Caroline Munro

Steven Seagal: Lawman - Season 1 (2009)

Steven Seagal: Amerikan seriffi

Steven Seagal: Lawman - Season 1 #1  

Steven Seagal: Lawman on Louisianaan sijoittuva tosi-tv -sarja, jossa Steven Seagal liikkuu partioiden mukana (lähes?) täydet poliisivaltuudet omaavana virkaatekevänä poliisina (Reserve Deputy Chief). Erikoinen lähtökohta perustuu siihen seikkaan, että eräissä Yhdysvaltojen osavaltioissa on mahdollista nimittää virkaan myös siviili ilman poliisikoulutusta.

Lawman oli A&E kanavan suosituin tulokas-sarja keräten keskimäärin yli 2 miljoonaa katsojaa per jakso. Avausjakso sai peräti 3,6 miljoonaa katsojaa ollen kanavalla kaikkien aikojen suurin avaus. Ei liene vaikeaa arvata, että toinen kausi tilattiin melko nopeasti. Viimeaikaisten skandaaliväitösten jälkeen kausi on kuitenkin toistaiseksi jäissä.

Steven Seagal: Lawman - Season 1 [1]
Steven Seagal: Lawman - Season 1 [2]

Sisällöltään sarja on sekoitus Cops-tyyppistä reality-draamaa ja Seagalin egoismia. Cops-draamaan kuuluu olennaisena osana pidätystilanne sekä asian jälkipuinti tilanteen vaarallisuutta vahvasti värittämällä ja pelottelemalla mitä olisi voinut tapahtua. Perinteinen poliisien itsekehu ja oman selän taputtelut jäävät kuitenkin vähemmälle, koska tämä osuus on varattu kokonaan Seagalin taituruuden esittelylle. Lyhyissä 20-minuutin jaksoissa seurataan enimmäkseen yöllisiä partioreissuja ja sekalaisia päivätapahtumia. Tietoiskumaisesti esitellään myös Seagalin laajaa taitorepertuaaria ja kiinnostuksen kohteita: aseet, eläimet, kitarat, zenismi yms.

Steven Seagal: Lawman - Season 1 [3]
Steven Seagal: Lawman - Season 1 [4]

Partioreissujen välillä Steven Seagal opettaa koiriaan, harjoituttaa poliiseja ja tekee PR-keikkoja. Hän raahaa ylipainoisia poliisitoverejaan konsertteihin saaden vastineeksi ylitsevuotavia hämmästelyjä monitaitoisuudestaan. Hyväntekeväisyyskeikoilla paljastuu miehen sympaattisempi puoli, mutta tilanne muuttuu täysin, jos kohtauksessa edes epäsuorasti arvotetaan miehen mittaa väkivaltaisen hallinnan asteikolla. Kyseenalaistuksia ei sallita ja Seagal poikkeuksetta päihittää kaikissa lajeissa poliisitoverinsa. Logiikka menee samalla tavalla kuin elokuvissa: hän asettuu kaikkien yläpuolelle ottaen isällisen neuvojan ja opettajan roolin. Tilanteen hyväksyjät saavat Seagalin varauksettoman tuen (jopa Seagalin esimies käyttää sanaa "sir" puhutellessaan häntä). Epävarmaa poliisitoveria autetaan tulevia ampumakokeita silmälläpitäen, mutta harjoituksen lopuksi Seagal päättää kuitenkin näyttää kaikille kuka on kuka ampumalla vanutupoista ja tulitikuista päät pois.

Steven Seagal: Lawman - Season 1 [5]
Steven Seagal: Lawman - Season 1 [6]

Partiomatkoilla selvitellään arkipäiväisiä rikkeitä, takavarikoidaan aseita ja huumeita. Yleisesti jaksot ovat melko tylsiä toimintamielessä, mutta tätä tasapainottaa sopivasti jaksojen lyhyt kesto. Ajoittaisesta tapahtumaköyhyydestä huolimatta jaksojen nimet ovat siltikin kuin kliseisten toimintaelokuvien nimihautomosta: "Too Young to Die", "Firearms of Fury", "Street Justice" tai "Ruthless Judgment". Ja kun Seagal akupunktio-lääkärillä vieraillessaan asettaa itse yhden neulan potilaan jalkaan, on jakso heti nimetty mahtipontisesti: "Student Becomes the Master". Kaikesta siis voi aistia että ollaan vakavasti otettavien perusasioiden äärellä. Tahatonta ja tahallista komiikkaa löytyy toki runsaasti. Jälkimmäistä löytyy rutkasti vaikkapa pidätystilanteista, joissa pidätetty unohtaa täysin oman tilanteensa tunnistaessaan Seagalin. Joku mainitsee epävarmasti miehen muistuttavan kuuluisaa actiontähteä ja nimittääpä yksi epäilty häntä Mr. Stalloneksikin.

