Caroline Munro

Superfly (1972)

Superfly - alamaailman kuningas

aka Super Fly

Superfly #1 Superfly #2

Superfly on yksi kovimmista blaxploitaatioelokuvista. Can you dig it? Tarina, rosoisen autenttinen kerronta, Ron O'Neal, Curtis Mayfieldin soundtrack, dialogi, vaatteet, auto; kaikki genrensä parhaimmistoa. Urbaania mustaa elokuvaa arvostavalle nautinnollinen puolitoistatuntinen, jota katsellessa ei tarvitse taantua pelkästä campista nauttivaksi kauluksille naureskelijaksi.

Superfly [1]
Superfly [2]

"I'm your mamma, I'm your daddy
I'm that nigga in the alley"

Tuo neekeri kujalla on Ron O'Neal, diileri nimeltä Priest, joka haluaa hoitaa viimeisen ison diilin ja eläköityä. Tällaiset aikeet eivät miellytä kumppani Eddietä (Carl Lee): "Eight Track Stereo, color T.V. in every room, and can snort a half a piece of dope everyday? That's the American Dream, nigga!" Säästöön saadut rahat päätetään kuitenkin sijoittaa 30 kilon kokaiinierän ostoon jo myöskin eläköityneeltä Scatterilta (Julius Harris), ja kaikki vaikuttaa menevän suunnitellusti. Tässä ei vielä ole kuitenkaan elokuvan aineksia, joten ihan putkeen eivät suunnitelmat mene likaisten valkoisten kyttien päästyä hommista selvyyteen. "You don't own me, pig. And no motherfucker tells me when I can split."

Superfly [3]
Superfly [4]

"Feelin' good, for the man
Superfly, here I stand"

Philip Fentyn 45-sivuinen käsikirjoitus on riittävästi Gordon Parks Jr.:lle, joka tuntuu selkeästi faijaansa (Gordon Parks, mm. Shaft, 1971) kyvykkäämmältä tekemään viihdyttävää elokuvaa. Saadakseen elokuvalle riittävästi mittaa, Parks Jr.:n älli riittää pistämään Curtis Mayfieldin esiintymään livenä ja rakentamaan myöhemmin tyylikkään still-kuvakollaasin Mayfieldin biisin taustakuvastoksi. Jälkimmäinen on taiteelliselta vaikutelmaltaan '71 Cadillacin verran perusbläkkäriä edellä.

Suurin ansio on kuitenkin Superflyn realistisuus. Vaikka tapahtumat eivät Fentyn taustatyöstä huolimatta ehkä ole kaikin puolin autenttisia, ei katsojan tarvitse silti hetkeäkään epäillä etteivätkö hommat voisi mennä juuri näin. Käsivarakamera kuvaa tilanteita New Yorkin kaduilla ihmisten ja autojen seasta. Studiolavasteita on turha hakea. Tiiviihkö leikkausrytmi pitää kerronnan melko hektisenä, vaikka epäilemättä taloudelliset realiteetit ovat osaltaan pakottaneet ratkaisuun. Kaikki esiintyjät eivät edes näyttele, sutenööriä esittävä K.C. on ilmeisen aito tapaus ja lainasi julisteeseen asti päässyttä autoaankin elokuvaan. Priestin alaista esittävälle Charles McGregorillekin rikollinen elämäntapa oli tuttu entisestä elämästä.

Superfly [5]
Superfly [6]

"Ain't I clean, bad machine
Super cool, super mean"

O'Neal hallitsee valkokangasta suorassa pitkässä fledassaan ja muhkeissa viiksissään, jotka ovat milloin kokaiinissa, milloin kylpyvaahdossa ammeessa lemmiskelyn jäljiltä. Intensiivisestä katseesta - on tuijotuksen kohteena sitten alisuorittava alainen tai kettumainen honky - näkee, että O'Neal ON Priest. Mitenkään erinomaista The Human Tornadoa (1976) väheksymättä tällä on yhtä paljon tekemistä jonkun Rudy Ray Mooren kanssa kuin Roger Moorella Ian Flemingin James Bondin. O'Neal ei esiintynyt kovin monessa bläkkärissä, mutta tämä yksi rooli riittää nostamaan hänet samaan liigaan Fred Williamsonin, Jim Brownin ja Richard Roundtreen kanssa. Eikä valittamista löydy muistakaan näyttelijöistä.

Superfly [7]
Superfly [8]

"I'm your doctor, when in need
Want some coke, have some weed"

Superflyn maailmassa diilerinä toimiminen ei ole paha juttu. Se on ammatti siinä missä jokin muukin, ja elokuva tarjoaa sympatiaa ihmisille, joiden on tienattava elantonsa. "Look, I know it's a rotten game, but it's the only one The Man left us to play." Superfly jättää käsittelyn ulkopuolelle sittemmin yleistyneen syytöksen, jossa mustat myyvät huumeita toisille mustille ja pilaavat näiden elämän. Tämä on eskapismia, jossa valkoisen poliisipampun tiedusteluun kenelle kuvitellaan puhuttavan voi vastata "I'm talking to you, you redneck faggot" ja poistua paikalta. Superflyn tasoisen elokuvan tapauksessa toimivuus ei ole sidottu aikaan, paikkaan tai omaan sijaintiin nokkimisjärjestyksessä.

****½
© Mikko Kojo, julkaistu: 6.5.2010
keskiarvo
toimitus
3.57/5.00 (7)
 JSTPMKMHMMMK*PI
  3.5 4.0 4.5 4.0 2.5 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.70/5.00 (15)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  17 (31)
55%
Super Fly (1972)  Super Fly (1972)Superfly - alamaailman kuningas