Caroline Munro

Rekopis znaleziony w Saragossie (1965) :: The Saragossa Manuscript

Saragossan salaisuudet

aka Rękopis znaleziony w Saragossie; Die Handschrift von Saragossa; Il manoscritto trovato a Saragozza; Le manuscrit trouvé à Saragosse

Rekopis znaleziony w Saragossie #1 Rekopis znaleziony w Saragossie #2

Wojciech Hasin Saragossan salaisuudet perustuu pari vuosisataa sitten eläneen puolalaisen okkultismista kiinnostuneen vapaamuurari-aatelisherra Jan Potockin kehittelemiin satukertomuksiin. Potocki kirjoitti yli kymmenen vuoden ajan tarinoita vaimonsa viihdykkeeksi, mutta sadut eivät koskaan päässeet päätökseensä ja kertomus jäi kesken Potockin riistäessä oman henkensä hämäräperäisissä olosuhteissa vuonna 1815. Nyt myöhemmin kirjoittajansa kuuluisimmaksi teokseksi noussut ja useina eripituisina versioina julkaistu tarinakokoelma kantaa alkuperäiskielistä nimeä Manuscrit trouvé à Saragosse, joka kääntyy englanniksi muotoon The Manuscript Found in Saragossa.

Rekopis znaleziony w Saragossie [1]
Rekopis znaleziony w Saragossie [2]

Hasin elokuvan tarina saa alkunsa Potockin alkuperäisteoksen tavoin Zaragozassa Napoleonin sodissa. Krzysztof Pendereckin säveltämän Beethovenin "Oodi ilolle" -mukaelman soidessa taustalla nimeltä mainitsematon ranskalaisupseeri löytää sotatantereen keskellä sijaitsevan majatalon yläkerrasta mystisen espanjaksi kirjoitetun opuksen. Kirja on kuvitukseltaan ja tarinaltaan niin lumoava, ettei upseeri jaksa välittää edes taloon sisään syöksyvästä espanjalaissotilasjoukosta.

Kirja sisältää viitteitä löytäjänsä isoisästä ja toimii Tuhannen ja yhden yön tarinoiden tapaan kehyskertomuksena ja katalyyttina eri hahmojen keskenään risteäville tuleville seikkailuille, joissa riittääkin ihmeteltävää elokuvan koko kolmen tunnin keston ajaksi.

Rekopis znaleziony w Saragossie [3]
Rekopis znaleziony w Saragossie [4]

Synopsismuotoon tiivistettynä Saragossan salaisuudet on helppo saada kuulostamaan kiehtovalta ja mukaansatempaavalta sadulta. Kun päälle vielä lisätään taustatieto elokuvan ja ohjaaja Hasin monilta maailmankuuluilta ohjaajilta (Scorsese, Coppola, Buñuel, von Trier, Lynch...) keräämistä ylistyssanoista ("Simultaneously horrific, erotic and funny... this is one mother of a film" - David Lynch), nousee mielenkiinto elokuvaa kohtaan jo melkoisiin sfääreihin. Toiveita ei kuitenkaan kannata kasvattaa liian suuriksi, koska silloin edessä voi hyvinkin olla pettymys, sillä vailla säröjä ei Saragossan salaisuudet ole.

Rekopis znaleziony w Saragossie [5]
Rekopis znaleziony w Saragossie [6]

Mutta kehut ensin. Saragossan salaisuudet on kauttaaltaan erittäin kaunis ja täynnä taidokkaita valolla ja varjoilla leikitteleviä kuvakompositioita. Ei siis ihme, että samoja elementtejä omissa elokuvissaan oivallisesti hyödyntävä surrealismin mestari Luis Buñuel on yltynyt kehumaan elokuvaa. Hasin Saragossan salaisuudet näkee usein jaotellun kategorialtaan surrealismiin, mutta kyse on kuitenkin melkoisesta liioittelusta ja valheellisesta markkinoinnista. Vaikka elokuvan tarinoissa liikutaankin osin toden ja epätoden rajamaastossa, ei surrealismia elokuvassa ole juuri nimeksikään. Surrealistin kynsiään Has väläytteli esiin tosissaan vasta myöhemmin elokuvassaan The Hour-Glass Sanatorium (Sanatorium pod klepsydra, 1973).

