Caroline Munro

Combat Shock (1986)

aka American Nightmares; American Nightmare

Combat Shock #1 Combat Shock #2

Buddy Giovinazzon esikoisesta nähtiin tämän vuoden Night Visions - Back to Basics -festivaaleilla sen alkuperäinen harvemmin nähty American Nightmares -nimeä kantanut versio. Combat Shock -nimi elokuvalle keksittiin vasta myöhemmin Troman alkaessa levittää elokuvaa. Tosin Giovinazzo itse ei elokuvan uudesta nimestä ikinä sen erikoisemmin innostunut, mutta myöntää sen silti olleen paras Troman ehdottamista nimivaihtoehdoista. Sisältönsä puolesta American Nightmares -versio eroaa ainoastaan pienin osin Troman levittämästä versioista. Troman versiossa alkutekstijakso on vedetty osin uusiksi ja kyseinen versio sisältää valitettavasti myös muutaman MPAA:n vaatiman leikkauksen.

Combat Shock [1]
Combat Shock [2]

Combat Shock kertoo tarinan Frankie Dunlanista (Buddyn veli Rick Giovinazzo), Vietnam-veteraanista, joka nyt sodasta kotiuduttuaan pitää vaimonsa (Veronica Stork) kanssa majaa rähjäisessä asunnonrotiskossaan. Sodassa monien muiden sotilaiden tavoin Frankie altistui Agent Orangelle ja siitä seurauksena perheen tuore jälkikasvu on pahasti mutatoitunut. Muiltakin osin Frankien elämä on niin totaalisen päin persettä kuin vain olla ja voi: ruokaa ei ole, töitä ei ole, vesi on katkaistu, vaimo mäkättää, velkojat ahdistelevat ja kaikki mikä vain voi mennä pieleen, menee.

Combat Shock [3]
Combat Shock [4]

Elokuva on äärinihilistinen ja teemoiltaan erittäin synkkä. Amatöörimäinen ote, olematon budjetti ja taustalta läpitunkeva intomielinen tehdään-kaveriporukalla-leffa -asenne tosin piristävät tunnelmaa osin hieman tahattomastikin. Kohtauksia, joissa Frankie vaeltelee nälkäisenä kaupungin kaduilla, vauhdittavat Rick Giovinazzon säveltämät vähintään mielenkiintoiset syntikkamusat. Musiikkivalinnat sopivat tavallaan oikein hyvin elokuvan häiriintyneeseen ilmapiiriin, mutta ovat toisaalta hieman liian pirteät, eivätkä ainakaan osaltaan edesauta ajamaan elokuvan tunnelmaa entistä syvemmälle synkkyyteen.

Combat Shock [5]
Combat Shock [6]

Combat Shock kuvattiin kokonaisuudessaan Giovinazzon kotikulmilla Staten Islandilla. Pois lukien irralliset arkistomateriaali-insertit Vietnamin sodasta, joita elokuvan alussa leikataan ristiin Rick Giovinazzon rämpiessä Staten Islandin ostoskeskuksen lähellä sijaitsevalla rämeellä.

Combat Shock [7]
Combat Shock [8]

Giovinazzo imi vaikutteita elokuvaansa eritoten Fassbinderin elokuvista, Lynchin Eraserheadistä ja Scorsesen Taksikuskista. Hän on maininnut halunneensa keskittyä elokuvassa enemmän yleisfiilikseen ja tunnelman rakentamiseen kuin itse tarinaan. Giovinazzolle Combat Shock oli tavallaan "elokuvakoulua", harjoitustyö, joka opetti hänelle hyvin paljon elokuvamaailmasta ja elokuvabisneksestä, ja toimi alkuna Giovinazzon ohjaajauralle mahdollistaen hänen seuraavan kokopitkänsä, No Way Homen (1996), toteutumisen.

Versioinfo (24.5.2010):

Definitiivisin dvd-versio Combat Shockista on Troman kahden levyn 25-vuotisjuhlajulkaisu, joka sisältää elokuvasta kaksi eri versiota (American Nightmares: The Never-Before-Seen Director's Cut & Combat Shock: The Theatrical Cut), Buddy Giovinazzon ja Jörg Buttgereitin kommenttiraidan sekä ison kasan ekstroja. Troman aiempi Director's Cut -dvd sisältää Troman omien perinteisten säläekstrojen lisäksi vain lyhyen Giovinazzo-haastattelun sekä saman kommenttiraidan, joka tuplajulkaisustakin löytyy.

***½-
© Jetro Suni, julkaistu: 24.5.2010
keskiarvo
toimitus
3.39/5.00 (9)
 JSSMTPJMKKJM*MMMK*PI
  3.5 4.0 4.0 3.5 4.0 4.0 3.0 2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.27/5.00 (22)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  7 (27)
26%
Combat Shock (1986)  Combat Shock (1986)American Nightmares  

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (8.7.2010 02:02:07)
user avatar Motskarinainen työkkärin edessä. Mahdollinen irtiotto kaikesta paskasta? Kai sillä joku merkitys oli.
vastaa »
Jetro Suni kommentoi (19.7.2010 21:43:22)
lainaus:
Motskarinainen työkkärin edessä. Mahdollinen irtiotto kaikesta paskasta? Kai sillä joku merkitys oli.
user avatar Kohtauksen taustoja avataan hieman elokuvan kommenttiraidalla.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa