Inception (2010)
Ohjaus Käsikirjoitus Näyttelijät
Maa |
![]() |
![]() |
Ohjaaja-kirjoittaja Christopher Nolan on tasaista tahtia kivunnut nollabudjetin palapelielokuvista analyyttistä kliinisyyttä huokuviin megatörsäysspektaakkeleihin. Sekoitetulla kronologialla etenevä mustavalkoinen esikoinen Following (1998) johti takaperin kerrottuun uusnoiriin Memento (2000). Välityönä syntyi kahdella tähtinäyttelijällä kuorrutettu remake norjalaistrilleristä, Insomnia (2002), joka muutti alkuteoksen nihilismin selkeäksi moraalitarinaksi. Kaksi Batman -elokuvaa ja niiden välissä syntynyt mekanistinen taikatemppu The Prestige (2006) nostivat ohjaajan hittimaakariksi - Yön ritarista (2009) tuli jopa yksi kaikkien aikojen tuottoisimmista elokuvista.
![Inception [1]](/web/public/captures/reviews/002000/002005-a.jpg)
![Inception [2]](/web/public/captures/reviews/002000/002005-b.jpg)
Näin ollen Nolan sai vapaat kädet päästää kaikki lempipakkomielteensä valloilleen tuoreessa 200 miljoonaa dollaria maksaneessa scifitoimintatrillerissä Inception. Lopputulos on James Bondin ja Matrixin sekoitus, josta loistavat yhtä kirkkaasti tekijänsä vahvuudet ja heikkoudet.
Inception tapahtuu suurimmaksi osin kokonaan unissa. Leonardo DiCaprion esittämä Dom Cobb johtaa tiimiä, joka sopivan hämäräksi jäävän teknologian avulla upottautuu ihmisten uniin ja varastaa näiden salaisuudet maksua vastaan. Tällä kertaa tehtävänä vain on istuttaa idea kohteen päähän. Tempun väitetään olevan mahdoton.
![Inception [3]](/web/public/captures/reviews/002000/002005-c.jpg)
![Inception [4]](/web/public/captures/reviews/002000/002005-d.jpg)
Nolan käyttää ryöstötrillereistä tuttua kaavaa luodakseen massayleisölle turvallisen viitekehyksen unissa tapahtuvaan trippailuun. Kyseessä on DiCaprion "viimeinen keikka", jonka tehtyään hänelle luvataan se, mitä mies eniten halajaa - oikeus palata kotiin lastensa luokse. Tämän pitäisi olla Inceptionin sydän, juonitason Macguffinin liittyessä epämääräisesti globaalin energiatuotantomonopolin estämiseen.
Kaksi perusongelmaa löytyy jo tästä: DiCaprion dilemma ei ole kovin kiinnostava moottori kahden ja puolen tunnin elokuvalle, etenkin kun suurin osa tunneilmaisusta rajoitetaan loputtomiin infodumppausmonologeihin, joissa vuoroin selitetään unien sääntöjä ja päähenkilön menneisyyttä (elokuvan nimi voisi melkein olla Exposition). Idean istutus taas palvelee niin abstraktia tarkoitusta, että siitä on todella vaikea välittää. Etenkin kun Cillian Murphyn hahmo, jolle luovutusidea tulisi istuttaa, vaikuttaa melko hyvältä valinnalta firmansa johtoon. Elokuvassa ei siis oikein ole mitään jännittämisen aihetta, vastavoimankin koostuessa lähinnä subjektiivista peloista.
![Inception [5]](/web/public/captures/reviews/002000/002005-e.jpg)
![Inception [6]](/web/public/captures/reviews/002000/002005-f.jpg)
Onneksi kuitenkin unissa tapahtuva monen todellisuustason rinnakkainen toimintavyörytys on niin virtaviivaisen tyylikkäästi toteutettu, ettei motiivien ohuus enää haittaa päätehtävän käynnistyessä tunnin kieppeillä massiivisesta kestosta. Nolanin paras idea on luoda unia unien sisällä, jotka vastavuoroisesti vaikuttavat toistensa todellisuuteen. Toisin sanoen yhden unen kieppuva auto laittaa seuraavan tason hotellikäytävät painovoimasta vapaaksi tilaksi. Näissä hetkissä Inceptionin potentiaali pääsee valloilleen ja kuvavirta vie mennessään. Hans Zimmerin sumutorven lailla pauhaava eeppinen musiikki kutoo komeat musiikkivideotoimintapätkät hienoksi kokonaisuudeksi.
