Caroline Munro

Predators (2010)


Predators #1 Predators #2

80-luku oli Hollywood-toimintaelokuvien kulta-aikaa. Vuosikymmen, joka synnytti lukemattomat määrät toimintahittejä, joiden viettelevyyteen ja mukaansatempaavuuteen vain harvat myöhempien vuosikymmenien toimintaelokuvista ovat kyenneet vastaamaan samankaltaisella intensiteetillä.

Vuonna 1987 sai syntynsä yksi aikakautensa tärkeimmistä sci-fi-orientoituneista toimintaklassikoista: John McTiernanin studio-ohjausdebyytti Predator, machismo-kulttuurin merkkiteos, jossa joukko karskeja alfauroksia hieroo valtavia rasvattuja lihaksiaan yhteen metsän siimeksessä taistellen samalla vieraalta planeetalta saapunutta tuntematonta uhkaa vastaan.

Predators [1]
Predators [2]

Alkusysäyksenä Predator-elokuvan käsikirjoitukseen toimi Rocky IV:n (1985) vanavedessä liikkeelle laskettu huhuvitsi, jonka mukaan seuraavassa Rocky-leffassa nyrkkeilijäsankari tulisi ottelemaan avaruusoliota vastaan, koska maan asukeista ei tälle ylivoimaiselle jumalolennolle enää vastusta ollut. Käsikirjoittajapari Jim ja John Thomasin käsissä juoni-idea kääntyi kuitenkin tunnettuun viidakkoseikkailumuotoonsa. Efektimaakari Stan Winston suunnitteli avaruushirviön ulkomuodon ja elokuvan pääosaan palkattiin Arnold Schwarzeneggerin ohella aimo liuta muita aikakautensa muskelisankareita.

Lippuluukuilla hyvin menestynyt Predator sai vuonna 1990 ensimmäisen jatko-osansa, ja myöhemmin vuosina 2004 ja 2007 omat ristisiitosseikkailunsa, Alien vs. Predator ja Alien vs. Predator: Requiem, joissa Predator-hirviö naitettiin aiemmin julkaistun samaa ideaa kantaneen sarjakuvan ja videopelisarjan tavoin puoliväkisin yhteen H.R.Gigerin luoman, Alien-elokuvista tutun hirviön kanssa. Nyt vastavalmistunut Nimród Antalin Predators on Predator-"trilogian" virallinen kolmas osa, ohittaen ja jättäen paljon parjatut Alien-spin-offit omaan arvoonsa.

Predators [3]
Predators [4]

Alun perin Robert Rodriguezin (Desperado, 1995; Planet Terror, 2007) oli määrä ohjata ja käsikirjoittaa elokuva, mutta suunnitelmien kariuduttua elokuvalle alettiin arpoa uutta ohjaajaa. Ilmaan heiteltiin nimiä kuten Neil Marshall (Dog Soldiers, 2002; Doomsday, 2008), Michael J. Bassett (Solomon Kane, 2009) ja Marcus Nispel (Texasin moottorisahamurhat, 2003; Friday the 13th, 2009). Ohjaajanroolista elokuvan tuottajaksi harpannut Rodriguez mieltyi kuitenkin itse eniten Nimród Antaliin, jonka debyyttiohjaustyö, paikoin kehujakin kerännyt Kontroll (2003) herätti kriitikoiden ohella myös Rodriguezissa toiveita miehen piilevistä ohjaajanlahjoista. Pestin saaneen Antalin Kontrollin jälkeiset tuotokset, Vacancy (2007) ja Armored (2009) ovat kuitenkin osoittaneet useimmille, ettei pinnan alla mitään piileviä kykyjä ehkä sittenkään ole. Samaa karua tarinaa kielii myös Predators.

Siinä missä alkuperäinen Predator edusti ylitsepursuavaa male-bondingia vahvaluonteisine maskuliinisine sankareineen, joiden edesottamuksiin etenkin pikkupoikien on helppo ihastua, tuntuu Antalin Predators olevan suunnattu vastavuoroisesti pikkutytöille. Predatorsin soturijoukko koostuu tasapuolisuuden nimissä jokaisen eri kansallisuuden eri värisistä edustajista. Mukaan on ahdettu tietenkin myös yksi naissolttu henkilökemiajännitteitä ylläpitämään. Yksikään hahmoista ei tunnu olevan luonteeltaan erityisen vahva, etenkään jos elokuvaa vertaa alkuperäisteokseen. Hahmojen mielialat ailahtelevat, ihmissuhteita ja moraalikysymyksiä ratkotaan ja romanssin uhka häilyy alati ilmassa.