Partiossa Seagalin mielenvoiman ylivertaisuus tuodaan esille kaikkia realismin rajoja rikkovalla tavalla. Omien sanojensa mukaan vuosien kokemus ja mielen harmonia on tuonut kyvyn nähdä pahat aikomukset vaikkapa vain pelkistä käsien asennoista. Ja kun partiomatkalla apukuskin penkillä röhnöttäen Seagal vaipuu tähän yliluonnolliseen tilaan ja aistii rikoksia, niin aika pysähtyy, sydämenlyönnit kuuluvat taustalla ja näkökenttä tarkentuu kohteeseen haukkamaisesti. Aistimisen tuloksena tehty etsintä tuottaa yleensä aina jotain pientä, kuten huumeita tai laittomia aseita.

Steven Seagal: Lawman - Season 1 [7]
Steven Seagal: Lawman - Season 1 [8]

Lawman on kuin Seagalin viimeisin DTV-elokuva, se vain vahvistaa mieheen liittyviä stereotypioita ja tarjoaa juuri sitä samaa kuin elokuvatkin: erillisiä välähdyksiä yksiulotteisesta persoonasta, väkivaltaan perustuvasta nokkimisjärjestyksestä ja poliittissävyisistä agendoista. Sarjan tunnuslause ("It's No Act.") onkin itse asiassa teesi, joka siltaa elokuvaroolien ja reaalielämän maailmankuvat identtisiksi. Asefriikkiys ja itämainen henkisyys voinee yhdistyä mutkattomasti vain valkoisen miehen pääkopassa. Best of both worlds selkeästi.

Versioinfo (19.5.2010):

R2-alueelta löytyy dvd-julkaisu, joka sisältää kaikki jaksot sekä hieman lisämateriaalia. Suomessa sarjaa esitetään MTV3-kanavalla 21.5.2010 alkaen nimellä Steven Seagal: Amerikan seriffi.

**½--
© Jarkko Lehtola, julkaistu: 19.5.2010
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (2)
 JLEM
  2.5 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.25/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (5)
60%
  "Steven Seagal: Lawman" (2009)  

kommentit

odota...
Tuomas Henell kommentoi (5.6.2010 18:33:43)
user avatar Kolmen jakson perusteella ei voi muuta sanoa kuin että arvostelu osuu nappiin joka kohdassa. Uskomaton mies vaan eipä ollut viime jaksossa Stevenistä vastusta alligaattorille.

"En ammu eläimiä, koska ne eivät ammu minua."
vastaa »
Humphrey Bogart kommentoi (5.6.2010 23:04:35)
user avatar Ideaan nähden melko tylsää kamaa, onhan joka jaksossa aina jotain hauskaa mutta kokonaisuutena toistaiseksi kyllä lievä pettymys. Odotin Steveniltä vähän enemmän...
vastaa »
Tuomas Henell kommentoi (26.7.2010 12:39:03)
user avatar Mielenkiintoista, että sarjan perusteella köyhät mustat katurikolliset fanittavat Seagalia, vaikka valtaosassa elokuvistaan Steven pieksee ja tappaa juuri heitä.
vastaa »
Jarkko Lehtola kommentoi (26.7.2010 16:54:29)
lainaus:
Mielenkiintoista, että sarjan perusteella köyhät mustat katurikolliset fanittavat Seagalia, vaikka valtaosassa elokuvistaan Steven pieksee ja tappaa juuri heitä.
user avatar Enpä usko, että nuo kriminaalit osaavat nähdä itsensä sen pikkurikollissakin roolissa jota Seagal yleensä muiluttaa. Mustiahan he yllättävän harvoin ovat. Enemmänkin on niin, että elokuvissa oli pitkä vaihe, jolloin Seagal teki juuri mustia kosiskelevia elokuvia. (1996-2005 : Glimmer Man, Exit Wounds, Half past Dead, Today you Die). Näissä sidekickinä toimi kaikenmaailman trendiräppärit DMXstä alkaen.

Uskon kyllä että New Orleansin katukansa tuijottaa vain pelkkää väriä, eihän Jamaikalaisten pätkiminenkään Marked for Deathissa aiheuttanut New Yorkin mustissa mitään solidaarisuudentunteita vaan pelkkiä aplodeja.
vastaa »
anonyymi kommentoi (10.9.2013 00:31:17)
user avatar Jos olen oikein ymmärtänyt, niin ne herroittelevat häntä siksi koska hän on apulais/vara poliisipäällikkö!?
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa