Caroline Munro

Ninja III: The Domination (1984)

Ninja III - lopullinen taistelu

aka Die Herrschaft der Ninja; El poder del sable; Ninja III; Ninja III: la dominación; Ninja No 3: O exousiastis; Trancers

Ninja III: The Domination #1 Ninja III: The Domination #2

Ninja III: The Domination (1984) on The Cannon Groupin ja sen legendaarisen Golan & Globus -tuottajakaksikon ninja-trilogian itsenäinen päätösosa. Enter the Ninjan (1981) ja Revenge of the Ninjan (1983) tähti Shô Kosugi on jälleen mukana, mutta tällä kertaa perusninjailun lisäksi keitokseen on otettu mukaan myös kauhuvaikutteita mm. The Exorcistista (1973). Sekopäisin idea on kuitenkin ratsastaa edellisvuoden hittileffan Flashdance (1983) aikaansaamalla aerobic-buumilla!

Ninja III: The Domination [1]
Ninja III: The Domination [2]

Elokuva alkaa David Chungin esittämän miehen noutaessa kallioluolaan piilotetut, savusta ja hohtavasta valosta päätellen ilmeisen maagiset ninjavarusteet. Valikoimaan kuuluu kaikkea mitä kunnon ninja voi vain toivoa, shurikeneista aina katanaan saakka ja kaikkea siltä väliltä. Pian ninjaksi pukeutunut mies juokseekin jo varjona alas kalliota aamuauringon noustessa taustalla. Miehen auto jää kallioille, mutta eivät ninjat tietenkään alennu autoa ajamaan. Leikkaus läheiselle golf-kentälle, jossa tärkeä tiedemies pelailee golfia seurueenaan tyttöystävä ja muutama henkivartija. Yhtäkkiä sama ninja hyppää esiin puskasta ja puristaa golf-pallon murusiksi, josta henkivartijat suuttuvat käyden välittömästi paljain käsin katanaa heiluttavan sabotoijan kimppuun. Tiedemies yrittää tyttöystävänsä kanssa golf-kärryillä karkuun, mutta ei auta. Ninja nostaa yhdellä kädellä kärryn ilmaan ja teloittaa pariskunnan ennen pakenemistaan paikalta. Kuka tämä tärkeä tiedemies oli ja miksi ninja halusi hänet tappaa? Sitä emme saa koskaan tietää.

Golf-kentän vartijat hälyttävät poliisit ninjan perään ja saavat tämän lopulta satimeen ninjan tuhottua ensin poliisiauton, pari moottoripyörää ja helikopterin, sekä tapettua kyydissä olleet poliisit. Ninja yrittää karata vielä sukeltaen käyttämällä ruohonkortta hengitysputkena, ja lopulta kaivautumalla savupommin turvin sekunnissa maan alle. Poliisit onnistuvat kuitenkin lopulta haavoittamaan karkuun pyrkivää ninjaa kuolettavasti. Lähistöllä on käynnissä Flashdance-elokuvan jatko-osan kuvaukset tai ainakin siltä tuntuu kun Jennifer Beals -kopio Christie (Lucinda Dickey) kuuntelee ghettoblasterista kasarihittejä, ravistaen samalla hiuksiaan tuulessa. What a Feeling! Paikalle osuva ninja hyppää oikopäätä tytön kimppuun, mutta tyttö saa rimpuiltua itsensä irti. Christie ei kuitenkaan pakene vaan palaa takaisin verista katanaa heiluttelevan ja käsittämättömiä hörisevän mielipuolen luo, ja jonkinlainen ninjademoni pääsee vaihtamaan kehoa...

Ninja III: The Domination [3]
Ninja III: The Domination [4]

Tyttö ei myönnä mitään poliisikuulusteluissa, mutta saa peräänsä kieli pitkällä kuolaavan ja lipevän ärsyttävän poliisinuorukaisen, Billy Secordin (Jordan Bennett). Secord väijyy Christietä myös tämän vetämällä aerobic-tunnilla. Seuraa ristileikkauksena tiukkoja trikooperseitä ja säärystimiä sekä niitä tuijottavia miehiä pumppaamassa erilaisia falloksesta käyviä kuntolaitteita edestakaisin. Tunnin päätyttyä Christie huomaa neljän kuntosalikarjun ahdistelevan yhtä aerobic-tytöistä ja menee epäröimättä yksin väliin vaikka ei vielä ole edes tietoinen ninjavoimistaan. Tyttö totta kai pieksee sikaniskat Spencer & Hill -tyylisessä kahakassa poliisin ja muiden katsellessa vain autistisina vierestä. Kun muu ei auta tiellä pikkuhousuihin poliisi päättää pidättää tytön ja raivoaa sen jälkeen, ettei tyttö halua seurustella hänen kanssaan koska hän on poliisi. Tyttö ottaa opikseen ja Secord pääsee vihdoin pukille ja paljastamaan häiritsevän karvaisen vartalonsa.