Inceptionissa vaikuttaa olevan ideatasolla enemmän pureskeltavaa kuin sen kokoluokan spektaakkeleissa yleensä. Kerroksittaisen unimaailman kommervenkkien alla ei kuitenkaan syki mitään kovin kiinnostavaa teemaa tai ajatuksia. Todellisuuden pirstaloituminen sitä uskottavimmiksi uniksi on siinä määrin käsitelty, ettei Nolanilla ole oikeastaan puolellaan muuta kuin massiivisten puitteiden sallima tekninen virtuositeetti, joka kantaakin yllättävän pitkälle. Lopulta hyvistä näyttelijäsuorituksista huolimatta pureksittavaa ei kuitenkaan löydy idea- tai tunnesaralta, vaan ainoastaan teknisen nippelitason uskottavuuksista ja koko palapelin johdonmukaisuudesta.
![Inception [7]](/web/public/captures/reviews/002000/002005-g.jpg)
![Inception [8]](/web/public/captures/reviews/002000/002005-h.jpg)
Nolanin uniteorian mukaan ihmisten öinen sisäavaruus koostuu lähinnä loputtomista toisiaan peilaavista pilvenpiirtäjistä, joiden puhtaan kliinisissä sokkeloissa kaikki varjelevat synkkiä salaisuuksiaan holveihin kätketyissä kassakaapeissa. Tällaisten matemaattisella tarkkuudella tikittävien rakennelmien luomisessa Nolan on mestari. Elämän valaminen niihin muodostuu kuitenkin jälleen ongelmaksi - unista puuttuu kaikki surrealistinen anarkia ja satunnaisuus. Missään ei näy outoja yksityiskohtia, soljuvaa muodonmuutosta on vain rakennuksissa, eikä kenenkään tajunnasta näytä kimpoavan noloja yksityiskohtia tai arkisten asioiden äkkivääriä yhdistelmiä. Ennen kaikkea tuntuu, kuin koko seksuaalisuuden käsite olisi poistettu kollektiivisesta alitajunnasta. Ratkaisu on linjassa Nolanin aiempien elokuvien kanssa, mutta tällä kertaa merkillinen, kun kerran liikutaan ihmismielen hallitsemattomilla osa-alueilla.
Itse kukin voi toki miettiä, mitä sijaa yllämainituilla edes olisi kesähitiksi tarkoitetussa toimintaelokuvassa - mutta jos sukelletaan ihmisen alitajuntaan, soisi paletin olevan hieman villimpi. Elokuvasta tuleekin mieleen toinen kunnianhimoisen viihdyttävä, mutta lopulta liian yksinkertainen ja suljettu systeemi, Darren Aronofskyn The Fountain. Inception on kuin unikaupunkiensa valtavat pilvenpiirtäjät - ontto monumentti, joka heijastaa vain omia peilikuviaan. Kelpaa niitä silti ihastella.
pisteet (äänet) | nimeke | ||
---|---|---|---|
25 (55) 45% |
![]() |
kommentit
Elokuvan suurin ongelma on mielestäni kuvaus ja leikkaus, jotka ovat välillä kuin suoraan Sibeliuksesta. Ohjaajan visiot jäävät diakuvamaisiksi, kuva-vastakuvaleikkausta on vähän eikä juuri koskaan oteta mitään merkityksellisiä lisäotoksia kuten lähikuvia. Etenkin toimintakohtauksissa kaikki kostautuu. Toisaalta on ihan kiva, että kyseessä ei ole näiltä osin äärimmilleen tyylitelty elokuva, nykyään kun tuntuu olevan käsitys että tyylittely=visuaalisuus.
Sitten hyviin puoliin. Elokuvan näyttelijävetoisuus on todella virkistävää! Watanabe on ehkä kovin. Tekijöillä on myös asenne kohdallaan ja on pistetty oikealla tavalla fyrkkaa haisemaan lavasteisiin sekä kuvaamalla elävän tuntuisia kohtauksia joka pirun maassa.
Jo näistä syistä katsomisen arvoinen.
Tämä lienee vähän Tunnustusten luola -osastoa mutta itse kyllä aloin loppua kohden tykkäämään draamapuolesta ja Leonardon limbovaimo-ongelmista. Pulkkisen kolmoskaudelta pöllitty menneisyyshissi oli kyllä aika nolo.
Kesäterveisin
Hannu Björkbacka~(;^)~
Eikös ajatuksena ollut että arkkitehti nimenomaan luo tämän skenaarion, eikä niin että kaikkien unet olisivat tällaisia?
"Nolanin uniteorian mukaan ihmisten öinen sisäavaruus koostuu lähinnä loputtomista toisiaan peilaavista pilvenpiirtäjistä, joiden puhtaan kliinisissä sokkeloissa kaikki varjelevat synkkiä salaisuuksiaan holveihin kätketyissä kassakaapeissa."
Eikös ajatuksena ollut että arkkitehti nimenomaan luo tämän skenaarion, eikä niin että kaikkien unet olisivat tällaisia?
