Caroline Munro

Dasavatharam (2008)


Dasavatharam #1 Dasavatharam #2

Dasavatharamin henkilögalleriaan kuuluvat mm. Yhdysvaltojen entinen presidentti George W. Bush, japanilainen kamppailulajimestari, 98-vuotias dementoitunut intialaisnainen, yli kaksimetrinen muslimipoika, punjabilainen poplaulaja ja 1100-luvulla elänyt Vishnua palvova munkki. Näitä ja neljää muutakin hahmoa elokuvassa esittää yksi ja sama näyttelijä: Kamal Hassan. Intiassa elävän legendan statuksen saavuttanut mutta länsimailla täysin tuntematon Kamal on monipuolinen taiteilija, joka näyttelemisen lisäksi on kunnostautunut myös ohjaajana (Hey Ram, 2000; Virumaandi, 2004), käsikirjoittajana, tanssijana ja koreografina.

Dasavatharam [1]
Dasavatharam [2]

Näyttelijänä Kamal ei ole ennen Dasavatharamiakaan kaihtanut haasteita, kuuluisa on esim. kolmoisrooli elokuvassa Apoorva Sahodharagal (1989), jossa hän esitti isää ja tämän kahta poikaa, joista toinen on lisäksi kääpiö!

Dasavatharam käynnistyy 1100-luvun Intiassa, jossa Vishnua intohimoisesti palvova munkki ei suostu vaihtamaan uskoaan ja upotetaan mereen kivipatsaaseen kahlehdittuna. Historiallisen prologin jälkeen siirrytään nykypäivään ja Washingtoniin, jossa päähenkilö Govinda työskentelee biologisia aseita valmistavassa laboratoriossa. Kun Govinda saa aiheen epäillä että laboratorion johtaja on myymässä hänen kehittämäänsä tappavaa virusta hämärämiehille, hän varastaa viruksen sisältävän ampullin laitoksen kassakaapista ja ottaa jalat alleen. Ampulli joutuu vahingossa Intiaan menevän postin joukkoon ja monimutkaisen tapahtumasarjan päätteeksi brahmiiniperheen omistaman pienen jumalpatsaan sisään. Terroristina pidetty Govinda ja brahmiiniperheen hurskas tytär lähtevät patsas mukanaan tien päälle perässään viranomaiset ja oikeiden terroristien asiamiehet. Kello tikittää koko ajan kohti hetkeä jolloin tsunami iskee Intian rannikolle.

Dasavatharam [3]
Dasavatharam [4]

Kamal on varmaan ainoa näyttelijä maailmassa joka on toisaalta tarpeeksi hullu ryhtyäkseen näin älyttömään projektiin, ja toisaalta tarpeeksi lahjakas viemään sen kunnialla läpi. Kymmenen "avataran" esittäminen samassa elokuvassa on jo työsuorituksena aikamoinen, semminkin kun kukaan hahmoista ei tee vain lyhyttä cameo-esiintymistä vaan on tärkeä osa tarinaa. Valitettavasti kaikki hahmot eivät vain ole kovin onnistuneita, kiitos lähinnä raskaan ja luonnottoman näköisen maskeerauksen.

Dasavatharam [5]
Dasavatharam [6]

Groteskein tapaus on elokuvan isopäinen pääpahis, leveää jenkkienglantia vääntävä entinen CIA-agentti Christian Fletcher, joka aina kuvaan ilmestyessään tuo Dasavatharamiin kalkkunan makua. Sen verran taitavasta näyttelijästä kuitenkin on kyse, ettei edes Fletcher ole hahmona täysin toivoton.

Dasavatharam [7]
Dasavatharam [8]

Dasavatharam on siis rosoinen, muttei ainakaan tylsä. Tie-elokuvan rakenne takaa että maisemat vaihtuvat ja uusia tilanteita tulee vastaan koko ajan. Vauhdikkaan menon ja Kamalin bravuurisuorituksen lisäksi lisäksi Dasavatharam pyrkii sanomaan jotakin uskonnollisen ja tieteellisen maailmankatsomuksen eroista. Kamal itse on ateisti, mutta sijoittaa elokuvan sanoman sen verran diplomaattisesti jonnekin kaaosteorian ja jumalallisen kaitselmuksen välimaastoon, että kaikki voivat olla tyytyväisiä.

Dasavatharam [9]
Dasavatharam [10]

Vuoden 2004 tsunamin rekonstruktio huipentaa sopivan spektaakkelimaisesti tämän vuoristorata-ajelun, vaikka onkin efektiensä osalta auttamattoman vanhentunut. Harvemmin ison budjetin blockbuster-elokuvaa tehdään näin persoonallisella otteella, siksi Dasavatharamin pikku heikkoudet on helppo antaa anteeksi. Se ei ole mikään särmättömäksi hiottu kompromissitekele, vaan yhden miehen valtaisa egotrippi, joka on niin onnistuessaan kuin epäonnistuessaankin tekijänsä näköinen.

***--
© Matti Erholtz, julkaistu: 16.8.2010
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!