Caroline Munro

Waco: The Rules of Engagement (1997)


Waco: The Rules of Engagement #1  

Emmy-palkittu amerikkalainen ohjaaja William Gazecki osaa kääntää dokumenttielokuvillaan median muokkaamat ennakkokäsitykset päälaelleen. Viljapeltokuvioita perinpohjaisesti käsittelevä Crop Circles: Quest for Truth yllätti ilmiön olankohautuksella sivuuttaneen täydellisesti. Oscar-ehdokkaaksi päässeen Waco: The Rules of Engagementin ansiosta eloonjääneet Branch Davidiansin uskonlahkoon kuuluneet pääsivät kertomaan toisenlaisen totuuden. Branch Davidiansin eli Daavidin Oksa -uskonlahkon 75 jäsenen kuolema tulipalossa oli median uutisoinnin takia monille pelkästään kulttijohtaja David Koreshin syytä.

Waco: The Rules of Engagement [1]
Waco: The Rules of Engagement [2]

Ohjaaja Gazecki kokoaa laajan aineistonsa turvin käsittämättömän vahvan dokumenttielokuvan traagisen tarinan ympärille. Kymmenien miesten, naisten ja lasten kuolemiin päättynyttä tapahtumakulkua ei kerrottu vuonna 1993, kuin se olisi kaiken järjen (ja puolueettoman journalismin) mukaan pitänyt kertoa. Väkevä ja lohduttoman pahanmakuinen kokemus syntyy erityisesti Gazeckin tavasta viedä kertomusta eteenpäin. Ensiksi katsojalle annetaan se yleisempi ja stereotyyppisempi mielikuva Branch Davidiansista - ja sen sekopäisistä hihhuleista. Ennen pitkää Gazecki antaa ymmärtää asian olleen pitkälti toisin. Lahko pysyi lähinnä omissa oloissaan ja ulkomaailmalle melko harmittomana porukkana. Branch Davidiansin uskoon ja elämäntyyliin ei sinällään oteta kantaa, sillä se ei ole Waco: The Rules of Engagementin pääasia. Eräät kysymykset jäävät ristiriitaisten todisteiden ja lausuntojen takia vaille lopullista vastausta. Tällaisia ovat esimerkiksi syytökset Koreshin porukan harjoittamaan pedofiliaan.

Waco: The Rules of Engagement [3]
Waco: The Rules of Engagement [4]

Waco: The Rules of Engagementin tärkein osuus on ATF:n (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives) epäonnistunut hyökkäys Mt. Carmeliin, joka oli Branch Davidiansin tukikohta Wacossa, Teksasissa. Järkyttävä kuvamateriaali (joka sisältää myös faktoja paljastavia FLIR-kameroilla kuvattuja kohtauksia) ja kylmäävät, nauhoitetut puhelinsoitot piirityksen aikana kertovat karun päätöksen väistämättömästä etenemisestä. Etevästi valitut ja saumattomasti kokonaisuuteen sopivat oikeussalikohtaukset ovat dokumenttielokuvan kohokohtia, jos näin edes voidaan ilmaista. Kummallekin osapuolelle on varattu aikaa kertoa oma totuutensa tapahtumien kulusta. Jokainen voi tehdä kertomuksista omat johtopäätöksensä. Gazecki ei toimi syyttäjänä tai puolustajana, mutta ilmaisee elokuvallaan vahvasti sen tosiasian, että jotain mätää ATF:n ja Yhdysvaltain hallituksen toiminnassa on ollut tapahtuman ratkaisemisessa.

Waco: The Rules of Engagement [5]
Waco: The Rules of Engagement [6]

William Gazecki käytti poliitikko Michael McNultyn perinpohjaista tutkimusmateriaalia Waco: The Rules of Engagementin perustana. Todisteiden ja faktojen määrä ei jätä toivomisen varaa. Ohjaajan taito kasata yhteen kirjavat lausunnot, taustalla kyteneet Bill Clintonin ja Janet Renon aikaiset poliittiset koukerot sekä karmaisevat kuva- ja äänitallenteet Mt. Carmelin hyökkäyksen ajalta on vertaansa vailla. Waco: The Rules of Engagement oli ehdolla parhaan dokumenttielokuvan Oscarista vuonna 1998.

Versioinfo (23.4.2010):

New Yorker Videon julkaisema DVD sisältää mielenkiintoista lisämateriaalia, kuten Branch Davidiansin jäsenen häiritsevän hätäpuhelun sekä lisää infrapuna(FLIR)-kuvamateriaalia.

*****
© Esa Linna, julkaistu: 23.4.2010
keskiarvo
toimitus
4.25/5.00 (2)
 JSEL
  3.5 5.0
keskiarvo
lukijat i
4.40/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  8 (8)
100%
Waco: The Rules of Engagement (1997)  Waco: The Rules of Engagement (1997)