Mielestäni jännittävää elokuvassa oli juuri se jäävätkö henkilöt elämään varsin reaalimaailman kaltaisiin uniinsa vai pystyvätkö he vapautumaan ja näkemään jälleen unia, joissa on "surrealistista anarkiaa ja satunnaisuutta". Tulkitsin elokuvan juuri kritiikkinä mielikuvituksettomuutta kohtaan. Olisin tosin toivonut että elokuvan lopussa olisi annettu vaikkapa pieni sähköshokki teatterin penkkien välityksellä, jolla olisi saatu katsojat hieman heräämään unestaan.
Cobbille näytti riittävän lopussa se, että pääsi takaisin lastensa luokse. Pyörivä hyrrä ei enää kiinnostanut. Fischer taas loi todellisuuttaan "tyhjästä": rakastava isä, firman paloitteleminen... ja oli kai onnellisempi kuin yrittäessään imitoida isäänsä. Cobbin vaimo taas piti parempana todellisuutena epätodellisuutta. Cobb itse täytti lupauksensa vanheta vaimonsa kanssa yhdessä -- epätodellisuudessa. Cobb pystyi elämään vaimonsa kanssa antoisaa elämää epätodellisuudessa, muttei todellisuudessa. Vaimo ei silti voinut olla onnellinen.
Eikö tästä nyt tosiaan löytynyt mitään suurempia teemoja pelkän teknisen taituruuden lisäksi?
Alitajunnan irrationaalisuuksia (tai johdonmukaisuutta) edusti ihan riittävästi tyhjästä kadulle syksyvä juna ja vaimon tunkeutuminen synteettiseksi tarkoitettuun unimaailmaan, jossa tehtävää suoritettiin
Mikä on todellisuutta? Miten sen luomme? Epätosi voi olla täyttä todellisuutta jollekin. Mistä onnellisuus lopulta muodostuu?
Cobbille näytti riittävän lopussa se, että pääsi takaisin lastensa luokse. Pyörivä hyrrä ei enää kiinnostanut. Fischer taas loi todellisuuttaan "tyhjästä": rakastava isä, firman paloitteleminen... ja oli kai onnellisempi kuin yrittäessään imitoida isäänsä. Cobbin vaimo taas piti parempana todellisuutena epätodellisuutta. Cobb itse täytti lupauksensa vanheta vaimonsa kanssa yhdessä -- epätodellisuudessa. Cobb pystyi elämään vaimonsa kanssa antoisaa elämää epätodellisuudessa, muttei todellisuudessa. Vaimo ei silti voinut olla onnellinen.
Eikö tästä nyt tosiaan löytynyt mitään suurempia teemoja pelkän teknisen taituruuden lisäksi?
Alitajunnan irrationaalisuuksia (tai johdonmukaisuutta) edusti ihan riittävästi tyhjästä kadulle syksyvä juna ja vaimon tunkeutuminen synteettiseksi tarkoitettuun unimaailmaan, jossa tehtävää suoritettiin
No ei todellakaan. Elokuva on tyhmä kuin saapas ja naurettava kuin mikä. Hiton viihdyttävä ja kässäri on kuitenkin nokkela, jota se voi toki olla vaikka olisi kuinka idioottimainen.
"Mistä onnellisuus lopulta muodostuu?"
No voi vittu. 2dl kaakaojauhetta, puolikas avokado, kolme grammaa kissanpaskaa.
"Mikä on todellisuutta?"
Michael Jackson was changing. Sinä ja minä voimme havaita siitä n. 5%. Jos länkytät muuta, olet mielisairas ja psykoosiin löytyy lääkkeet.
Ja minustakin romanssi oli ihan koskettava.
*Spoilaa:*
Ja lopussa Saitokin lunasti lupauksensa, jolloin DiCaprio havahtui uuteen uneensa jonne jäi elämään lastensa kera...?
http://www.youtube.com/watch?v=GQstyY-06Lk
Lähes nerokasta.
Tälläisestä aiheesta olisi saanut irti paljon enemmän kuin puuduttavan tylsää räiskintää ja tappamista... Miten tämä voi olla tällä hetkellä IMDB:ssä huippusijalla 14. ?
Elokuva oli mielestäni suorastaan järkyttävän huono ja sekava!
Elokuvassa miellytti lähinnä yksi asia, MacGuffinin häpeilemätön käyttö, kehystarina oli täysin merkityksetön. Ehkä lopulta viesti olikin, että jokainen ihminen ajaa takaa oman elämänsä MacGuffinia (tai se vie heitä eteenpäin). En oikein saanut selvää, oliko arvostelijasta MacGuffin hyvä vai huono asia, koska hänen mukaansa elokuvassa ei ole oikein "mitään jännittämistä." Ilmeisesti huono. Mielestäni siis täysin toisinpäin.
kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa