Caroline Munro

Hairpin Circus (1972)


Hairpin Circus #1 Hairpin Circus #2

1970-luvun autoelokuvabuumi ei jäänyt pelkästään amerikkalaiseksi ilmiöksi. Hieman ennen ensimmäisen öljykriisin katalysoimaa japanilaisen autoteollisuuden lopullista kansainvälistä läpimurtoa valmistunut Hairpin Circus on Japanin vastine Vanishing Pointille (1971). Tohon tuottamassa elokuvassa jenkkirautojen sijaan valokeilaan on nostatettu Toyota 2000GT, sekä sen haastajaksi asettuva Mazda Savanna RX-3.

Hairpin Circus [1]
Hairpin Circus [2]

Hairpin Circusin tarina kertoo entisestä huippukuskista (Kiyoshi Misaki), joka on kilparadoilla sattuneen traumaattisen onnettomuuden jälkeen vetäytynyt moottoriurheilun parista. Rakkaus autoja kohtaan on kuitenkin säilynyt, ja Shimao ansaitsee elantonsa ajo-opettajana. Paikallisella bensa-asemalla hengaileva, Japanin uutta adrenaliininarkkarisukupolvea edustava nuoriso kiusoittelee Shimaota päivittäin yrittäen haastaa tämän mukaan vastuuttomiin katukilpailuihinsa. Kuinka kauan vanha jäärä pystyy vastustamaan muskeliauton ratin taakse vetävää vertaan?

Hairpin Circusin valttikortti on sen realismi. Stuntit ovat aitoja, kuten on myös elokuvassa takaumana nähtävä vuoden 1971 Macaon Grand Prix. Elokuvantekijät pääsivät kisan järjestäjien luvalla kuvaamaan elokuvaansa radalla itse kisan ollessa käynnissä. Tempauksen teki mahdolliseksi se, että elokuvan päätähti Misaki oli oikea kilpa-ajaja, joka myös osallistui kyseiseen kilpailuun Hondan JRM AC-7 autolla sijoittuen kolmanneksi. Elokuvan juoneen tukevasti kirjoitettu kisakohtaus on täten sekoitus aitoa kisakuvaa sekä siihen liitettyjä fiktiivisiä osuuksia. Samanlaista konseptia hyödynsi vuotta aiemmin valmistunut ja myös tarinallisia yhtäläisyyksiä omaava Le Mans, jonka päätähti Steve McQueen ei tosin itse päässyt ajamaan kilpailussa - ainakaan virallisen tiedon mukaan, huhupuheiden kertoessa toista tarinaa.

Hairpin Circus [3]
Hairpin Circus [4]

Puhdasta romurallia odottavat tulevat pettymään Hairpin Circusiin, sillä se kertoo paljon enemmän itse autoilusta ja vauhdinjanon filosofisesta puolesta kuin kaaoksen ja tuhon aiheuttamisesta. Ratin molemmin puolin löytyvää kiistämätöntä taitoa ei kuitenkaan voi olla huomaamatta. Komeaa kuvamateriaalia on tarjolla runsaasti, ja varsinkin yöotokset näyttävät hienoilta. Hurjastelukohtauksia on mukana kiitettävä määrä, ja loppuhuipennus venyy peräti 17-minuuttiseksi. Elokuvantekijöille on myös annettava kiitosta siitä, että valtaosa toimintajaksoista on kuvattu aidoilla kaduilla, johdantojakson osalta vieläpä sakeassa liikenteessä. Tänä päivänä samanlaisen kuvamateriaalin saavuttaminen byrokratiahelvetistään pahamaineisessa Japanissa olisi lähes mahdotonta.

Eniten Hairpin Circusista saavat irti luonnollisesti autoharrastajat sekä 1970-luvun alun japanilaisesta ajankuvasta kiinnostuneet. Toisen maailmansodan tappion jälkeen Japani sijoitti resurssinsa maan ahkeraan jälleenrakentamiseen. Parikymmentä vuotta myöhemmin tilanteeseen alkoi ilmaantua pientä muutosta: sodanjälkeinen uusi sukupolvi saapui täysi-ikäisyyden kynnykselle, ja perinteisen japanilaisen nöyryyden sijaan he kaipasivat vapautta ja kapinahenkeä. Katukisat tarjosivat siihen yhden kanavan. Kilparadoilla pitäytynyt, mutta aidon hien ja veren henkilökohtaisesti maistanut Shimao edustaa vanhempaa sukupolvea. Toisaalta hänkään ei voi kaipaamatta aidon toiminnan pariin. Hänen vastustajansa, johtohahmonaan nuori nainen (Yuko Enatsu), tuskin edes ymmärtävät pelaamansa pelin todellisia riskejä.

Hairpin Circus [5]
Hairpin Circus [6]

Varsinaiselta tarinaltaan Hairpin Circus jää hyvin ohueksi. Henkilöhahmot eivät ole kovin kiinnostavia, eikä elokuvassa ole suurempia juonellisia koukkuja. Runsaasta autoilustaan huolimatta tempo on monin paikoin rauhallinen, paikoin jopa unenomainen. Elokuvan painopiste onkin nimenomaan tunnelmoinnissa, jota taitavasti rakennettu äänimaailma tukee. Ajokohtauksissa intensiteetti nousee usein lähes huomaamatta katsojan imeytyessä hetki hetkeltä syvemmälle vauhdin ja pimeässä yössä kiitävien urheiluautojen huumaavaan maailmaan. Mielenkiinto aihepiiriä kohtaan on silti suositeltavaa, sillä muuten Hairpin Circusin on helppo kuvitella jäävän hieman etäiseksi kokemukseksi.

Versioinfo (23.4.2010):

King Recordisin julkaisema tekstittämätön japanilainen dvd on teknisesti pätevä ja sisältää lisäksi runsaasti lisämateriaalia, kuten ohjaajan ja pääosanesittäjän haastattelut. Elokuvan alkuperäinen soundtrack on myöskin saatavilla japanilaisena cd-levynä.

***½-
© Mikko Koivisto, julkaistu: 23.4.2010
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!