Predators [5]
Predators [6]

Pääosassa pällistelevä, hieman puntteja nostelleelta konttorirotalta näyttävä Adrien Brody ei ole missään mielessä uskottava black ops -sotilaana. Samoin Brodyn vastaparina toilaileva hempeäluonteinen Isabelle (Alice Braga) olisi oikeassa elämässä jo ajat sitten potkittu ulos Israelin armeijan erikoisjoukoista. Leffan puolivälin jälkeen sivuosassa nähtävä Laurence Fishburne on sentään omalla humoristisella tavallaan pieni positiivinen valopilkku. Hieman ihmetystä aiheuttaa kylläkin miten Fishburnen hahmo on pysynyt viidakossa niinkin totaalisen läskinä, jos on sanojensa mukaan majaillut korvessa jo lukuisien metsästyskausien ajan. Tosin elokuvan yksittäisten logiikka-aukkojen kummastelu on loppupeleissä melko hedelmätöntä, aukkoja kun riittää kaiveltaviksi niin halutessa pilvin pimein.

Elokuvan pääjuoni on langanohut. Toki samoin oli jo ensimmäisessä Predatorissa, mutta siinä odotus ja yllätysmomentti toimivat paremmin, koska Predator-franchise ei elokuvan valmistumisen aikaan ollut katsojille vielä ennalta tuttu. Nyt Predatorsin alkupuolella katsojaparka jätetään aivan liian pitkäksi aikaa tylsistyneenä odottelemaan missä vaiheessa Predator-hahmo kumppaneineen malttaa astua esiin pusikosta. Muilta osin elokuvan alkuasetelma on kuin suoraan Vincenzo Natalin Cube-elokuvasta (1997), paitsi kuutiorakennelman sijaan aloitusareenana toimii sankka viidakko. Viidakkoympäristön ja mystisen ilmapiirin myötä erinäisiltä Lost-mielleyhtymiltä on myös vaikea välttyä.

Predators [7]
Predators [8]

Sankarijoukon metsäseikkailua ryydittää John Debneyn säveltämä ääniraita, joka on suora matkinta Alan Silvestrin loistokkaasta Predator-soundtrackista. Tietokoneavusteisten tehosteiden käyttö on elokuvassa onneksi rajattu melko vähiin. Cgi-kämmeistä maininnan arvoinen on ainoastaan alkupuoliskolla nähtävä nykystandardeilla mitaten kuvottavan surkealaatuinen metsästysjakso "koirineen".

Loppuaan kohti Predators kompuroi jatkuvasti yhä syvemmälle syteen ja saveen, ja jo puolivälin jälkeen on erittäin selvää, että peli alkaa olla lopullisesti menetetty, eikä suosta tulla enää nousemaan ylös. Epäluonnollisen näköiseksi itsensä bodaaman Brodyn tarpoessa mutavellissä ja yrittäessä täyttää Schwarzeneggerin jälkeensä jättämät aivan liian suuret saappaat, ei katsoja voi kuin pudistella päätään ja ihmetellä voiko oikeasti hyvien toimintaelokuvien tekeminen tosiaan olla näin vaikeaa.

Jos mielii nähdä taas yhden toivottaman Predator-jatko-osan lisää, on Antalin Predators lähes yhtä suositeltavaa katseltavaa kuin mikä tahansa ensimmäisen osan jälkeisistä tökeröistä rahastuksista, Alien vs. Predatorit mukaan lukien.

Versioinfo (26.7.2010):

Elokuva sai Suomen ensi-iltansa 9.7.2010

**---
© Jetro Suni, julkaistu: 26.7.2010
keskiarvo
toimitus
2.38/5.00 (8)
 JSSMJLKKMEMK*EMPI
  2.0 2.0 2.5 4.0 1.0 2.5 1.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.80/5.00 (22)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -6 (19)
32%
Predators (2010)  Predators (2010)  

