Caroline Munro

Violent Panic: The Big Crash (1976)

aka Bôsô panikku: Daigekitotsu

Violent Panic: The Big Crash #1 Violent Panic: The Big Crash #2

Kinji Fukasakun 60-luvulla käynnistynyt aktiiviura yakuza- ja rikoselokuvan parissa alkoi vuonna 1976 olla jo ehtoopuolellaan. Laadullisia hiipumisen merkkejä ei kuitenkaan ollut havaittavissa, vaan päinvastoin kyseinen vuosi oli Fukasakulle erittäin kovatasoinen jopa hänen omalla asteikollaan. Loppuvuodesta julkaistu mestarillinen Yakuza Graveyard rauhoitti hieman Fukasakun tuotemerkkimäistä hektistä kerrontaa ja rajasi samalla näkökulmaansa muutamia ohjaajan muita elokuvia tiukemmin yhteen henkilöön. Samankaltaisia ratkaisuja oli nähtävillä myös aiemmin valmistuneessa elokuvassa Violent Panic: The Big Crash, joka kuitenkin onnistui olemaan Yakuza Graveyardia vähintään tuplasti mielipuolisempi suoritus.

Violent Panic: The Big Crash [1]
Violent Panic: The Big Crash [2]

Yakuza Graveyardin tapaan protagonistinsa henkilökohtaiseen taistoon keskittyvä, mutta tällä kertaa järjestäytyneen rikollisuuden tyystin sivuuttava Violent Panic seuraa pankkiryöstäjä Takashia (Tsunehiko Watase), jonka suunnitelmat menevät pieleen jo elokuvan alussa. Rikoskumppani saa surmansa jäätyään auton alle, ja poliisit pääsevät pian miehen kannoille. Lisähuolta aiheuttaa kuolleen veljensä kohtalosta pottuuntunut isoveli Masao (Hideo Murota), sekä baarin lattialta mukaan tarttunut tanssityttö (Miki Sugimoto).

Toein luottonäyttelijöillä miehitetyn elokuvan mielenkiintoisin roolivalinta on pinky violence -tähti Miki Sugimoto. Genresisko Reiko Iken tapaan Sugimoto ajautui tyttöjengigenren kultakauden päätyttyä etsimään töitä muista lajityypeistä. Ike nähtiin pienissä sivurooleissa useammassakin Fukasakun yakuzaelokuvassa, Sugimotolle kunnia tarjoutui vain kerran. Monotonisena Mikinäkin tunnettu näyttelijä on onneksi Violent Panicissa hieman vetreyttänyt esiintymistään, ja selviytyy varsin tunteellisesta onnettoman tyttöystävän roolistaan kunnialla.

Violent Panic: The Big Crash [3]
Violent Panic: The Big Crash [4]

Tarinaltaan Violent Panic on sujuva ja suoraviivainen, mutta ei missään tapauksessa Fukasakun elokuvien kärkikastia. Haudanvakavista yakuza-elokuvista (1973-1974) poiketen mukana on myös varsin runsaasti huumoria. Koomisen kevennyksen rooli on langennut heikkohermoista poliisia esittävälle Takuzo Kawatanille, joka joutuu jatkuvasti pitämään silmällä uskotonta tyttöystäväänsä (niin ikään pinky violence -genressä kunnostautunut ja poliisin univormunsa auliisti nurkkaan viskaava Yayoi Watanabe). Paikoitellen Kawatanin törmäily uhkaa asettua toiminnan tukkeeksi, vaikka mies saadaankin yleensä ajoissa aisoihin.

Violent Panicin klassikoksi nostava tekijä ovat sen toimintakohtaukset. Matkan varrella useita lyhyempiäkin kaahausjaksoja sisältävä elokuva huipentuu ikimuistoiseen romuralliin, jossa Takashi yrittää epätoivoista pakoa autolla. Perässä roikkuvien poliisien ja kostonhimoisen Masaon lisäksi takaa-ajoon liittyvät niin radiotoimittajat, moottoripyöräjengiläiset kuin ajoneuvojensa kolhimisesta raivostuneet sivulliset. Peräti 20 minuuttiseksi venyvä yhtäjaksoinen tuhon orgia on kaikkien aikojen mielettömimpiä autokaahausjaksoja, ei pelkästään japanilaisin vaan globaalein standardein tarkasteltuna.

Violent Panic: The Big Crash [5]
Violent Panic: The Big Crash [6]

Violent Panicin loppuhuipennus tiivistää hyvin koko elokuvan. Vakavahenkistä rikosdraamaa etsiville sillä ei ole paljoakaan tarjottavaa, mutta pelkästään turboahdetun toiminnan perään kuolaavilla katsojilla on riemussa pidättelemistä. Hieman summittainen juonilankojen yhteen solmiminen ei häiritse, sillä elokuva nojaa ennen kaikkea kuvalliseen ja äänelliseen tykitykseen. Jälkimmäisestä on jälleen kerran vastuussa Fukasakun luottosäveltäjä Toshiaki Tsushima, jonka sävellystyö tukee oivallisesti paitsi toimintajaksoja, myös rymistelyn keskelle jääviä muutamia seesteisempiä kohtauksia. Viimeksi mainitut ovat kuitenkin selkeänä vähemmistönä sekä Tsushiman että Fukasakun panostaessa häpeilemättömän rehelliseen ja viihdyttävään toimintatykitykseen.

Versioinfo (6.5.2010):

Toein remasteroitu dvd-julkaisu ei sisällä tekstityksiä. Tsushiman säveltämä soundtrack on saatavilla Hotwaxin julkaisemana japanilaisena CD-levynä.

****-
© Mikko Koivisto, julkaistu: 6.5.2010
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (2)
 TPMK*
  3.5 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (2)
100%
Bôsô panikku: Daigekitotsu (1976)  Bôsô panikku: Daigekitotsu (1976)Violent Panic: The Big Crash