Caroline Munro

The Expendables (2010)

aka Les sacrifiés; Expendables: Unité spéciale; I mercenari; Los mercenarios

The Expendables #1 The Expendables #2

80-luvun toimintamuottiinsa rehevämmällä iällä ja ulkomuodolla palanneen Sylvester Stallonen pienoisvoittoputken toivotaan jatkuvan pitkään hehkutetun ja kovan äijäkaartin keränneen turboahdetun toimintaspektaakkelin The Expendables muodossa. Mukana kisaavat Rocky IV:n (1985) vanha kilpakumppani Dolph Lundgren sekä uudemman polven pökkelöt Jason Statham ja Jet Li. Lisäksi Stallone sai värvättyä kööriinsä myös entisajan Planet Hollywood -partnerit Bruce Willisin ja 2000-luvulla enemmän valtion rahoilla ympäristöä pelastaneen kuin elokuvakankailla pullistelleen Arnold Schwarzeneggerin.

Stallone sai uutta nostetta Rocky Balboan (2006) ynnä Rambon (2008) tarjoileman ikonisen tuplanostalgiaiskun kautta ja päätti jatkaa retrokasarivaihteella. Lopputuloksen pitäisi siis kaiken testosteronin saneleman järjen mukaan olla puhdasta lihaskimppukultaa. Ikävä kyllä totuus turisee toista.

The Expendables [1]
The Expendables [2]

The Expendablesin keskeinen ongelma sisältyy jo sen nimeen - liian lukuisasta hahmokatraasta kaikki ovat "uhrattavissa", ilman sen suurempaa merkitystä. Rockyn ja Rambon tapauksessa pohjustusta löytyy jo enemmän kuin tarpeeksi, joten Stallone ei tarvinnut uusille tarinoilleen kuin pienen kimmokkeen ja vähän menneitä kulmakiviä muistelumontaaseihin, niin yleisö oli jo puolella.

The Expendables [3]
The Expendables [4]

Tuoreessa elokuvassa hahmot ovat käveleviä kliseitä, joista ei hajanaisissa pikkuvälähdyksissä ehditä leipoa lajityypin vaatimia elämää suurempia, kankaalta räjähtäviä kliseitä. Stallone ei ironisoi machojaan, muttei myöskään myy heitä tarpeeksi. Hupi tuleekin lähinnä tähtispottailusta; The Expendables on kuin b-toimintaleffojen Thin Red Line (1997), koskaan ei tiedä kenen entisen siloposken nykyinen iän, nyrkkien ja plastiikkakirurgien murjoma naama seuraavaksi kuvaan popsahtaa.

The Expendables [5]
The Expendables [6]

Statham, Li ja etenkin kahjosti huojuva Lundgren hyödyntävät pätevästi sen vähän, mitä tarjolla on. Pääroolin vievän Stallonen ohella pätemisajasta ovat kuitenkin kisaamassa myös pelkällä läsnäolollaan turhia kohtauksia varastavat Eric Roberts ja Mickey Rourke. Sopassa ui myös kaksi vapaapainijaa, ex-jenkkifutari ja tyly kickboxeri. Kaikille ei sentään ole yritetty kehittää edes minijuonikuviota, mutta lankoja löytyy jo yksin keskusporukalla liikaa. Puhumattakaan kuvitteellisen valtion pikkudiktaattorista ja tämän tyttärestä.

The Expendables [7]
The Expendables [8]

Stallone itse näyttää rivon partansa kanssa pornouraa tavoittelevalta, aineita täyteen pumpatulta transulta. Tappelu sujuu vielä näyttävästi, mutta juoksu tuntuu tuottavan jo vaikeuksia. Ohjaajana tyylitajuttomaksi ennenkin osoittautunut Stallone ei näytä löytävän tasapainoa "vanhan ajan" bensaräjähde/naamaanmättö -toiminnan, nykypolven salamaleikkaussähellyksen ja Rambon CGI-splatterin välillä. Paikoin rymistely on viihdyttävää, mutta ei oikeastaan kertaakaan tempaavaa. Lin ja Lundgrenin mahdollisuuksia tarjoava matsikin on kuvattu ja saksittu vähän siihen suuntaan, että melkein näkee mitä tapahtuu.

