Caroline Munro

Uden en trævl (1968) :: Without a Stitch

Ilman rihmankiertämää; Ei rihmaakaan

aka The Eighteen Carat Virgin; Without a Stitch of Clothing; Die Jungfrau von 18 Karat; Utan en tråd

Uden en trævl #1 Uden en trævl #2

Nuoren seitsentoistakesäisen Lilianin (Anne Grete Nissen; Masurkka sängynlaidalla, 1970) ja hänen epäilyttävän niljakkaan oloisen poikaystävänsä Henryn (Niels Borksand; Minä 16-vuotias, 1969) keskinäiset petipuuhat eivät ota oikein sujuakseen. Pelko frigiditeetistä saa Lilianin hakeutumaan gynekologi-psykologi -hybridiammattia harjoittavan Tri. Petersenin (Ib Mossin; Every Afternoon, 1972) hoiviin, jolta oitis löytyvätkin oikeat niksit Lilianin ongelmaan.

Uden en trævl [1]
Uden en trævl [2]

Tohtori siirtyy KKO:nkin nykyään kavahtamista naispotilaan nännin imemistekniikoista hiljalleen entistä syväluotaavampiin hoitometodeihin, ja pian ovat Lilianin pelko ja ahdistus seksuaalista kanssakäymistä kohtaan tipotiessään. Hoitosessiot saavat päätöksensä sopivasti samana päivänä kun Lilian valmistuu ylioppilaaksi, ja tohtori paljastaa Lilianille viimein elämän kultaisen säännön: "Kaikki nautinnot, jotka eivät vahingoita muita ja lisäävät elämäniloa, ovat hyväksi - eritoten seksuaaliset nautinnot. Tee toisille niin kuin tahtoisit itsellesi tehtävän." Kaupanpäällisiksi Tri. Petersen lahjoittaa Lilianille päiväkirjan, johon tämän tulisi kirjata ylös seksikokemuksiaan, jotta tohtori itse voi niitä myöhemmin hyödyntää väitöskirjassaan. Ja niin Lilian päättää ottaa ilon irti elämästään ja matkaa tohtorin saatesanat mielessään, ylioppilaslakki päässään ja pylly ylväästi pystyssä kohti uusia seikkailuja liftaten halki Euroopan.

Uden en trævl [3]
Uden en trævl [4]

Annelise Meinechen vuonna 1968 ohjaama Ilman rihmankiertämää on hyvän mielen seksploitaatio-roadmovie, joka heittäytyy täysin rinnoin ja avomielisen leppoisasti leikittelemään ihmisen seksuaalisuutta luotaavilla teemoilla. Elokuva ei ole järin syvällinen, saati kantaaottava - kaikkea muuta - mutta sen fantasianomainen lähestymisreitti seksin iloihin ja arkielämässä oikeasti hyvin epätodennäköisiin tapahtumiin on sen verran intresantti, että se on omiaan aiheuttamaan yleisössä vähintään huvittuneita hämmästyksen sekaisia hymähdyksiä, jos ei suoraan herättelemään pintaa syvemmälle ulottuvia kysymyksiä.

Uden en trævl [5]
Uden en trævl [6]

Lilianin seksiseikkailuissa moraalisaarnat loistavat poissaolollaan ja katsoja oppii alusta alkaen luottamaan siihen, että kaikki kohtaukset kääntyvät aina lopulta parhain päin, huolimatta siitä että liftiretki pitää sisällään myös muutaman semiuhkaavan tilanteen. Vaikka elokuva korostaakin avomielisyyttä seksiä kohtaan, on se sisällöltään lopulta melko häveliäs. Elokuvan valmistumisvuonna sensuuri Tanskassa oli vielä hetken ajan voimissaan, ja sillä oli toki oma vaikutuksensa elokuvan sisältöön ja siihen mitä kankaalla voitiin näyttää. Heti valmistuttuaan elokuvalle lätkäistiinkiin Tanskan sensorien toimesta täyskielto, josta se kuitenkin myöhemmin vapautettiin muutaman pienen leikkausvaateen hinnalla.

Uden en trævl [7]
Uden en trævl [8]

Mistään pornahtavasta materiaalista ei "leikkaamattomassa versiossakaan" silti ole kyse. Kaikki seksikohtaukset ovat kiltin kaunisteltuja ja petipuuhiin siirryttäessä leikataan kuva usein äärikliseisiin ilotulituksiin ja ryöppyäviin suihkulähteisiin - fallossymbolien ja muun "piilotetun" symboliikan vilistessä myös muutoin alati lavasteissa. Ylitsepursuava hyväntuulisuus, svengaava ääniraita ja monien kohtausten yleinen kornius kääntyvät useimmissa tapauksissa elokuvan eduksi ja auttavat ylläpitämään mielenkiintoa.

Uden en trævl [9]
Uden en trævl [10]

Ilman rihmankiertämää perustuu norjalaisen Jens Bjørneboen pari vuotta ennen Meinechen elokuvaa pseudonyymilla kirjoittamaan ja heti ilmestyttyään kiellettyyn romaaniin Uten en tråd. Kirjan ydin ja sen kantaa ottavat vivahteet eivät elokuvaan kuitenkaan ole missään muodossa periytyneet. Elokuva onkin valitettavan helppo nähdä rahastuksena, joka on tuupattu markkinoille Meinechen aiemman ohjaustyön, Ole Søltoftin ja Ghita Nørbyn tähdittämän coming-of-age -seksikomedian, Sytten (Kuuma 17-vuotias, 1965), vanavedessä tavoittelemaan luokseen samaa seksinhimoista kohdeyleisöä, tällä kertaa kohukirjan nimellä ratsastaen.

Versioinfo (24.3.2010):

Ilman rihmankiertämää esitettiin KAVA:n ja HYY:n Elokuvaryhmän Seksuaalisuus valkokankaalla -sarjassa maaliskuussa 2010. Dvd-julkaisuja elokuvasta löytyy ainakin muutamalta eri tanskajulkaisijalta.

***½-
© Jetro Suni, julkaistu: 24.3.2010
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (2)
 JSSM
  3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!