Caroline Munro

Joe (1970)

Joe - armoton

aka Joe - Skjut varenda jävla hippie!; Joe - Rache für Amerika

Joe #1 Joe #2

"Ampukaa joka hemmetin hippi"

Joe on kunnon punaniskan perikuva. Tehdastyöläinen, joka pauhaa vihaa niin neekereitä, hippejä kuin rikkaita kermaperseitäkin kohtaan. Vigilantismin henkeä uhkuva elokuva toi ohjaaja John G. Avildsenille ensimmäisen suuren menestyksen. Pienellä budjetilla kuvattu Joe - armoton tuotti monikymmenkertaisesti rahat takaisin. Uhkaavasta iskulauseesta huolimatta Joe - armoton ei ole Väkivallan vihollisen (Death Wish, 1974) kaltainen oman käden oikeuteen päätyvän kujanjuoksu. Keskiössä on pikemminkin erilaisten elämäntapojen vertailu. Perinteisen ja hippielämän sekä rikkaan ja pienituloisen kohtaaminen.

Joe [1]
Joe [2]

Tarina lähtee liikkeelle Susan Sarandonin valkokangasdebyytissään esittämästä hippitytöstä. Rikkaasta perheestä lähtöisin oleva Melissa on ajautunut pahasti huumeiseen elämään poikaystävänään diileri. Sekainen meno vie tytön aina sairaalaan, jonne hänen vanhempansa saapuvat. Alkujakson kliimaksin jälkeen isä Bill Compton (Dennis Patrick) kohtaa sattumalta Joen öykkäröimässä baarissa. Yhteinen salaisuus johtaa miehet toveruuteen. Myöhemmin Melissa karkaa sairaalasta ja Joe ja Bill lähtevät yhdessä etsimään häntä ja raivaamaan tietään hippien maailmaan.

Joe [3]
Joe [4]

Jaksotuksen kannalta ongelmallisin on keskivaihe, jossa Bill ja Joe ystävystyvät. Sinänsä sympaattisesti ja pätevästi toteutettu yläluokkalaisen ja duunarin kohtaaminen kestää aivan liian kauan. Alun ja lopun huuruisen tunnelmallisten jaksojen väliin jää pitkä hengailujakso, joka kyllä sinänsä rakentaa hyvin Joen hahmoa. Loppupuolen soluttautuminen hippimaailmaan jää myöskin hieman vajaaksi, jos sitä vertaa vaikka Jake VanDornin (George C. Scott) etsintämatkaan pornoteollisuuden keskelle Paul Schraderin Hardcoressa (1979).

Joe [5]
Joe [6]

Joen hillitön rasistinen meuhkaaminen, aseintoilu sekä Billin kriisitilanteissa orastavat psyykkiset ongelmat tekevät selkeäksi, että elokuvan tarkoitus ei ole puolustaa tai oikeuttaa ihmisvihaa tai vigilantismia. Elokuvassa ei juuri olekaan hahmoja, joihin tekisi mieli samaistua. Joeta esittävä Peter Boyle kuitenkin ahdistui aikanaan roolinsa väkivaltaisuutta hehkuttaneista lausunnoista niin, että kieltäytyi mm. Kovaotteisten miesten (The French Connection, 1971) pääroolista. Myöhemmältä iältään tasokas luonnenäyttelijä muistettaneen parhaiten Kaikki rakastavat Raymondia -sarjan isänä.

Joe [7]
Joe [8]

Vain hieman ennen ensi-iltaa rautatietyöläinen Arville Garland ampui detroitilaisessa hippikommuunissa tyttärensä ja kolme muuta nuorta. Yhtäläisyydet nostivat Joe - armottoman otsikoihin ja luultavasti avittivat independent-tuotannon menestykseen, joka siivitti käsikirjoittaja Norman Wexlerin aina Oscar-ehdokkuuteen. Ohjaaja Avildsen sai palkinnon vuonna 1977 Rockyn myötä. Lisäksi hänet muistetaan Karate Kid -trilogian (1984-1989) takaa.

Versioinfo (16.5.2010):

Future Filmin kotimainen dvd on laadultaan kelvollinen muttei sisällä ekstroja.

***--
© Lasse Tapionsalo, julkaistu: 16.5.2010
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (3)
 LTMMEM
  3.0 2.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.75/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (8)
63%
Joe (1969)  Joe (1969)