kommentit

odota...
Asswipe kommentoi (26.7.2010 16:01:22)
user avatar No hei ei nyt sentään! Eihän Aliens vs Predatoreja pysty kukaan katsomaan kokonaan. Eihän ne ole edes huonoja elokuvia. Tämän sen sijaan ihan ok ja huipputyhmä kuten pitääkin. Miinuksenahan on juurikin eniten avaruusolennolta näyttävä Brody ja kohtaukset kuin oltaisiin remakea tekemässä. Läski Fishburne naurattaa huolella ja sitten on vielä Samurai vs Predator! Jos ei muuten tämän parissa viihdy niin ainakin voi seurata ja ihmetellä näyttelijän ammattia: pikkusysterin undulaatti muuntautuu loistavien kykyjensä mukaisesti sexual tyrannosaurus rexiksi, mutta kun sinitiaisen ulkonäöllään se ei onnistu sitten millään oli taidot mitkä tahansa.
vastaa »
anonyymi kommentoi (27.7.2010 15:13:01)
user avatar Haluaisinpa nähdä seuraavan predatorin seikkailevan toisen maailmansodan itärintamalla lahtaamassa natseja ja puna-armeijan sotilaita tyyliin rautaristi.
vastaa »
Ilja Rautsi kommentoi (27.7.2010 15:50:22)
user avatar Minä taas haluaisin nähdä George Lucasin tuottaman Predator Holiday Specialin, jossa nähtäisiin veijareiden lutuisia lastenkasvatusmetodeja ja naispredatoreja hellan äärellä.
vastaa »
Jonas Mustonen kommentoi (28.7.2010 11:35:44)
lainaus:
Haluaisinpa nähdä seuraavan predatorin seikkailevan toisen maailmansodan itärintamalla lahtaamassa natseja ja puna-armeijan sotilaita tyyliin rautaristi.
user avatar Itse haluaisin nähdä predatorin Meksikossa vaikkapa Hijo de Santon ja Blue Demon Juniorin kuritettavana. Avaruuden pötkylätukalta löytyy naamiokin omasta takaa joka voidaan tietenkin seremoniallisesti repiä irti.
vastaa »
anonyymi kommentoi (29.7.2010 14:17:50)
user avatar Tarkemmin ajateltuna tämä Predators-elokuva voisi käydä uskonnollisesta propagandasta: elokuvassahan pahoja juttuja maan päällä tehneet ihmiset joutuvat ikävään paikkaan, jota jopa yksi joukkion jäsen kutsuu "helvetiksi". Paikasta ei myöskään pääse mitenkään pois ja ainoa selviytyjäkin on juutalainen.
vastaa »
anonyymi kommentoi (3.8.2010 11:31:34)
user avatar Ihanko todella kaikki inhoavat myös Predator 2:ta, jossa oli kuitenkin äärihikinen Danny Glover? Eihän sillä ole mitään tekemistä myöhempien Eilien vs. Prideitör -rahastusten kanssa.
vastaa »
anonyymi kommentoi (3.8.2010 15:24:15)
user avatar Haluaisimpa nähdä itseni peilistä, kun lapsuuden sankarini on raiskattu.
vastaa »
anonyymi kommentoi (4.8.2010 00:58:50)
user avatar Kaikki AvsP ja Predator-leffat on suunnilleen sellasta +/- ***-viihdettä, nostalgiasta viis

Pascal Laugier saisi tehdä aiheesta vielä täysin oman sovitelman ja sitten se ois good night avaruuden äyriäiselle
vastaa »
anonyymi kommentoi (13.9.2010 23:20:11)
user avatar Minusta kyllä Preadtor 2 oli parempi leffa kuin Predator. Olen kattonut predator 2 leffan niin monta kertaa et muista ulkoo melkein kaikki mitä glover siin sanoo. Minusta henkilöt ovat parempia siin leffassa ku ykkösessä ja urbaani maisema tuo mukaan sellaista realismia mitä se viidakko ei tarjonnut ainakaan mulle. Kyl toimintana kakkonen on parempi ku ykkönen, jos ei siis tykkää pelkästä macho mies kulttuurista mitä 1 leffa tarjoaa lähinnä.
vastaa »
anonyymi kommentoi (13.9.2010 23:23:08)
user avatar Lisäksi minusta predator 1 ei ole edes arskan parhaimpii leffoi, nautin paljon enemmän muutamista muista sen halpa budjetti leffoista enemmän ku tosta. Arska on legenda ku se hakkaa muita ihmisii asenteella mut ei toi viidakkoseikkailu oikee hyvää actionii ole.
vastaa »
anonyymi kommentoi (13.9.2010 23:25:45)
user avatar "I eat grean barets for breakfast..." on yksi muistetuimpii arskan lauseita ja leffakin on täyttä rautaa mitä nyt verrataan tohon predator ykköseen.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa