen prologi ja sen viiksekäs Hubert muistuttaa erehdyttävästi Kari Grandia.) Valitettavasti OSS 117: Le Caire, nid d'espionsin kömpelö ja innoton vitsailu ei ole lähellekään riittävän nokkelaa kantaakseen läpi kiduttavan ja loputtomalta tuntuvan 99 minuutin keston. Jos tästä hakemalla pitää hakea jotain positiivista, niin olkoon se sitten OSS:in paikalliskontaktia luontevasti ja kipinällä näyttelevä Bérénice Bejo. On nimittäin söpö likka.

*----
© Markus Sorsa, julkaistu: 10.3.2010
keskiarvo
toimitus
2.17/5.00 (6)
 JSTPJMMSEMPI
  2.0 3.5 1.0 1.0 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.61/5.00 (9)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (12)
33%
OSS 117: Le Caire nid d'espions (2006)  OSS 117: Le Caire nid d'espions (2006)OSS 117: Cairo, Nest of Spies  

kommentit

odota...
Tatu Piispanen kommentoi (10.3.2010 12:43:57)
user avatar Olen Sorsan kanssa täysin eri mieltä elokuvasta; uusi OSS 117 on todennäköisesti 00-luvun onnistunein genre-spooffi, jossa nimenomaan riemastuttava pääosasuoritus sekä tyylillä huolellisesti toteutettu retroilu yhdistettynä hyvin kantavaan (ja monipuolisesti sovellettuun) konseptiin omahyväisestä ja arrogantista ranskalaistollovakoojasta synnyttävät raikkaan ja viihdyttävän huumoriseikkaluun. Arvostelun peräänkuuluttamia paljaita(?) tissejä ei suinkaan tule ikävä kun muodokkaat naisnäyttelijät riisutaan alusvaatteisilleen vähän väliä, ja nyrkkitappelutkin ovat paremmin toteutettu kuin monessa totisessa agenttielokuvassa. Aineksista riittää potentiaalisesti hauskaa jatko-osiin asti, joista ensimmäinen valmistui 2009 ja toinen tulossa tänä vuonna...

***½
vastaa »
Antti Tohka kommentoi (17.3.2010 13:29:55)
lainaus:
Olen Sorsan kanssa täysin eri mieltä elokuvasta; uusi OSS 117 on todennäköisesti 00-luvun onnistunein genre-spooffi, jossa nimenomaan riemastuttava pääosasuoritus sekä tyylillä huolellisesti toteutettu retroilu yhdistettynä hyvin kantavaan (ja monipuolisesti sovellettuun) konseptiin omahyväisestä ja arrogantista ranskalaistollovakoojasta synnyttävät raikkaan ja viihdyttävän huumoriseikkaluun. Arvostelun peräänkuuluttamia paljaita(?) tissejä ei suinkaan tule ikävä kun muodokkaat naisnäyttelijät riisutaan alusvaatteisilleen vähän väliä, ja nyrkkitappelutkin ovat paremmin toteutettu kuin monessa totisessa agenttielokuvassa. Aineksista riittää potentiaalisesti hauskaa jatko-osiin asti, joista ensimmäinen valmistui 2009 ja toinen tulossa tänä vuonna...

***½
user avatar Mielestäni viiden tähden elokuva. Harmittaa kun aikoinaan kirjoittanut tästä arvostelua, kun näin tämän Berliinin Fantasiaelokuvafestivaaleilla. Ihmetyttää Sorsan huumorintajuttomuus, koska genretietoutta hänellä pitäisi näiden euro-spy -elokuvien suhteen kyllä olla.
vastaa »
Jetro Suni kommentoi (17.3.2010 13:46:49)
lainaus:
Mielestäni viiden tähden elokuva. Harmittaa kun aikoinaan kirjoittanut tästä arvostelua, kun näin tämän Berliinin Fantasiaelokuvafestivaaleilla. Ihmetyttää Sorsan huumorintajuttomuus, koska genretietoutta hänellä pitäisi näiden euro-spy -elokuvien suhteen kyllä olla.
user avatar Surkea elokuva, Antti Tohkalta puuttuu selkeästi estetiikan taju.
vastaa »
Antti Tohka kommentoi (17.3.2010 14:46:34)
lainaus:
Surkea elokuva, Antti Tohkalta puuttuu selkeästi estetiikan taju.
user avatar Jetro"en tajua"Suni voisi mennä itseensä ja ymmärtää sen, että syntyperäisen helsinkiläisen luontainen estetiikantaju on paljon kehittyneempi kuin ulkopaikkakuntalaisen.
vastaa »
Antti Tohka kommentoi (17.3.2010 22:57:32)
user avatar Nyt kun luin Sorsan arvostelun uudestaan, niin en voi kuin ihmetellä, miten pihalla äijä on.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa