Caroline Munro

The Unscarred (1999)

aka Everybody Dies; Jeder stirbt - The Unscarred

The Unscarred #1 The Unscarred #2

Genre

"This is a story of betrayal, blackmail and revenge where only one survivor is left unscarred."

No Way Homen (1998) valmistumisen jälkeen Buddy Giovinazzo muutti kotikulmiltaan Staten Islandista Berliiniin, jossa valmistui pian hänen kolmas kokopitkä ohjaustyönsä, geneerisen kömpelösti nimetty The Unscarred - aka Everybody Dies. Elokuva oli ensimmäinen ja ainoa Giovinazzon elokuvista, joka ei ollut Buddyn itsensä käsikirjoittama ja The Unscarredista huokuukin jo kauas vaikutelma siitä, ettei Buddy ole ollut projektissa yhtä kotonaan kuin muita aiempia elokuviaan ohjatessaan. Lopputulos ei ole missään nimessä kelvoton, mutta silti harmillisen sieluton. Elokuva ei sisällä myöskään juuri lainkaan piirteitä, joista sen tunnistaisi ulkoapäin Giovinazzon ohjaamaksi.

The Unscarred [1]
The Unscarred [2]

The Unscarredin pääosassa pyörii kaverusnelikko Mickey (James Russo, joka nähtiin Tim Rothin ohella No Way Homen pääosassa), Travis (Steven Waddington) ja Johann (Heino Ferch) nykyisen vaimonsa, Mickeyn entisen ihastuksen Rafaellan (Ornella Muti) kanssa. Johannilla on Berliinissä yksityisasunto, jonne tämä Travisin kanssa kutsuu Mickeyn muistelemaan kaverusten 20 vuoden takaisia villejä Berliini-vuosia. Paikan päällä kaverukset päätyvät klubille, jossa Travis poimii baarista mukaansa asunnolle nuoren naikkosen. Tapahtuu ikäviä ja juoni alkaa kerryttää itseensä toinen toistaan kiemuraisempia tvistejä.

The Unscarred [3]
The Unscarred [4]

Elokuva sisältää hyvin samankaltaisia juonielementtejä kuin belgiohjaaja Erik van Looyn vuonna 2008 valmistunut Loft. Yhtenevän tapahtumaympäristön lisäksi molemmat elokuvat sisältävät täysin samankaltaista arvuuttelua siitä kuka kaverusjoukosta on syyllinen mihinkin ja kuka onkaan kusettanut ketä ja miten. Vertailu Loftiin paljastaa myös hyvin The Unscarredin heikkoudet ja juonikoukkujen kömpelyydet, jotka mysteeriltään syvemmässä Loftissa on onnistuttu toteuttaamaan huomattavasti paremmin.

The Unscarred [5]
The Unscarred [6]

The Unscarredin jälkeen kesti kymmenen vuotta, ennen kuin Giovinazzon seuraava elokuva Life Is Hot in Cracktown (2009) näki päivänvalon. Elokuvien välissä Buddy keskittyi ohjaamaan saksalaisia poliisisarjojen jaksoja, joista ei omien sanojensa mukaan itsekään ole juuri kyennyt innostumaan, vaan kyse onkin enemmän puhtaasti elannon eteen tehdystä leipätyöstä.

Versioinfo (24.5.2010):

The Unscarredin voi hankkia omakseen helposti esim. Aussi- tai Saksa-dvd:nä.

***--
© Jetro Suni, julkaistu: 24.5.2010
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!