Caroline Munro

Czesc Tereska (2001) :: Hi, Tereska

aka Cze??, Tereska; Hej Tereska; Salut Tereska; Tereska

Czesc Tereska #1 Czesc Tereska #2

Genre

Hei Tereska, sinä valkea enkeli harmaassa betonilähiössä, kuinka katkaisit siipesi? Robert Glinskin sosiologinen, lähes neorealistinen vuonna 2001 valmistunut kauhutarina, Czesc Tereska, muistetaan elokuvana, joka valmistuessaan nosti esille (puolalaisten) suurkaupunkien laitamilla varttuvien nuorten unelmat, keskiössään ne kadottava 15-vuotias Tereska. Harmaassa maailmassa, jossa isän rakkaus kätkeytyy pulloon ja vanhemmat purkavat tunteensa kyynelillä ja väkivallalla, siintyy nuoren tytön silmiin katse menneisyyteen. Liian aikaisin.

Buñuelin ja Bressonin hengessä liikkuvasta kuvauksesta tuli eittämättä yksi viime vuosien onnistuneimmista modernia yhteiskuntaa halki leikkaavista tarinoista. Ja elokuva palkittiinkin useilla pysteillä, kuten myös sen nimikkohenkilönä nähtävä Aleksandra Gietner, joka itsekin poliisin kanssa kahnauksiin joutuneena teininä loi nuoresta tytöstä mieleenpainuvan, aidon muotokuvan. Elokuvan viimeisissä kuvissa hänen tummissa silmissään kytevä kyyneleinen viha muistuttaakin kipeällä tavalla kadonneesta toivosta.

Czesc Tereska [1]
Czesc Tereska [2]

Monien vaikeiden kasvutarinoiden (Mouchette, Los olvidados) tavoin myös Glinski asetti nuorensa ahtaaseen paikallisuuteen, joka ei ole tällä kertaa Bressonin maalaisyhteisö tai Buñuelin kasvava kaupunki, vaan yhteiskunnan laitamille unohtunut lähiö juurettomine lapsineen. Ohjaaja on tietoisesti antanut näyttelijöidensä ympäristöksi mustavalkoisen, vain muutamassa kuukaudessa digivideolle kuvatun miljöön, jossa harmaa näyttäytyy väreistä rikkaimpana ja jonka ensimmäisten kuvien kirkkaus vie kohden lopun pimeää umpikujaa.

Osuvasti elokuva antaa ohuen väripalettinsa kuvata päähenkilöidensä henkistä kehitystä. Ilman kohokohtia hengittävä harmaa maailma synnyttää mustavalkoisia, vanhemmilta opittuja ratkaisumalleja. Kyky tuottaa väkivaltaa hukuttaa alleen empatian ja vaikeus käsitellä tunteitaan kommunikaation. Toisin kuin Bressonin hellä Mouchette, ei Glinskin moderni Czesc Tereska kiedo käsiään pahantekijöidensä ympärille, vaan oppii vastaamaan kasvavaan tuskaansa manipuloimalla ja purkamalla sen ihmisiin ympärillään.

Czesc Tereska [3]
Czesc Tereska [4]

Vuonna 1979 Puolan maineikkaimmasta elokuvakoulusta Lodzista valmistunut Glinski lähti alun alkaenkin tekemään katu-uskottavaa, pienen budjetin elokuvaa, jonka pääroolit hän antoi koulukodin, ja sivuroolit elokuvan miljöön varsovalaiskatujen nuorille. Dialogi, jolle ohjaaja antoi vain suunnan, on pitkälti improvisoitua. Omien sanojensa mukaan elokuvan päämääränä oli pohtia mikä saa nuoren tappamaan, kun kyse ei ole aikuisten ideologisista tai taloudellisista syistä. Gietnerin mukaan todellisuus lähiöissä on valkokankailla nähtyä kylmempi.

Elokuvan ensi-iltaa seurannut kohu ja lehtikirjoitusten arviot sen kuvaaman (teinien) maailman aitoudesta saivat pian lisäpontta pääosan esittäneen, niin ikään 15-vuotiaan Gietnerin väkivalta- ja huumetuomioista. On kuin Glinski olisi luonut dokumentaarisen fiktion, joka nuorine hahmoineen tunkeutuu syvälle sosiaalisiin rakenteisiin. Eikä kyse ole pelkästä paikallisesta läpileikkauksesta, vaan siitä empatiattomuudesta ja juurettomuudesta, jonka voi nähdä myös kotimaamme lähijunien ikkunoista.

Czesc Tereska [5]
Czesc Tereska [6]

Viime kädessä Glinskin nuoret ovat kuin betoniin valettuja. Heidän tragediansa siemen löytyy kuitenkin menneisyydestä, niistä muistoista jolloin maailma näyttäytyi lapsen silmien kautta kauniina ja valkoisena.

Versioinfo (10.6.2010):

Elokuvasta löytyy Propagandan puolankielinen R0-Pal (1.85:1) versio englannin-, puolan- ja saksankielisellä tekstityksellä.

****½
© Jari Mustonen, julkaistu: 10.6.2010
keskiarvo
toimitus
4.50/5.00 (2)
 JSJM
  4.5 4.5
keskiarvo
lukijat i
4.50/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (4)
100%
Czesc Tereska (2001)  Czesc Tereska (2001)Tereska  

kommentit

odota...
Red Right Hand kommentoi (21.6.2010 12:06:54)
user avatar Todella hyvä elokuva. Koskettava, todenmakuinen ja uskottava.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa