Caroline Munro

Those Merry Souls (1985)

aka Shi lai yun dao; From the Great Beyond

Those Merry Souls #1 Those Merry Souls #2

Shaw Brothersilla pitkää mutta verrattain näkymätöntä uraa pääasiassa stunt-miehenä tehnyt Lau Kar Wing (a.k.a. Liu Chia-yung) alkoi saada 70-luvun lopulla suurempia rooleja studion ykkösohjaajaksi nousseen veljensä Liu Chia-liangin (a.k.a. Lau Kar Leung) elokuvissa. (Syy miksi käytän toisesta veljeksestä mandariini- ja toisesta kantoninkiinalaista nimeä juontaa juurensa muinaisiin britti-vhs-kasetteihin ja -lehtiin, joissa heidät näin esiteltiin.) Samaan aikaan hän kuitenkin ystävystyi kilpailevalle Golden Harvestille työskennelleen Sammo Hungin kanssa. Shaw-sidoksiensa takia Lau ei työskennellyt aktiivisesti Hungin korkeaprofiilisimmissa GH-tuotannoissa, mutta riippumattomampien yhtiöiden suojissa syntyneissä teoksissa tämä oli mahdollista. Hung ja Lau muodostivat oivallisen aisaparin Karl Makan Dirty Tiger, Crazy Frogissa (1978) sekä etenkin loistavassa Odd Couplessa (1979), jonka Lau myös ohjasi. Elokuvat valmistuivat Hungin, Laun ja Makan perustamalle Gar Bo Films Companylle, joka kuitenkin pian hajosi Makan lähdettyä yhdistääkseen voimansa Raymond Wongin ja Dean Shekin kanssa Cinema City & Films Companyn starttaamista varten 1980.

Those Merry Souls [1]
Those Merry Souls [2]

Kuuluisamman veljensä ja yhtiötovereidensa tapaan toimintakomedian aina omimmaksi kentäkseen tuntenut Lau Kar Wing ujutti huumoria jo ensimmäisiin ohjauksiinsa, pienimuotoisiin indie-kungfuiluihin He Has Nothing But Kung Fu (1977), Dirty Kung Fu (1978) ja Fists and Guts (1979). Elokuvat tukeutuivat vahvasti koko Lau/Liu-veljeskatraaseen: Liu Chia-liang avusti koreografiassa ja adoptioveli Gordon Liu Chia-hui (a.k.a. Lau Kar Fai) näytteli ensiksi ja viimeksi mainitun pääosan. Sammo Hungin Bo Ho Films Companylle (jonka elokuvien levityksestä vastasi Golden Harvest) tuottama Those Merry Souls on näille johdonmukainen 80-luvun seuraaja: kauhu/kummituskomedia, jollaista edustivat myös Laun edelliset ohjaustyöt The Fake Ghost Catchers (1982) ja Til Death Do We Scare (1982).

Those Merry Souls [3]
Those Merry Souls [4]

Tyypillisesti kauhulla ei ole näiden genrekeitosten kanssa paljoa tekemistä, vaikka niiden yliluonnolliset manaus- ym. kohtaukset saattavatkin yltyä lähes jännittäviksi. Those Merry Soulsin toismaailmallinen aspekti on sielujenkeräys: joillekin ihmisille on annettu tämä vastuullinen pesti, joka velvoittaa heidät irtaantumaan ruumiistaan ja käymään keräämässä vastakuolleiden sielut tuonpuoleiseen. Tässä tilassa he hiippailevat maanpäällä eläviltä näkymättömissä, mutta pystyvät silti olemaan fyysisesti vuorovaikutuksessa tosimaailman materian kanssa (aivan: mitkä mahdollisuudet kujeilulle!). Päänsisäistä kutsua keräyskeikalle edeltää vihlova hedari.

Those Merry Souls [5]
Those Merry Souls [6]

Elokuvan päähenkilöt ovat kaksi hyväntuulista hongkongilaista stunt-miestä, poikamainen Chiu Chi-ling (Yuen Biao) ja paukapäinen Ng Kuai-tak (Eric Tsang). Kaksikon aika kuluu lähinnä lavasteissa sekoillen ja naisia jahdaten, kunnes Chiu Chi-lingin isä "Uncle" Chiu (Lucky Stars -sarjan Stanley Fung) menehtyy mystisissä olosuhteissa. Chiu vanhempi paljastuu nimittäin olleen yksi sielujenkerääjistä, ja vastuu periytyy kuoleman kautta Chiu juniorille. Kaverusten ahdinko lisääntyy entisestään kun heille selviää faijan saaneen surmansa henkimaailman voimannäytössä siksi, ettei suostunut keräämään epäonnistuneessa stuntissa henkensä menettämään määrätyn Ng Kuai-takin sielua. Kohtaloaan kun ei olekaan aivan niin yksinkertaista huijata. Onneksi apuun saadaan Ng:n taolaisuudessa harjaantunut isäpappa (Lam Ching-ying) sekä spiritismiguru "Auntie" Pearl (Lily Li).

Those Merry Souls [7]
Those Merry Souls [8]

Harmittomaksi kertakäyttöviihdykkeeksi jäävä Those Merry Souls voisi olla melko hyväkin kummituskomedia, mikäli se vain pidättyisi tiiviimmin ylläkuvatussa juonessa. Sen yliluonnollisiin ilmiöihin liittyvät kohtaukset ovat pääasiallisesti mainioita - erityisesti finaali, jossa kauhu, taikuus, huumori ja toiminta sekoittuvat parhaaseen Mr. Vampire -tyyliin kun pahansisuinen henki siirtyy vuorollaan riivaamaan kaikkia sitä vastaan taistelevia sankareitamme. Iso osa kestosta kulutetaan kuitenkin irrallisessa haahuilussa, mikä käsittää lähinnä täydessä Lucky Stars -moodissaan elehtivän Eric Tsangin hölmöilyä. Muutamaan lyhyeen kungfu-matsiin venyvä Yuen Biao sentään tasapainottaa miellyttävyydellään nopeasti ärsyttämään käyvää Tsangia. Lukuisat cameo-esiintymiset (mm. Sammo Hung, Lau Kar Wing, Richard Ng, Wu Ma, Moon Lee, Chung Fat...) ovat kelpo bongailuhupia, mutta sirpaloittavat kokonaisuutta entisestään.

Versioinfo (21.7.2010):

Those Merry Souls on julkaistu dvd:llä Joy Salesin 'Legendary Collection' -sarjassa. Aiemmin se on ollut saatavilla Hongkongista vain Deltamacin vcd:nä ja Rainbow Videon vhs-kasettina.

**½--
© Tatu Piispanen, julkaistu: 21.7.2010
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (2)
 JSTP
  2.0 2.5
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!