Caroline Munro

Detonation! Violent Riders (1975)

aka Detonation! Violent Tribe; Bakuhatsu! Boso zoku

Detonation! Violent Riders #1 Detonation! Violent Riders #2

Räjähtävästi nimetty Detonation! Violent Riders on ensimmäinen osa Toein tuottamassa bosozoku-moottoripyöräjengielokuvien sarjassa. Japanilaiseen koulu- ja yhteiskuntajärjestelmään tympääntyneiden nuorten muodostamat moottoripyöräjengit saivat 70-luvulla runsaasti tilaa lehtien otsikoissa median tietoisesti rahastaessa ilmiöllä ja jopa kasvattaessa sen ulos raameistaan. Jengielokuvillaan rahaa jo vuosikaudet tahkonneelle Toeille kyseessä oli erinomainen tilaisuus yhdistää tutut elokuvalliset kaavat teatterin ulkopuolella vaaniviin tosielämän pelkoihin.

Detonation! Violent Riders [1]
Detonation! Violent Riders [2]

Bosozokun juuret ulottuvat toisen maailmansodan jälkimaininkeihin. Tällöin pinnalle nousi uusi sosiaalinen ongelmaryhmä: sodanaikaiselta komennukseltaan hengissä palanneet kamikaze-lentäjät, joista osa ei enää kyennyt sopeutumaan rauhanaikaiseen elämään. Näistä pahimpien ongelmayksilöiden muodostamana syntyi ns. ukkoskerhoja, kaminari-zokuja, joiden jäsenet etsivät elämäänsä jännitystä ja vaaran tunnetta virittelemällä autoja sekä harrastamalla julkisilla kaduilla erinäisiä epäsuotavia aktiviteetteja. Esikuvia ja inspiraatiota löydettiin mm. Rebel Without a Causen (1955) kaltaisista ulkomaalaisista elokuvista. Ajan myötä sama ajatusmaailma levisi nuorten moottoripyöräintoilijoiden pariin, ja bosozoku sai alkunsa.

Detonation! Violent Ridersin ensimmäiset 20 minuuttia ovat täsmälleen sitä, mitä Teruo Ishiin ohjaamalta moottoripyöräjengielokuvalta odottaisikin. Mustaan pukeutuneet prätkämiehet kaahaavat kaduilla, heittävät temppuja pyörän selässä ja aiheuttavat yleistä pahennusta. Mukaan tarttunut nahka-asuinen misu johdattaa joukkiota avoauton takapenkiltä, ja pysähtyy välillä nautiskelemaan miesseurasta taivasalla. Pimeän laskeuduttua miehet juhlivat koko yön yläosattomien tanssityttöjen kanssa ja setvivät keskinäiset kärhämät kaahaamalla rotkoa kohti side silmillä. Ishii tietää kuinka laatuelokuvaa tehdään.

Detonation! Violent Riders [3]
Detonation! Violent Riders [4]

Mistään suuresta elokuvataiteesta ei ole kyse. Jo 60-luvun lopulla pahemman kerran tylsistynyt ja siitä lähtien Toein rahoilla usein omaa elokuvallista virkistäytymistään rahoittanut Ishii teki Detonation-elokuvat tilaustyönä, roiskien mukaan mitä tahansa mieleen juolahtaneita elementtejä. Ishiin lahjakkuudesta kertoo paljon se, että ohjaaja sai kyseistä filosofiaa noudattamalla aikaan läjäpäin kulttiklassikon asemaan nousseita elokuvia, jotka ovat vieläpä teknisesti pätevää työtä. Violent Riders ei kuitenkaan kuulu hänen parhaimmistoonsa, sillä hienon alun jälkeen taso kääntyy laskusuhdanteeseen.

Yksi elokuvan heikkouksista on sen käsikirjoitus, joka lähisukulaisestaan reikäjuustosta poiketen on milteipä kokonaisuudessaan yhtä isoa aukkoa. Jos elokuvassa jokin juoni on, lienee se kapinallisen mekaanikkopoika Iwakin (Kouichi Iwaki) ja jengipiireissä hengailevan viattoman Michikon (Tomoko Ai) välinen romanssi. Uusi tulokas saa luonnollisesti nopeasti vihamiehiä vanhojen jäärien joukossa, samalla kun entiset jengikaverit houkuttelevat Iwakia takaisin taistoon kilpailevaa ryhmittymää vastaan. Juonenkuljetus on kuitenkin sen verran epäjäntevää, ettei tarinasta tahdo saada mitään otetta katsomon puolella.

Detonation! Violent Riders [5]
Detonation! Violent Riders [6]

Moottoripyörillä herkuttelun Ishii osaa. Lähiotoksia, auringonlaskutaustoja sekä kaduilla tapahtuvia vauhtikohtauksia on riittämiin, vaikka pyörien virittelyn suhteen pidetäänkin melko hillittyä linjaa. Maininnan arvoinen on myös yksi lähes tuolilta tipauttava rekanväistö"stuntti", joka tosin tarkemmalla tutkailulla paljastuu taidokkaasti luoduksi trikkikuvaksi. Vähemmän vakuuttava on elokuvan kohokohdaksi tarkoitettu jengisota, joka koostuu lähinnä armottoman sekavasta hosumisesta. Onneksi sitä seuraavat viimeiset minuutit nostattavat jälleen mieliajan positiivisen puolelle, eikä elokuvasta jää karvas maku suuhun.

Prätkien ohella Violent Ridersn parasta antia ovat sen näyttelijät. Television puolella ahkerasti työskennellyt mutta kansainväliselle yleisölle tuntematon Iwaki on pärstäkertoimensa ja habituksensa puolesta kuin syntynyt esittämään moottoripyöräjengiläistä. Melko pieneksi jäävässä sivuosassa nähtävä Sonny Chiba vakuuttaa partanaamaisella karismallaan välittömästi, joskin miehelle olisi suonut selvästi suuremman ja aktiivisemman roolin. Useimmat sivuosien esiintyjät ovat täysiä tuntemattomuuksia, ja varsin hyvällä veikkauksella aitoja jengiläisiä. Toein tuottajilla on tiettävästi ollut ennenkin tapana poimia genre-elokuviinsa näyttelijöitä suoraan kadun varsilta, ja tulokset ovat yleensä olleet varsin toimivia.

Detonation! Violent Riders [7]
Detonation! Violent Riders [8]

Violent Ridersin jälkeen Ishii palasi Detonation-sarjan pariin vielä kahdella elokuvalla, jotka ovat vuonna 1976 julkaistut Detonation: Violent Games sekä Season of Violence. Detonation-elokuvat eivät kuitenkaan loppuneet vielä tähän, vaan sarjan neljäs ja viimeinen teos, Detonation: 750CC zoku (1976), valmistui Yutaka Kohiran tahtipuikon alaisuudessa loppuvuodesta 1977.

Versioinfo (17.6.2010):

Toei on julkaissut erinomaisesti restauroidut dvd:t kaikista sarjan elokuvista. Tuttuun tapaan ekstroina nähdään ainostaan alkuperäistrailerit sekä suppeat kuvagalleriat. Tekstityksiä ei levyiltä löydy.

***--
© Mikko Koivisto, julkaistu: 17.6.2010
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!