Caroline Munro

Il maestro del terrore (1988) :: The Prince of Terror

aka Alta tensione: Il maestro del terrore

Il maestro del terrore #1  

Kulttiohjaaja Lamberto Bava palkattiin 1980-luvun loppupuolella ohjaamaan Italian television Alta tensione -sarjaan neljä elokuvaa, joista ensimmäinen oli Il maestro del terrore (The Prince of Terror). Alta tensionen lisäksi Bava ohjasi neljä tv-elokuvaa myös Brivido giallo -nimiseen sarjaan. Kaiken kaikkiaan ne eivät päässeet laadullisesti samalle tasolle, mutta saavuttivat siitä huolimatta maailmalla suurempaa huomiota. Ainakin sen perusteella, että erityisesti nimikkeet La casa dell'orco (Demons III: The Ogre, 1988) ja Una notte al cimitero (Graveyard Disturbance, 1987) ovat paljon helpommin kuluttajien saatavilla.

Il maestro del terrore [1]
Il maestro del terrore [2]

Il maestro del terrore kertoo kuuluisasta kauhuelokuvaohjaaja Vincent Omenista (elokuvissa ja tv-sarjoissa edelleen hyvin aktiivinen Tomas Arana), joka joutuu perheineen öisen murtomiehen ahdistelemaksi. Romaniasta kotoisin oleva ohjaaja on saanut faneiltaan lisänimen "Pelon prinssi" ja muutenkin menestys on noussut miehen päähän. Tämä ja taiteelliset erimielisyydet johtavat luottokäsikirjoittaja Paul Hillaryn (David Brandon) potkuihin kesken uuden elokuvan kuvausten. Vincent Omenin imago on vakuuttava: mediassa kerrotaan, ettei hän ikäänny lainkaan, ja hän itse sanoo olevansa paholainen. Eksentrinen käytös korostuu muillakin tavoilla; esimerkiksi golfatessaan Omen käyttää luvulla 666 varustettuja palloja.

Vincent Omenin modernissa kartanossa järjestettyjen illalliskutsujen jälkeen alkaa tapahtua. Tuntematon mies väijyy taloa ja murtautuu sisälle aiheuttaen alati vakavammaksi yltyvää uhkaa Vincentille, tämän vaimolle Bettylle (Carole André) sekä tytär Susanille (Joyce Pitti).

Il maestro del terrore [3]
Il maestro del terrore [4]

Tuotteliaan Dardano Sacchettin kirjoittama tarina etenee sujuvasti, vaikka se lepää vain parin yllätyksen varassa. Elokuvan olennaisimmaksi puoleksi nousee toisen tunnetun italialaisen, Sergio Stivalettin luomat erikoisefektit, jotka ovat todella korkeatasoisia varsinkin tv-tuotannolle, eikä näin vakuuttavan näköistä gore-mässäilyäkään yleensä televisiosta nähdä - ainakaan muualla kuin Italiassa. Efektit ovat välillä todella yliampuvia, mutta niitä käytetään hallitusti ja usein myös todella yllätyksellisesti. Elokuvan golf-aiheinen lopetusjakso on aivan omaa luokkaansa.

Myös näyttelijävalinnat ovat onnistuneita oikeastaan Joyce Pittiä lukuun ottamatta. Tomas Arana ja David Brandon vievät kohtauksia eteenpäin vankalla kokemuksella ja Bavan henkilöohjaus toimii hyvin. Pienemmässä roolissa nähtävä Ulisse Minervini tekee myös vakuuttavaa jälkeä sekopäisesti hihittelevänä murtomiehenä.

Il maestro del terrore [5]
Il maestro del terrore [6]

Il maestro del terrore yhdistelee erilaisia genre-elementtejä sujuvasti ja esittelee elokuva-alan ihmisten stereotypioita mustan huumorin säestämänä. Elokuva on täynnä viittauksia useisiin (enimmäkseen amerikkalaisiin) kulttielokuviin.

Versioinfo (12.4.2010):

Alta tensione -sarjan elokuvista ei ole tällä hetkellä olemassa virallisia julkaisuja edes Italiassa.

***--
© Sakari Määttä, julkaistu: 12.4.2010
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!