Caroline Munro

The Crazies (2010)

aka Les détraqués; The Crazies - Fürchte deinen Nächsten

The Crazies #1 The Crazies #2

George A. Romeron The Crazies (1973) nähtiin aikoinaan ohjaajan epätoivoiseksi yritykseksi nostaa laskuun kääntynyt ura nousuun edellistä - ja ainoaa - hittiä apinoiden. Night of the Living Deadin (1968) atomisäteilyn mullasta ylös nostamien zombien sijasta tilalle oli astunut joukko "kreisejä", joilla hallituksen kemikaalipelleilyn ansiosta oli pakottava tarve tappaa lähimmäiset ja kaikki muutkin.

Vaikka elokuva aikoinaan floppasi, aihe koettiin näinä 70-luvun kauhuelokuvauusintaversioiden luvattuina aikoina sen verran kiehtovaksi, että 37 vuotta myöhemmin Breck Eisnerin ohjaama remake sai maailman ensi-iltansa. Alkuperäinen idea on säilynyt samana, mutta Romeron jopa löntystelevän tylsä tapa kuljettaa tarinaa on korvattu ajan hengen mukaisella, turboahdetulla väkivaltaryöpytyksellä.

The Crazies [1]
The Crazies [2]

Avauskohtauksen ensimmäisten minuuttien jälkeen ei montaa hiljaista hetkeä koeta, kun pikkukaupungin sheriffi (Timothy Olyphant, mm. Die Hard 4.0 ja Hitman) seuraa naama pitkänä kuinka lainkuuliaiset kansalaiset muuttuvat verenhimoisiksi psykopaateiksi. Ongelmien lähtöpiste löytyy järvestä, josta koko kylä ottaa juomavetensä. Järveen uponnut sotilaslentokone on selvästi kantanut mukanaan jotain, mitä ainakaan tavallisen turvenuijan ei olisi pitänyt juoda. Sheriffi yrittää oma-aloitteisesti rajoittaa katastrofin leviämistä ja kutsua apua, mutta se on hankalaa, koska kylän kaikki viestiyhteydet on katkaistu. Tästä huolimatta hallituksen joukot saapuvat paikalle, josta alkaakin kyläläisten todellinen kujanjuoksu.

The Crazies [3]
The Crazies [4]

Natsi-Saksan idänsiirtoja muistuttavien tapahtumien keskipisteessä ovat sheriffi, hänen raskaana oleva vaimonsa Judy (aina yhtä "asiallinen mutta herkkä nainen paikallaan" Radha Mitchell) ja reteä apulaissheriffi (Joe Anderson). Ohjaajan tavoitteena ei ole ollut luoda tunnelmallista eloonjäämiskamppailua tyyliin 28 Days Later... (2002), vaan roiskia suolia pitkin maita ja mantuja niin paljon kuin 90 minuutissa ehtii. Ja paljonhan siinä ajassa ehtii.

The Crazies ei kuitenkaan ole pelkkä veriralli, ja jonkin sortin nimikaartin tuhlaaminen moiseen olisikin haaskausta. Jännittäviä kohtauksia on sijoiteltu sinne tänne; ei silti niin, että valkokankaalla nähtäisiin mitään poikkeuksellisen oivaltavaa muunnelmaa hyväksi koetusta mörkö-tulee-nurkan-takaa-BÖÖ -konseptista. Missään vaiheessa katsojasta ei kuitenkaan tunnu, että olipas taas ihan uskomattoman typerää, mikä on tämän sortin elokuvissa harvinaista. The Crazies ei sinänsä olekaan "lapsellinen" kauhuelokuva, vaan ennemmin sotaelokuva, jossa tunteettoman koneiston vainon kohteena ovat tavalliset kansalaiset.

The Crazies [5]
The Crazies [6]

Henkilökohtaisesti isoimmaksi ongelmaksi elokuvan suhteen muodostui sheriffiä esittävän Timothy Olyphantin naama; voiko epärehellisemmän näköistä miestä olla. Asiaa ei mitenkään edesauta se, että Olyphant on lähes koko aiemman uransa ajan esittänyt megaluokan rikollisia tai muuten vaan kusipäitä (esim. mulkeroa sheriffiä tv-sarja Deadwoodissa). Ei ole vaikeaa ymmärtää miksi! Nyt pitäisi sulattaa, että kyseessä onkin rehti redneck, hyveellinen poliisi, tiukka toiminnan ja rauhan mies. Ei ole helppoa. Onneksi Radha Mitchell tuo läsnäolollaan ihaaaa-naa herkkyyttä ja jämäkkää naisellisuutta ja Joe Anderson reipasta cowboy-meininkiä.

Breck Eisnerin The Crazies puolustaa paikkaansa samalla tasolla kuin muutkin onnistuneet 70-luku-remaket. Tässä tapauksessa voidaan jopa sanoa, että uusintaversio eroaa alkuperäisestä edukseen.

Versioinfo (6.4.2010):

The Crazies on mahdollista nähdä ennakkoon Helsingissä Night Visions: Back to Basics 2010 -festivaaleilla lauantaina 10.4. kello 21.00. Teatterikierroksen elokuva aloittaa 2.7.2010.

***--
© Antti Tohka, julkaistu: 6.4.2010
keskiarvo
toimitus
2.67/5.00 (12)
 JSSMJLTPATJMKKMEEMPI
  2.5 3.0 3.5 3.0 3.0 2.5 1.5 3.5 2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.70/5.00 (23)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
Tuoppi kommentoi (6.4.2010 14:51:10)
user avatar Mulkeroa seriffiä? Mitä vit---? Olyphantin esittämä Seth Bullockhan oli lähes tulkoon ainoa REHTI jätkä Deadwoodissa?
vastaa »
Antti Tohka kommentoi (6.4.2010 23:37:20)
user avatar No ehkä muihin Deadwoodin hahmoihin verrattuna...
vastaa »
QCine kommentoi (9.5.2011 23:52:23)
user avatar Näin tässä paljon edukseen erottuvaa. Tiivis kesto, ei silppuleikkausta, sotilasmeininki oli tymäkkää, Olymphantin sheriffi-hahmossa en nähnyt ongelmaa, enkä veren "vähyydessä". Suurin ansio elokuvalla on mielestäni se, että se onnistuu paikoitellen henkimään kuvastollaan ja viileällä tunnelmallaan semmoista tietynlaista seventies-henkisyyttä, johon itse Romero ei ole pystynyt yltämään enää aikoihin. Olen sitä mieltä, että tämä on parempi kuin alkuperäinen, joka oli hyvin vaatimaton teos. Näin re-maket tulee tehdä.
vastaa »
anonyymi kommentoi (11.11.2012 01:49:54)
user avatar Käsittämättömän geneerinen ja mielikuvitukseton mössö. Miksi hukkasin tähän aikaa pari tuntia?
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa