Caroline Munro

Train (2008)

aka Terror Train; Expreso al terror

Train #1 Train #2

"Next stop: Hell."

Elokuvan klassikkokohtaus: Tor Johnsonin inkarnaatio työntää paljain käsin tavarajunaa päästäkseen tappamaan sen alla piileskelevän sankarittaren. Gorno, genre joka levitti siipensä vain muutama vuosi takaperin, näyttäisi livenneen jo kadotukseen ideaköyhän kierrätyksen imiessä tyhjäksi lajityypin potentiaalin. Tässä mielessä Gideon Raffin toinen ohjaustyö, Train, on armoton matka pimeyteen, joskin hieman eri syistä kuin mitä tekijät ajattelivat.

Train [1]
Train [2]

Trainin tähtenä nähdään American Beautyn (1999) Thora Birch, uransa toistaiseksi banaaleimmassa roolisuorituksessa. Veri lentää ja kaikki on tietoisen brutaalia. Harmi vain, että Raff tuntuu kärsineen vakavasta hapenpuutteesta käsikirjoittaessaan elokuvaa - kukaan kun ei ilmeisesti ole tullut kertoneeksi hänelle, että veri kiertää aivoissa paremmin jos välillä hengittää jotakin muutakin kuin heliumia.

Alkujaan Roger Spottiswooden sinänsä pätevän slasherin Terror Train (1980) uusintaversioksi tarkoitettu Train kasvoi nopeasti itsenäiseksi tarinaksi, tutulla kaavalla: joukko amerikkalaisia yliopistourheilijoita astuu paluumatkallaan Itä-Euroopassa väärään junaan. Jenkkien passit takavarikoidaan ja alkaa matka helvettiin. Juna nimittäin on teurastamo, jossa matkustajista revitään siirtoelimiä rikkaille.

Train [3]
Train [4]

Moni on luonnehtinut Trainiä osuvasti Hosteliksi (2005) raiteilla. Sinällään Raffin ajatus oli hyvä. Junahan on mitä tunnelmallisin ympäristö luoda klaustrofobista kauhua, joskin harvoin siinä on onnistuttu. Myös tällä kertaa katsojille jää liraus kusta käteen. Veren kanssa ei ole säästelty ja elokuvan ajatusmaailma on suoraviivaisen brutaali, mutta onnistunut elokuva vaatisi myös jonkinlaisen kehikon, jonka varaan katsojat voisivat ripustaa tunteitaan.

Luodakseen näitä tunteita Raff pelaa varmoilla korteilla: jo elokuvan kaksi ensimmäistä pahista ovat raitapaitaan pukeutuneita perverssejä, nekrofiliaa harrastavia vajakkeja. Myös paksun kaljupäisen Tor-teurastajan sekä muiden pahisten maailmanfilosofia on suoraviivainen: "koska minä paha ja sinä hyvä, minä tappaa sinut." Käytännössä: kun pahis näkee hyviksen, on hyviksen nenässä lihakoukku kahdessa sekunnissa ikään kuin Raff pelkäisi, että henkilöhahmojen syventäminen tuhoaisi elokuvan taian.

Toisaalta myös tarinan logiikassa on pieniä aukkoja. Esimerkiksi elinsiirroissa ei turhia piitata hygieniasta. Ostajille kun kelpaavat siirtoihin niin paljain käsin rinnasta irti revitty sydän kuin peniksen tyvestä irti leikatut tuoreet kivekset. Hyvisten logiikka puolestaan löytynee nyrkkitappeluun eksyneen dementikon maailmankuvasta: kolkkaa pahis tajuttomaksi, kävele karkuun ja kilju kauhusta kun pahis taas löytää sinut.

Train [5]
Train [6]

Gore sinällään on onnistunutta, joskin kyseisessä versiossa suurin osa veritöistä tapahtuu kuvan ulkopuolella. Toisaalta ohjaajan poukkoileva käsikirjoitus ei anna katsojille mahdollisuutta tuntea minkäänlaista sympatiaa hukassa olevien näyttelijöiden puolesta. Train edustaakin katsojien alistamista pahimmillaan. On kuin tekijät olisivat ajatelleet, ettei tapahtumien irrationaalisuudella ole väliä, kunhan vain jotakin tuotetaan filmille.

Elokuvan mainoslauseen mukaisesti elokuva vie suoraan helvettiin. Katsojan toleranssista riippuu johtuuko se yksityiskohtaisesta goresta vai katsojien rationaalisille kyvyille keskisormea näyttävästä juonenkuljetuksesta. Kärjistäen: ainoa syy nähdä elokuva olisi, että se on gornoa, eikä siinä mitään, jos vain osaa olla elokuvaa katsoessaan kiinnittämättä huomiota silmien edessä heiluvaan Gideon Raffin nauravaan perseeseen.

Versioinfo (14.5.2010):

Toistaiseksi markkinoilta löytyy ihan ok ja 94 minuuttia kestävä Lions Gaten R1 R-rated -versio (1.78:1). Huhu kertoo, että alkujaan elokuva oli saada NC-17 luokituksen, minkä takia siitä poistettiin 27-minuutin edestä "lähes kaikille liian raakaa ja seksuaalisesti provosoivaa materiaalia".

*½---
© Jari Mustonen, julkaistu: 14.5.2010
keskiarvo
toimitus
1.50/5.00 (2)
 SMJM
  1.5 1.5
keskiarvo
lukijat i
1.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!