Caroline Munro

Testimone oculare (1990) :: Eyewitness

aka Alta tensione - Testimone oculare

Testimone oculare #1  

1980-luvun alkupuolelta lähtien jo parikin kulttielokuvaksi muodostunutta teosta, La casa con la scala nel buio (A Blade in the Dark, 1983) ja Dèmoni (Demons, 1985), ohjannut Lamberto Bava on uransa aikana työskennellyt runsaasti myös tv-tuotantojen parissa. Vuosikymmenen lopulle tultaessa italialainen elokuva jäi kitumaan omaan käymistilaansa ja rahaa suurempiin tuotantoihin oli lähes mahdotonta hankkia. Sitä kuitenkin riitti televisiota varten ja Bava ohjasi neljä tv-elokuvaa Alta tensione -sarjaan vuosina 1988 - 1990. Sarjan viimeinen nimike on Bavan uralle ominaiseen giallo-lajityyppiin kuuluva Testimone oculare (Eyewitness, 1990).

Testimone oculare [1]
Testimone oculare [2]

Murhaaja iskee tavaratalossa sulkemisajan jälkeen, uhrinaan ylitöihin jäänyt nainen. Brutaalia tapahtumaa sattuu kuitenkin todistamaan Lisa (Barbara Cupisti), joka on yksi tavaratalon asiakkaista. Bogart-takilla ja ylimielisellä asenteella varustetun etsivä Marran (Stefano Davanzati) saapuessa paikalle selviää, ettei "silminnäkijästä" ole suuresti hyötyä, koska hän on sokea. Epäiltyjä kuitenkin riittää, sillä surmatun naisen poikaystävä on nähty paikalla tavaratalon sulkemisajan jälkeen samoin kuin Lisan impulsiivinen ja räjähdysherkkä lihaskimppuystävä Carlo (Giuseppe Pianviti).

Testimone oculare [3]
Testimone oculare [4]

Tyypilliseen giallo-tyyliin ruumiita ilmaantuu lisää sitä mukaa mitä pidemmälle tutkimukset etenevät ja mitä tarkemmin murhaajan identiteetti alkaa selvitä. Lamberto Bava käyttää elokuvassaan elementtejä tai yksittäisiä ideoita tunnetuimmista gialloista, kuten Dario Argenton sadistisesta Operasta (1987). Argenton elokuvista tuttua on myös teema, jossa henkilö näkee tai luulee nähneensä tärkeän yksityiskohdan, mutta ei pysty palauttamaan sitä mieleensä. Argento käytti samankaltaista koukkua mm. debyytissään L'uccello dalle piume di cristallo (The Bird with the Crystal Plumage, 1970) sekä parhaassa giallossaan Profondo rosso (Deep Red, 1975). Lamberto Bava kierrätti joitakin Testimone ocularen aineksia myös myöhempään Body Puzzleensa (1991).

Erityisesti Testimone ocularen alkupuoli on täynnä innovatiivista ja mielikuvituksekasta ohjausta, joka tempaa katsojan helposti mukaansa. Elokuvan voimaa syö kuitenkin hieman myöhemmin tapahtuva rytmityksen rauhoittuminen, jonka johdosta yleinen tunnelma muuttuu jännittävästä pikemminkin odottavaksi. Tarina on kokonaisuutena myös valitettavan ennalta arvattava usein eri elokuvissa nähdyn aiheensa takia, eikä sekään auta, että murhaajan identiteetti selviää katsojalle jo elokuvan alussa, ensimmäisen murhakohtauksen yhteydessä.

Testimone oculare [5]
Testimone oculare [6]

Testimone ocularen parhaasta näyttelijäsuorituksesta vastaa pääosan Mimsy Farmer -tyylistä karismaa omaava Barbara Cupisti itsenäisyyteen pyrkivänä sokeana. Cupisti esiintyi aiemmin uransa aikana mm. Michele Soavin loistavassa slasherissa Deliria (Stage Fright, 1987). Puutteistaan huolimatta Testimone oculare on onnistunut elokuva ja ansaitsisi tulla nähdyksi vähintään giallo-harrastajien keskuudessa.

Versioinfo (12.4.2010):

Alta tensione -sarjan elokuvista ei ole olemassa virallisia englantiystävällisiä julkaisuja. Video Search of Miamin epävirallisen julkaisun ala-arvoinen laatu selviää arvostelun kuvakaappauksista.

***--
© Sakari Määttä, julkaistu: 12.4.2010
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!