Caroline Munro

The Himalayan (1976)

aka Mi zong sheng shou

The Himalayan #1 The Himalayan #2

70-luvun puolessavälissä Golden Harvest oli edelleen hieman hukassa Bruce Leen nopeasti tapahtuneen maailmanvalloituksen ja traagisen poismenon jäljiltä. Taloudelliseksi pelastajaksi ei ollut löytynyt vielä uutta taistelutähteä, vaan kantoninkielinen komedia: Hui-veljesten Games Gamblers Play (1974), The Last Message (1975) ja The Private Eyes (1976) olivat kaikki hittejä.

The Himalayan on jo aiemmin erilaisia taistelutyylejä ohjaustöissään hyödyntäneen Huang Fengin (Hapkido, 1972; When Taekwondo Strikes, 1973) omalaatuinen kungfu-elokuva, joka sijoittuu kokonaisuudessaan Tiibetiin ja Nepaliin, ja esittelee ainoan kerran valkokankaalla paikallista Mi-koulukunnan kungfua. Tähdiksi kiinnitetyt Angela Mao ja superpotkija Tan Tao Liang haaskataan käytännössä sivuosissa, eikä vuoristoeksotiikka aivan riitä paikkaamaan epäuskottavaksi kostodraamaksi venähtävän tarinan puutteita, mutta Sammo Hungin kovaa iskeväksi kehittynyt koreografia lunastaa toimintajaksoille kertyneet odotukset.

The Himalayan [1]
The Himalayan [2]

Alkuteksteissä kerrotaan kuinka tuotantoyhtiö on nähnyt vaivaa jäljittääkseen harvoja jäljelle jääneitä Mi-tyyliin mestareita Tiibetistä ja Nepalista (hongkongilaisen kuvausryhmän pääseminen työskentelemään näihin maihin lieneekin vaatinut jonkinlaista kikkailua). Itse tekniikka ei kuitenkaan näyttäydy elokuvassa kovin erikoislaatuisena. Ohjaaja Huang esittää munkkia, jonka oppiin elokuvan hyvikset Angela Mao ja Tan Tao Liang vetäytyvät treenaamaan. Harjoittelu etenee tutulla kaavalla fyysisestä työstä mahdottomantuntuisiin erikoistaitoihin, kuten reiän puhaltamiseen parin metrin päässä riippuvaan paperiarkkiin hengitystä säätelemällä. Lopulta Tanin potkut näyttävät silti tutulta taekwondolta, vaikka muutamaa ilmeisesti Mi-kungfulle tyypillistä liikettä finaalissa voittoisasti sovelletaankin.

The Himalayan [3]
The Himalayan [4]

Kamppailutoiminnan ystävät lienevät innoissaan Maosta ja Tanista, mutta The Himalayanin varsinainen päähenkilö on ylivoimaisesti eniten ruudulla pysyttelevä pahis Chan Sing. Juoni seuraa vallanahnetta Kao Chua (Chan), joka joutuu - käsittämätöntä kyllä - pakottamaan vastahakoisen adoptioveljensä Kao I Fanin (Ling Hon) naimisiin vaikutusvaltaiseen sukuun kuuluvan kauniin Tsengin (Angela Mao) kanssa. Kaot ovat luonnollisesti eteviä taistelijoita - varsinkin isoveli Chu, jonka aggressiivinen Eagle's Claw päihittää nopeasti Tsengiin ihastuneen lapsuudentoveri Hsun (Tan Tao Liang) puolustuksen. Alussa esitellään tiibetiläisiä juhlamenoja ratsastuskilpailuineen ja tansseineen ennen kuin tuleva aviopari Tseng ja Kao I Fan yltyvät ystävällismieliseen otteluun. Viimeistään korkeissa saappaissaan potkuja viskovan Tsengin kohdattuaan Fanin voisi kuvitella lämpenevän liitolle, mutta vätys ei vieläkään innostu neidon bylsimisestä.

The Himalayan [5]
The Himalayan [6]

Seuraavaksi Kao Chu jo murhaakin veljensä, sillä hän on löytänyt syrjäisestä kylästä tämän identtisen kaksoisolennon (myös Ling Hon). Vara-Fan pitäisi kai sitten olla helpommin painostettavissa Chun ilkeään suunnitelmaan, vaikka tällä onkin jo oma perhe. Kieroilu toimii yllättävän pitkälle - itse asiassa aivan liian pitkälle, sillä lupaavan aloituksen jälkeen The Himalayan alkaa laahata.

Turpiinsa ottaneet Tseng ja Hsu jäävät sivuun vehkeilystä, joka muistuttaa huomattavasti Huang Fengin myöhemmän Naked Comes the Huntressin (1978) keskivaihetta, jossa niin ikään Chan Sing pääsee pelaamaan yhä kovenevin panoksin kieroa peliään. Näille main sijoittuu vain yksi taistelukohtaus, kun Kao Chu kohtaa tiibetiläisen haastajan (tuleva huippuohjaaja Tony Liu Jun Guk) temppelin portailla. Pian kuitenkin myös paikallisväri unohtuu: nepalilaista kulttuuria ei enää oteta huomioon, ja kuvauksista suurin osa on selvästi tapahtunut studiolavasteissa Hongkongissa. Chanin suoritus itsessään on totutun mainio, ja mieheltä luonnistuu moitteettomasti hyväkäytöksisen ulkokuoren ja häikäilemättömän murhaajan yhdistäminen voimakkaaseen, joskin yksioikoisen pahaan hahmoon.

The Himalayan [7]
The Himalayan [8]

Elokuva kokoaa taas itsensä Maon ja Tanin päästessä kostoon valmentavaan treeninsä, mutta tällöinkin aina välillä palataan seuraamaan Kao Chun jo tylsiksi käyneitä edesottamuksia tämän noustessa Tsengin suvun valta-asteikossa. Harjoittelu on kuitenkin nastaa katsottavaa ja sitä seuraa erinomainen finaali, jossa Mi-temput hallitseva kaksikko saapuu takaisin kotiinsa kohtaamaan Kaon ja tämän lakeijat (mm. Sammo Hung). Epätasaisuudestaan huolimatta The Himalayan päättyy sen verran kovalla rytinällä, että puolivälin hidastelut sekä Angela Maon ja Tan Tao Liangin alikäytön voi antaa anteeksi.

Versioinfo (18.5.2010):

Joy Salesin 'Legendary Collection' -sarjaan kuuluvalla dvd:llä The Himalayan esitetään oudosti kuvasuhteella 1.85:1. Elokuvan valmistumisen aikaan käytännössä kaikki Hongkong-toimintaelokuvat kuvattiin scopena, mutta suhde vaikuttaa alkuperäiseltä ja se on sama myös levylle tallennetussa trailerissa. Ehkäpä poikkeukselliset kuvausolosuhteet ovat saaneet käyttämään totutusta poikkeavaa kalustoa tämän yhden tuotannon kohdalla. Kuvanlaatu on Himalaja-otoksissa varsin ailahteleva, mutta muuten sarjan keskitasoa.

***--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 18.5.2010
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (2)
 JSTP
  2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!