Ninja III: The Domination [5]
Ninja III: The Domination [6]

Ninjademoni alkaa vainota Christietä aina kun hän on yksin. Joka paikasta puskee tuulta ja savua, huonekalut käyvät kimppuun, neonvalot välkkyvät ja tytön ninjalta saama katana leijuu hohtaen ilmassa. Tytön kämpässä oleva Bouncer-peliautomaatti herää henkiin ja syöksee punaisia säteitä tytön kasvoille aivopesten hänestä tappajan. Christie käy hakemassa kallioluolaan kätketyt ninjavarusteet, joita tuntuu riittävän kuin tavaraa Eka Vekaran housuissa, ja alkaa jahdata demonin valtaamana ensimmäistä ninjaa teloittamassa olleita poliiseja. Tyttö ei muista jälkikäteen tapahtumia, mutta epäilee pahinta ja käy lääkärin vastaanotolla. Lääkäri toteaa tytön olevan muuten terve "ellei ota huomioon erittäin suurta vastaanottokykyänne yliaistillisille ilmiöille ja kiinnostustanne japanilaiseen kulttuuriin." Selvä.

Ninja III: The Domination [7]
Ninja III: The Domination [8]

Seuraavaksi Christie hakeutuu japanilaisen manaajan (James Hong) pakeille ja heti ensimmäisenä hänet sidotaan rautaketjuilla seinään kiinni ja aletaan ruoskia. Ei aikaakaan kun tyttö alkaa puhua demonisella äänellä, oksentaa vihreää valoa manaajan päälle ja heittää voltteja ketjuihin sidottuna. Lopulta kaikki on yhtäkkiä selvää: mahtava musta ninja on saanut tytön valtaansa ja vain Japanissa sijaitsevalta Iga-vuorelta löytyy voima joka voi tuhota sen. "Vain ninja voi tuhota ninjan!" Tällä välin pahalle ninjalle kostoa hautova, perheensä ja toisen silmänsä tälle menettänyt Yamada (Shô Kosugi) on saapunut Japanista hätiin ja lopullinen välienselvittely voi hiljalleen alkaa...

Pääosaa esittävä Lucinda Dickey löydettiin leffaan mukaan Breakin' -elokuvasta (1984), jonka tanssikohtaukset vakuuttivat ohjaaja Sam Firstenbergin (Revenge of the Ninja, 1983; American Ninja, 1985) hänen kyvyistään hoitaa leffan vaatimat fyysiset kohtaukset. On kuitenkin myönnettävä, että muutamissa toimintakohtauksissa Lucindan tanssijan taustakaan ei riitä, vaan Kosugin jouhevuuden sijaan nähdään väkisin väännetyn ja tönkön näköistä liikehdintää. Seuraava Firstenbergin ohjaus Ninja III:n jälkeen olikin Lucindan pääosittama Breakin' 2: Electric Boogaloo (1984). Lucinda näytteli vielä elokuvassa Cheerleader Camp (1988), jonka jälkeen hän teki enää yhden tv-roolin ja lopetti sitten näyttelemisen kokonaan.

Ninja III: The Domination [9]
Ninja III: The Domination [10]

Ninja III huokuu 80-lukua ja pursuu riemastuttavia WTF-hetkiä Dave Powellin säveltämän syntikkaääniraidan tukemana. Käsikirjoittaja James R. Silke (American Ninja; King Solomon's Mines, 1985; The Barbarians, 1987) sekoittaa oivallisen genrekeitoksen luoden runsaan paketin, jossa riittää ihmeteltävää usean katselukerran varalle. Pieni budjetti rajoittaa elokuvan visioita, mutta toisaalta elokuvan käsikirjoituksen mielikuvituksellisuus ja idearikkaus korvaavat rahan puutteen enemmän kuin hyvin. Jos elokuvasta haluaa välttämättä hakea huonoja puolia, niin Kosugin roolisuorituksen lyhyyttä voi pitää ehdottomasti sellaisena. Toisaalta meikattu ja typerän silmälapun omaava Kosugi varastaa show'n elokuvan viimeisen parinkymmenen minuutin aikana itselleen. Niin ja valitettavasti söpön Lucindan tissitkin jäävät näkemättä.

Versioinfo (30.6.2010):

Elokuvasta ei ole olemassa virallista dvd-julkaisua. Showtimen Suomessa nimellä Ninja III - lopullinen taistelu julkaisema kasetti on rankasti leikattu.

***½-
© Juha Pyykönen, julkaistu: 30.6.2010
keskiarvo
toimitus
3.20/5.00 (10)
 JSSMTPKKJPMHMK*EMPIPV
  3.0 3.5 3.0 5.0 3.5 2.5 2.5 2.5 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.95/5.00 (10)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -1 (22)
5%
Ninja III: The Domination (1984)  Ninja III: The Domination (1984)Ninja 3 - lopullinen taistelu  

kommentit

odota...
Humphrey Bogart kommentoi (1.7.2010 11:59:45)
user avatar Edellisen katsomiskerran jälkeen tuumin ettei enää koskaan tarvi tätäkään katsoa mutta tämä arvostelu sai taas sellaisen tunteen aikaan, että pakkohan tää on vielä joskus nähdä!!
vastaa »
olutsika kommentoi (13.6.2018 08:31:38)
user avatar Alku on hyvä, sen jälkeen menee liiankin selkeästi manaajan rip-offiksi ja välillä ninjailua mukana. Voi toimiakin jos mukana asianmukaisia juomia ja pari roskeleffoihin vihkiytynyttä frendiä mutta Kosugeista Revenge of the Ninja on huomattavasti parempi.

Kuin myös enter the ninja joka kyllä on muuten aika p*ska mutta kun näki viimeinkin saksimattomana(suomidevarihan on raiskattu silpuiksi) niin runsaan ja kelvollisen toiminnan vuoksi jaksaa aina välillä kerrata.

Sen verran fiilisleffa että jätän tähdittämättä.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa