Caroline Munro

Magadheera (2009)


Magadheera #1 Magadheera #2

Vuosi 1609, Udhaigarhin kuningaskunta Intiassa. Pahoin haavoittuneet mies ja nainen putoavat alas kallionkielekkeeltä. Ilmalennon aikana mies yrittää ottaa kiinni naisen kädestä, onnistumatta.

Vuosi 2009, Andhra Pradeshin pääkaupunki Hyderabad. Ammattimainen moottoripyöräilijä Harsha hipaisee taksilla ohi ajaessaan bussipysäkillä seisovan tytön kättä ja saa sähköiskun kaltaisen säväyksen. Tytön löytämisestä tulee hänelle pakkomielle. Planeetat ovat taas samassa asennossa kuin neljäsataa vuotta sitten, ja muinaisen rakkausdraaman uudelleensyntyneet osapuolet jatkavat taisteluaan prinsessasta nykyajassa.

Magadheera [1]
Magadheera [2]

Intian miehekkäin näyttelijä, "Megastar" Chiranjeevi lopetti elokuvien teon 2008 ja siirtyi politiikkaan, mutta ei kukkoilu valkokankaalla siihen loppunut. Pikkuveli Pawan "Power Star" Kalyan on jo menestyvä filmitähti, ja nyt tulee sitten Chiranjeevin poika Ram Charan Teja, viralliselta epiteetiltään luonnollisesti "MEGA POWER STAR"! Itse asiassa nuori mies esiteltiin katsojille jo vuonna 2007 elokuvassa Chiruta, mutta debyytti kutistuu pelkäksi näpertelyksi Magadheeran muhkeuden rinnalla.

Tuottaja Allu Aravind (sattumoisin Ram Charanin eno) antoi ohjaajalle vapaat kädet käyttää Magadheeraan niin paljon rahaa kuin halusi, budjettirajoituksia ei tämän filmin kohdalla ollut. Tämä osoittautui paitsi taiteellisesti myös taloudellisesti järkeväksi siirroksi, kun Magadheerasta tuli tuottoisin Tollywood-filmi ikinä.

Magadheera [3]
Magadheera [4]

Se että rahaa ja vaivaa ei ole säästelty näkyykin elokuvan joka ruudusta. Kuvaus, lavastus, puvustus, taistelukoreografiat ja niin edelleen: kaikessa on huolellisen työn leima. Tollywoodissa on oltu erityisen ylpeitä elokuvan digiefekteistä, jotka laadukkuudessaan ovatkin parasta mitä Intiassa on nähty. Ja laatu tarkoittaa tässä siis sitä, etteivät efektit (noin pääsääntöisesti) töki silmiin, vaan sulautuvat luontevaksi osaksi kerrontaa. Hollywood-elokuvista on toki otettu mallia, ja Zack Snyderin 300:n (2006) vaikutus näkyy takaumajakson massiivisessa taistelukohtauksessa, jossa sankarin on tapettava sata vihollissotilasta kapealla kivisillalla tasapainoillen.

Magadheera [5]
Magadheera [6]

Mutta ei Magadheera ensisijaisesti digipelleilyä ole, vaan poikkeuksellisen korean pinnan alla piilee jäntevästi kerrottu hyvä tarina, jossa romanttiset ja toiminnalliset aspektit ovat yhtä tärkeitä ja tukevat toisiaan. Tällaista suurten tunteiden ja sankarillisen perseenpotkinnan yhdistämistä ei osata missään tehdä niin hyvin kuin Etelä-Intiassa.

Magadheera [7]
Magadheera [8]

Ram Charanilla on sankarisoturin rooliin vaadittava ulkonäkö ja fysiikka. Ratsastus-, miekkailu- ja tanssikohtaukset sujuvat uljaasti ja myös romanssissa kuvankauniin Kajal Agarwalin kanssa on kipinää. Isänsä jykevää läsnäoloa kuvassa hänellä ei vielä ole, mutta poikamaista innokkuutta ja näyttämisenhalua riittää.

Magadheera [9]
Magadheera [10]

Varsinainen neronleimaus on ottaa elokuvan avausbiisiksi tyylikäs uusintaversio Chiranjeevin Gharana Bullodussa (1995) ensi kertaa kuullusta hienosta "Bangaru Kodipettasta". Kappaleessa vierailevat niin povipommi Mumaith Khan kuin itse Megatähti, joka rekonstruoi pari vanhaa tanssiliikettään malliksi pojalle, joka toistaa liikkeet nuoruuden notkeudella. Tätä on perinteen päälle rakentaminen kauneimmillaan.

Versioinfo (30.4.2010):

Sekä dvd- että blu-ray -versioissa on englanninkielinen tekstitys. Kahden levyn erikoisversiosta löytyvä Making of -dokumentti on tekstittämätön.

****½
© Matti Erholtz, julkaistu: 30.4.2010
keskiarvo
toimitus
3.90/5.00 (5)
 JSTPKKMEPI
  3.0 4.0 4.0 4.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.75/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (7)
71%
Magadheera (2009)  Magadheera (2009)