Caroline Munro

Seul contre tous (1998) :: I Stand Alone

Yksin kaikkia vastaan

aka One Against All; Menschenfeind; Cannon; Ensam mot alla

Seul contre tous #1 Seul contre tous #2

"Yksin oot sinä, ihminen, kaiken keskellä yksin,
yksin syntynyt oot, yksin sa lähtevä oot.
Askelen, kaksi sa luulet kulkevas rinnalla toisen,
mutta jo eelläs hän on taikka jo jälkehes jäi,
hetken, kaksi sa itseäs vastaan painavas luulet
ihmisen, kaltaises - vierasta lämmititkin!
Silmää löytänyt et, joka vois sun katsehes kestää,
kättä sa et, joka ei liukunut luotasi pois.
Kylmä on ystävän mieli ja kylmä on armahan rinta.
Huulet liikkuvat vain, rinta on liikkumaton.
Leikkihin kumppanin löydät, et toden riemuhun, tuskaan.
Hiipua yksikseen tuntehes polttavin saa.
Ystävän, armaan vain oma kaipuus sulle on luonut,
houreen, jok' katoaa, kun sitä kohti sa käyt.
Niin olet yksin, sa ihminen, yksin keskellä kaiken,
yksin syntynyt oot, yksin sa lähtevä oot,
yksin erhees kätket ja yksin kyyneles itket.
Ainoa uskollinen on oma varjosi vain."


-- V.A. Koskenniemi ("Elegia yksinäisyydelle", 1918)

Yksin kaikkia vastaan - Seul contre tous - jatkaa argentiinalaissyntyisen elokuvaohjaaja Gaspar Noén 40-minuuttisessa lyhytelokuvassa Carne (1991) esitellyn nimettömänä pysyvän teurastaja-hahmon tarinaa. Alun perin Seul contre tousin oli tarkoitus olla Carnen kokopitkä toisinto, mutta suunnitelmat muuttuivat ja elokuva kääntyi juonirakenteeltaan jatko-osaksi. Samaa temaattista jatkumoa on myös vuonna 2002 valmistunut Irréversible, jonka alkupuolella samainen teurastaja-hahmo vilahtaa lyhyessä cameo-roolissa.

Seul contre tous [1]
Seul contre tous [2]

Seul contre tous'n valmiiksi saattaminen ei ollut ongelmaton prosessi. Jatkuvista rahoitusvaikeuksista kärsinyt projekti venyi kaikkiaan yli nelivuotiseksi. Lopulta budjetti saatiin kuitenkin haalittua kasaan, kiitos muotisuunnittelija agnès b.'n ja Ranskan Canal+ Televisionin - joskaan kyseiset tahot eivät hankkeeseen mukaan lähtiessään tarkkaan tiedostaneet mitä lopulta olivat edes rahoittamassa.

Elokuvan maailmassa eletään vuotta 1980. Työttömyys piinaa laajalti koko Ranskaa, mikä tekee elämäntilanteen vasta vankilasta vapautuneelle ja rikosrekisteriä taakkanaan kantavalle antisankari-protagonisti teurastajalle (Philippe Nahon) entistä hankalammaksi. Juonisynopsiksen kuvailu pidemmälle ei ole järin mielekästä, sillä Seul contre tous ei missään nimessä ole perinteinen juonielokuva. Muutaman todella säväyttävän ruudulle vyöryvän graafisen väkivallanpurkauksen ohella elokuvan varsinainen voima piilee teurastajan mielensisäisissä monologivirroissa, joiden saattamana katsoja kulkeutuu kohti elokuvan syvemmälle synkkyyteen eskaloituvaa finaalia.