Rekopis znaleziony w Saragossie [7]
Rekopis znaleziony w Saragossie [8]

Teknisesti ja visuaalisesti erittäin pätevä elokuva on kuitenkin onnistuttu latistamaan ylipitkällä kestolla ja paikoin kehnohkolla näyttelijätyöllä. Harmillista sinänsä, ettei monien elokuvan näyttelijöiden karisma juuri kesäteatteritason yläpuolelle yllä. "Puolan James Deaniksi" tituleerattu Zbigniew Cybulski (Tuhkaa ja timanttia, 1958; Rakastaa, 1964) yrittää toimia elokuvan kantavana voimana, joskin miehen näyttelijämaneerit elokuvassa tuovat mieleen lähinnä Mikko Leppilammen ja Jari Sillanpään häiriintyneen risteytyksen. Elokuvan kaikkien naispuolisten näyttelijöiden roolina on toimia pääosin somisteina. Jos naisia vilahtaa kuvassa, ovat nämä joko yläosattomissa tai rintavarustus paljastavassa korsetissa sopivasti tyrkyllä (teema joka toistuu ja viedään seuraavalle tasolle Hasin myöhemmässä, jo aiemmin mainitussa elokuvassa The Hour-Glass Sanatorium).

Rekopis znaleziony w Saragossie [9]
Rekopis znaleziony w Saragossie [10]

Saragossan salaisuudet on elokuva, jota tahtoisi rakastaa ja jonka maailmaan tahtoisi upota, mutta ajatuskin elokuvan uudelleen katselemisesta tuntuu uuvuttavalta. Elokuvalla on kaikki edellytykset toimia ja monilta osin se onkin onnistunut, mutta jo pelkästään kestoa typistämällä oltaisi päästy lähemmäs paljon miellyttävämpää lopputulosta. Voidaan toki debatoida onko kestoa mahdollista karsia elokuvan moniulotteisten ja toisiinsa kytkeytyvien tarinoiden rakennetta rikkomatta. Siksi vertailumielessä olisikin toivottavaa, että myös elokuvan kaksituntinen lyhennetty versio ilmaantuisi ajastaan markkinoille. Tällä hetkellä olemassa olevat dvd-versiot sisältävät molemmat vain elokuvan kolmituntisen Director's Cut -version, jonka täysmittaisuutta kompletistit osaavat varmasti arvostaa, mutta jonka äärellä moderni adhd-viihdekuluttaja rukoilee armoa jo ennen elokuvan toisen osion alkua.

Versioinfo (6.4.2010):

Saragossan salaisuudet on julkaistu aikoinaan jenkeissä dvd:llä Image Entertainmentin toimesta. Imagen levyn painos on kuitenkin tätä nykyä jo loppuunmyyty ja ainoa helposti saatavilla oleva dvd-versio on Mr Bongo Filmsin brittijulkaisu. Kyseinen julkaisu onkin varsin pätevä, sisältäen Imagen versioon verraten siistitymmän kuvan ja ääniraidan sekä huolitellumman tekstityksen. Kuvasuhde levyllä on alkuperäinen anamorfinen 2.35:1 ja kuvanlaatu kelvollinen, joskin paikoin kuvassa on havaittavissa valitettavaa pehmeyttä. Ekstrana levyltä löytyy vain köyhä still-kuvagalleria, takakannessa mainostetun erillisen musiikkiääniraidan loistaessa poissaolollaan.

Molemmat julkaisut kantavat samaa kansitaidetta, jonka oheen on lätkäisty myyvä "Martin Scorsese & Francis Ford Coppola present" -tagline. Alkuperäiseen elokuvatuotantoon herroilla ei tietenkään ole ollut osaa eikä arpaa, vaan nimet on tuotu esiin koska ohjaajapari oli hyväsydämisesti Grateful Dead -johtohahmo Jerry Garcian ohella mukana rahoittamassa elokuvan restaurointiprosessia.

***½-
© Jetro Suni, julkaistu: 6.4.2010
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (3)
 JSTPMM
  3.5 3.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (5)
80%
Rekopis znaleziony w Saragossie (1965)  Rekopis znaleziony w Saragossie (1965)Saragossan salaisuudet