Caroline Munro

No Way Home (1996)

Pitkä tie kotiin

aka Unter Brüdern; Libertà vigilata; Sin vuelta atrás

No Way Home #1 No Way Home #2

Genre

Kymmenen vuotta esikoiselokuvansa Combat Shockin (1986) valmistumisen jälkeen Buddy Giovinazzo sai viimein valmiiksi seuraavan ohjaustyönsä. No Way Home (1996) kertoo tarinan vankilasta kotiutuvasta Joeysta (Tim Roth), jolla ei alustavasti ole vaihtoehtona kuin palata äitivainaansa asunnolle, jota nykyisellään asuttavat Joeyn veli Tommy (James Russo) ja tämän vaimo Lorraine (Deborah Kara Unger). Joeylla on vakaa pyrkimys päästä takaisin omille jaloilleen, hankkia työpaikka ja muuttaa mahdollisimman pikaisesti pois veljensä nurkista. Mutta kuten arvata saattaa, paluu vankilasta arkeen ei onnistu niin yksioikoisesti kuin toivoa sopisi.

No Way Home [1]
No Way Home [2]

No Way Homea valmistellessaan Giovinazzo toimi elokuvaopettajana kotikulmillaan Staten Islandissa, ja samaan ympäristöön sijoittuu myös No Way Home. Elokuvaansa Giovinazzo haki inspiraatiota vanhoista hahmo- ja tarinavetoisista 40-lukulaisista Mitchum/Cagney/Bogart -elokuvista, ja toteaakin No Way Homen tarinan olevan eräänlainen moderni versio Alastomasta satamasta (1954).

No Way Home [3]
No Way Home [4]

No Way Home on miellyttävän rosoinen ja elämänmakuinen. Tim Roth on oiva valinta pääosaan. Yhtälailla malliikkaasti onnistuu James Russo pikkunilkin roolissaan, eikä Ungerinkaan tarvitse suoritustaan hävetä. Ungerin roolin ohella muiden näyttelijättärien (mm. Catherine Kellner & Bernadette Penotti) tehtävänä on lähinnä tuoda tarinaan ylimääräistä eroottissävytteistä vivahdetta.

No Way Home [5]
No Way Home [6]

No Way Homea voi helposti luonnehtia Combat Shockin ohella yhdeksi Giovinazzon onnistuneimmista ohjaustöistä. Ilman heikkouksia elokuva ei silti jää, esimerkiksi osa jälkipuoliskon juonenkäänteistä osoittautuu turhan ennalta-arvattaviksi. Heikkouksia kuitenkin korreloi tehokkaasti elokuvan räiskyvä lopetus, joka on erinomainen osoitus Giovinazzon tyylitajusta ja kyvystä pitää päänsä valtavirtayleisöä kosiskelevia ja hempeitä loppuja suosivia tuottajia vastaan.

Versioinfo (24.5.2010):

No Way Home on saatavilla mm. Britti- tai Saksa-dvd:nä. Brittikiekko sisältää ekstroina mm. useita ohjaajan ja näyttelijöiden radiohaastatteluklippejä ja on siksi vaihtoehdoista suositeltavin.

***½-
© Jetro Suni, julkaistu: 24.5.2010
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (3)
 JSMHEM
  3.5 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (2)
50%
No Way Home (1996)  No Way Home (1996)