Seul contre tous [3]
Seul contre tous [4]

Seul contre tous'n teurastaja-hahmon maailmankuva on äärinihilistinen, misogynistinen, fasistinen ja rasistinen. Elämän kaltoin kohtelema vanha mies kuljettaa taakkanaan pyhää vihaa koko ihmiskuntaa kohtaan. Monologeissa korostuvat jo mainittujen piirteiden ohella yksilöllisyys, eläimellisyys ja lihalliset himot. Ajatus kostosta ajaa miestä eteenpäin, antaen voiman tunteen ja tarkoituksen jatkaa elämää. Maailma teurastajan ympärillä ei tarjoa lohtua tai näkymiä paremmista ajoista. Syitä näkemysten muuttamiseen ei löydy. Tai jos löytyy, niiden kumoamiseksi muodostetaan tarvittavat perusteet, jottei koko elämänfilosofia, jonka varaan nykyinen elämä on rakennettu, vaarantuisi. Teurastaja on alfauros, joka ei nurkkaan ajettunakaan luovuta tai lakkaa taistelemasta.

Teurastajan kujanjuoksun päätepysäkki tarjoillaan katsojalle korostetun esille nostettuna. Ennen finaalia valkokankaalle heijastetaan varoitusteksti alaspäin juoksevalla laskurilla varustettuna: "teillä on 30 sekuntia aikaa poistua teatterista". Hieman Abel Ferraran Bad Lieutenantin (1992) tavoin elokuvan loppukliimaksi leikittelee katsojan tunteilla. Katsojalle tarjotaan se katarttinen kokemus, jota läpi elokuvan on jo odotettu, mutta jo hetken päästä helpotuksen huokaus riistetään taas uudelleen pois.

Seul contre tous [5]
Seul contre tous [6]

Teurastajaa esittävän Philippe Nahonin (Le doulos, 1962; Haute tension, 2003; Calvaire, 2004) ohella elokuvassa ei nähdä kuin muutama hieman nimekkäämpi näyttelijä. Suurinta osaa Seul contre tous'n hahmoista näyttelevät satunnaiset Noén tutut ja kuvauspaikoilla vastaan tulleet paikalliset tai kadunmiehet. Elokuvan rakenne on muotoiltu niin, että se joko seisoo tai kaatuu pääosaesittäjänsä mukana, mutta Nahonin äärimmäisen vahvan tulkinnan myötä ei kompuroinnista ole pelkoa.

Seul contre tous'n tultua valmistumisvuonnaan palkituksi Mercedes-Benz -palkinnolla Cannesissa koettiin kriitikkojen keskuudessa hieman samankaltaisia väärinymmärrysten myrskyjä kuin vasta taannoin Lars von Trierin Antichristin (2009) Cannes-näytöksen jälkimainingeissa. Osa kriitikoista onnistui tulkitsemaan elokuvan sanoman käänteisesti, Noén henkilökohtaisena vihana ihmiskuntaa kohtaan. Noén elokuva ei kenties ole yhtä monisyinen ja tulkinnanvarainen kuin Antichrist, mutta molemmat elokuvista ovat siitä huolimatta omiaan tarjoamaan loistokkaan sisältönsä ohella kutkuttavia kurkistuksia kriitikkojen ajatusmaailmoihin.

Seul contre tous [7]
Seul contre tous [8]

Seul contre tous on elokuva, jonka teema on ajaton. Uusintakatseluiden myötä elokuvasta löytyvät uudet nyanssit ja katsojan iän karttuessa tapahtuva mahdollinen henkinen kasvu voimistavat katselukokemusta aina entisestään.

Versioinfo (19.4.2010):

Strand Releasingin jenkkijulkaisu on tekstitetyistä julkaisuista kelvollisin, joskin suositeltava hankinta vain varauksin. Levy on ekstraton, ja vaikka kuvasuhde onkin alkuperäinen oikea (toisin kuin R4-julkaisussa, jonka etuna kuitenkin kuvan anamorfisuus), on kuvanlaatu levyllä kaikessa sumeudessaan karmaisevaa katseltavaa. Ekstrakylläinen Ranska-dvd on muilta osin ehdottomasti paras saatavilla oleva julkaisu, mutta se ei valitettavasti sisällä englanninkielistä tekstitystä.

****½
© Jetro Suni, julkaistu: 19.4.2010
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (8)
 JSSMTPJMKKJM*MMPI
  4.5 4.0 3.0 3.5 4.5 4.5 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.23/5.00 (30)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  48 (55)
87%
Seul contre tous (1998)  Seul contre tous (1998)Yksin kaikkia vastaan