Caroline Munro

Femina ridens (1969) :: The Frightened Woman

aka The Laughing Woman; Gioco d'amore, gioco di morte; Le duo de la mort

Femina ridens #1 Femina ridens #2

Femina ridens on ohjaaja Piero Schivazappan tutkielma seksuaalisesta alistamisesta ja ajattomista jännitteistä miehen ja naisen välillä. Toki se on myös (s)eksploitaatio-elokuvaa 60-luvun lopulta, mutta harvinaisen kiehtovasti kuvattua ja art deco/pop-taide/kitch -tyylikkyydellään valovuosia monia vastaavia edellä olevaa sellaista. Oikeastaan täysin vastaavia elokuvia ei tule edes mieleen, vaikka esim. halpisohjaaja Jess Francon Markiisi de Sade -teemat tietyllä tapaa hengenheimolaisia ovatkin.

Pop-estetiikaltaan lähinnä Mario Bavan Danger: Diabolikiin (1968) vertautuvan elokuvan elegantin ulkoasun takana ovat Schivazappan italialaiset maanmiehet, monissa liemissä keitetyt ja arvostetut lavastaja/puvustaja -gurut Enrico Sabbatini ja Francesco Cuppini.

Femina ridens [1]
Femina ridens [2]

Hyväntekeväisyysjärjestöä johtavalla tohtori Sayerilla (Philippe Leroy) on kunniallisen siviiliammattinsa ohessa pervompia vapaa-ajan harrastuksia. Rikas poikamies Sayer toteuttaa ilotyttöjen avulla fantasioitaan naisen alistamisesta, purkaen naisvihamielisyyteen johtaneita lapsuuden traumojaan niin henkistä kuin fyysistäkin kidutusta käyttäen. Kuten esimerkiksi mielikuvituksellisten piiska- ja sitomisleikkien muodossa.

Eräänä päivänä Sayerin virkahuoneeseen saapuu kaunis ja viehättävä toimittaja Maria (Dagmar Lassander), jolla on tekeillä artikkeli miesten steriloinnista Intiassa. Aihe on selvästi arka tohtori Sayerille, niinpä tämä misogyyni ja filantrooppi samassa henkilössä kutsuu verukkeen avulla Marian vierailulle huikean futuristisesti sisustettuun loistokartanoonsa. Taide- ja tikarikokoelmansa esittelyn ohessa Sayer huumaa pahaa-aavistamattoman Marian, joka herää myöhemmin kartanon kellarissa kahlehdittuna ja tohtorin alistamisriitit ovat valmiit alkamaan.

Femina ridens [3]
Femina ridens [4]

Maria tulee dominoiduksi ja kidutetuksi mitä erilaisimmin keinoin Sayerin design-sisustetussa psykedeelisessä pop-kartanossa, jossa unen ja toden rajamailla seikkailtaessa uhrin mieli ja tahto murtuvat kuin Andy Warholin kaurakeksi. Tohtori Sayerilla on fiksaatio siitä, että naiset hallitsevat tätä maailmaa ja asialle on kerta kaikkiaan tehtävä jotain! Ja mikäpä korjaisi vääristyneen, epäsuhtaisen tilanteen paremmin kuin kunnon alistamisleikit. Mikään ei Femina ridensissä ole kuitenkaan sitä miltä näyttää, ja ennen huikeaa lopputwistiä - tässä tarinassa todella on sellainen - ehtii pääparin mutkikas suhde muuttua nöyryytyksestä rakkaustarinaksi, uni todellisuudeksi ja todellisuus uneksi.