Paljon mainostetut Willis ja Schwarzenegger tekevät lyhyet cameot juonen käynnistävässä alkupuolen kohtauksessa, jossa vanhat toimintasankarit naljailevat Stallonelle ja toisilleen. Enemmän kuin hieman vaivaannuttava itseironiakyllästeisyys saa melkein unohtamaan, kuinka paljon kiinnostavampi elokuva The Expendables olisi tähän kolmikkoon keskittyvänä. Vanhojen norsujen viimeisen rynnäkön sijaan saatiin pastissin rajalla tanssiva väsähtänyt raajarikko.

Versioinfo (7.8.2010):

Elokuva saa Suomen ensi-iltansa 13.8.

**---
© Ilja Rautsi, julkaistu: 7.8.2010
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (12)
 JSSMJLTPJMKKIRMHMMMK*EMPI
  3.0 2.5 2.0 3.0 3.0 4.0 2.0 2.5 2.5 3.0 3.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.75/5.00 (38)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -10 (35)
29%
The Expendables (2010)  The Expendables (2010)  

kommentit

odota...
Jetro Suni kommentoi (7.8.2010 15:03:04)
user avatar Omasta mielestäni The Expendables on nykystandardeilla mitaten jopa jossain määrin onnistunut toimintaelokuva. Myötähävettävän noloa dialogia elokuvasta löytyy kilokaupalla, mutta jos siihen kykenee suhtautumaan huumorilla, on elokuvan parissa jopa suhteellisen helppo viihtyä. Toimintakohtausten osalta kaava on hyvin rambomainen. Kovimmat paukut on säästetty loppuun ja aina tasaisin väliajoin tarjoillaan satunnaisia väkivallan hetkiä, joilla katsojan ajatukset siirretään hetkeksi kätevästi pois hyvin epäolennaiselta tuntuvasta pääjuonentapaisesta. Kaikki positiiviset ennakko-odotukset kannattaa ehdottomasti heittää syrjään jo heti alkuvaiheessa - niiden mukanaan raahaaminen elokuvateatteriin on katsojalle elokuvakokemuksen kannalta vain ja ainoastaan vahingollista.
vastaa »
anonyymi kommentoi (10.8.2010 16:18:03)
user avatar No tottakai elokuva olisi keskittynyt kolmikkoon Stallone, Schwarzenegger, Willis mikäli Arnold ei olisi Kalifornian kuvernööri. Mutta mikäli tämä leffa menestyy niin jatko-osassa Schwarzenegger ei ole enää "toimistossa" ja varmasti ruutuaikaakin on enemmän.
vastaa »
anonyymi kommentoi (12.8.2010 23:02:28)
user avatar Tähtiä tälle leffalle kiistatta 6/5. Voiko tästä parempaa enää ollakaan.
vastaa »
Tuomas Henell kommentoi (13.8.2010 12:50:53)
user avatar Kallistun ehkä enemmän Jetron kuin Iljan kannalle. Siis elokuva on kokonaisuutena aika paska - ekat 2/3 elokuvasta vaihteli tylsän, naurettavan ja umpisurkean välillä - mutta lopun jyrääminen meni niin överiksi, että leffaa katseli nautinnollisesti kasariparodiana.
vastaa »
anonyymi kommentoi (14.8.2010 12:48:00)
user avatar Rambon kanssa keuli sen verran iloisesti että tätäkin odotetaan kyllä suurella mielenkiinnolla!

Viva Reagan!
vastaa »
anonyymi kommentoi (16.8.2010 21:00:44)
user avatar Meiltä täydet 5 tähteä. Äijälasien läpi katsottuna.. http://www.anssi.fi/2010/08/the-expendables-arvostelu/
vastaa »
anonyymi kommentoi (22.8.2010 12:39:52)
user avatar Randy Couture on vapaaottelija, ei showpainija.
vastaa »
anonyymi kommentoi (5.12.2010 01:18:36)
user avatar Leffan psykopaattisen sairaalloinen äijäily olisi voinutkin olla joo mehukasta antia, mutta samoissa raameissa traagisten, hieman hullujen, mutta kuitenkin oikeudenmukaisten "sankarihahmojen" kanssa vähän liian vieraannuttavaa meitsin huvittumiskertoimille.

Veri lensi, jälki oli komeaa, mutta sisältö pahvia.
vastaa »
anonyymi kommentoi (9.2.2011 23:59:55)
lainaus:
Randy Couture on vapaaottelija, ei showpainija.
user avatar Showpainijalla viitattiin Steve Austiniin.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa