Caroline Munro

Codex Atanicus (2007)

aka Metaminds & Metabodies; Morfing; Welcome to Spain

Codex Atanicus #1  

Underground/indieohjaaja Carlos Atanesin ensimmäiset lyhytelokuvat nähdään nyt kokoelma-dvd:llä nimeltä Codex Atanicus. Levy sisältää 90-luvun puolen välin jälkeiset lyhytelokuvat Metaminds & Metabodies (1995), Morfing (1996) ja Welcome to Spain (1999).

Metaminds & Metabodies näyttää kaikin puolin surrealistiselta amatöörinäytelmältä, eikä sen sekopäinen tarina avaudu kovin helpolla. Lyhytelokuva on kuin steroidien ja hapon kyllästämää Jodorowskya, jonka painajaismainen tarina sijoittuu jonkinlaiseen helvettiin. Katsojalle on luvassa epämukavan muistettavia hetkiä, mutta kaikesta huolimatta ensimmäinen kosketus Atanesin tuotantoon jää kolmikon heikoimmaksi lenkiksi.

Codex Atanicus [1]
Codex Atanicus [2]

Morfing on huomattavasti ironisempi ja huumorintajuisempi katsaus Atanesin maailmaan. Näyttelijätär (Arantxa Peña) haluaa tavata suurimman idolinsa, itsensä Carlos Atanesin, joutuen lopulta itsetuhoisen ohjaajan seuraksi synkkään ja outoon seikkailuun. Koko komeus loppuu tiettävästi ensimmäiseen bukkake-kohtaukseen, jota ei ole kuvattu pornoelokuvaa varten. Hilpeät tilanteet, musta komedia ja odottamattomat juonenkäänteet pitävät lyhärin keskiarvon reippaasti paremmalla puolella. Lisäksi omia itseään näyttelevät Atanesin espanjalaiskollegat Jaume Balagueró, Nacho Cerdà ja José María Nunes.

Welcome to Spain ei toimi nimestään huolimatta matkailumainoksena, sillä Atanesin Espanja on varsin luotaantyöntävä paikka. Helvetti repeää valloilleen jo lentokentällä ja erityisesti loppukohtaus on häiritsevää katseltavaa. Espanjaan palaava mies on kyllästynyt muihin maihin, mutta lentokentällä vastaan tullut isänsä varoittaa kotimaansa muuttuneen aika tavalla. Welcome to Spainin voi käsittää kriittisenä katsauksena Espanjan yhteiskuntaa kohtaan, mutta sen voi jokainen käsittää myös aivan omalla tavallaan - kuten itse asiassa muutkin Codex Atanicusin lyhytelokuvat.

Codex Atanicus [3]
Codex Atanicus [4]

Carlos Atanes on periksi antamaton ohjaaja, joka ei päästä itseään eikä katsojaa helpolla. Yllättävän osaavat näyttelijät ovat suuri osa Atanesin nollabudjetilla kuvatun alkupään tuotannon viehätystä, jos nyt näin edes voidaan sanoa. Jopa rakeinen videokamerakuva sopii friikahtaneeseen kuvastoon, joka ei tunne minkäänlaisia rajoja. Jos esimerkiksi David Lynchin varhaiset lyhytelokuvat kolahtavat, kannattaa myös Codex Atanicus katsastaa.

***½-
© Esa Linna, julkaistu: 14.5.2010
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!