Femina ridens [5]
Femina ridens [6]

Eräässä vertauskuvallisessa, tohtorin omia pelkoja heijastavassa jaksossa näemme Sayerin katoavan valtavan hampaallisen vulva-sisäänkäynnin, Vagina dentatan, uumeniin. Toisessa kohtauksessa taas ongelmallis-romanttisen suhteen omaava pääpari illastaa keskiaikaisessa linnassa ja aito hovikääpiö yllättää Sayerin ja Marian juuri kun nämä ovat kiskomassa vaatteita toistensa yltä. Edelliseen kohtaukseen on vahvasti vaikuttanut ranskalaistaiteilija Niki de Saint Phallen veistosinstallaatio Hon-en katedral vuodelta 1966. Taiteilija on kreditoitu teoksestaan myös elokuvan lopputeksteissä. Kaikki tämä silmänilo tarjotaan Schivazappan osaavan ja näkemyksellisen ohjauksen sekä Carlo ja Sante Achillin komean kuvauksen, erityisesti vaikuttavien lähikuvien, saattelemina. Onko Femina ridens misogynistinen vai feministinen elokuva? Vaikea sanoa, ehkä molempia. Ainakin siinä paiskaavat taide ja roska erinomaisella tavalla kättä melkoisen uniikissa paketissa.

Femina ridens [7]
Femina ridens [8]

Philippe Leroy (The Night Porter, Mannaja) ja sensuelli saksalaisnäyttelijätär Dagmar Lassander, tuttu monista italialaisista kauhu- ja rikostuotannoista, ovat molemmat erinomaisia ja jopa uskottavia päärooleissaan. Jälkimmäistä seikkaa voi tässä kontekstissa pitää jopa saavutuksena. Sivurooleissa vilahtaa monia kiehtovia hahmoja kuten Maria Cumani Quasimodon esittämä tohtori Sayerin rullatuoliin sidottu, sikareja tuprutteleva hyytävä sihteeri. Ainoa moite tuleekin mehevien sivuhahmojen liian vähäisestä hyödyntämisestä. Jos hahmot olisivat saaneet lisää valkokangasaikaa, ne olisivat tuntuneet jotenkin perustellummilta.

Femina ridens [9]
Femina ridens [10]

Kunnioitettavan määrän eurofilmejä toiminnasta ja roskasta draamaan scorettaneen maestro Stelvio Ciprianin musiikki on suunnilleen vaikuttavinta mitä säveltäjänero on koskaan tehnyt. Musiikkiraita alkaen funkyistä wah wah -kitaroista jatkuen ultraviileään hissimusaan tukee onnistuneesti omintakeisen elokuvan tajuntaa laajentavaa kuvastoa. Pisteenä i:n päälle tulee salaperäisen Olympian laulama tunnuskappale; Ciprianin kynäilemä laulu on lähes täydellinen pop-biisi, joka kieron sanoituksensa ansiosta tuntuu vieläkin kutkuttavammalta. Persoonallinen, tyylikäs elokuva yllättävällä loppuratkaisulla, josta voi saada vihiä alkuperäisestä Femina ridens -nimestä. Se ei suinkaan käänny The Frightened Womaniksi.

Versioinfo (20.8.2010):

Erotiikkavelho Radley "Henry Paris" Metzger hoiti Femina ridensille aikoinaan jenkkilevityksen, mutta elokuva on ensi-iltansa jälkeen ollut varsin harvinaista herkkua, joten on positiivista että tekonäppäristä mainoslauseistaan tunnettu brittiläinen Shameless Screen Entertainment -yhtiö on julkaissut Femina ridensistä täydellisimmän mahdollisen version dvd:nä. Julkaisu on koostettu ohjaaja Piero Schivazappan ohjeiden ja käsikirjoituksen mukaisesti.

Se, että materiaalia on koottu muutamastakin eri lähteestä näkyy kuvan teknisen tason vaihteluna jonkin verran, mutta ei missään nimessä häiritsevästi. Ohjaaja Schivazappan lause "This IS the version of my film to watch" on laitettu täkyksi levyn kanteenkin. Mikäpä siinä, tervetullut julkaisu huonolaatuisen ja leikatun jenkki-dvd:n ja niin ikään leikatun VHS:n jälkeen.

****-
© Mika Helminen, julkaistu: 20.8.2010
keskiarvo
toimitus
3.88/5.00 (4)
 JSSMMHPI
  3.5 4.0 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.38/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  5 (5)
100%
Femina ridens (1969)  Femina ridens (1969)The Frightened Woman