Caroline Munro

The Dragon Lives (1976)

aka He's a Legend, He's a Hero; King of Kung Fu; Jeet Kune Do: The Killer Punch of Bruce Lee; Bruce Lee - Gigant des Kung Fu

The Dragon Lives #1 The Dragon Lives #2

Oli synkkä ja myrskyinen yö kun Bruce Lee syntyi, ja ukkonen jyrisi myös kungfu-kuninkaan kuollessa. Kahden myrsky-yön väliin jännittynyt elämä oli täynnä kungfun yhä sisäistyneempää käsittämistä, neekereiden perseen potkimista ja pohjatonta vihaa kiinalaisia kankipalmikoita kohtaan.

The Dragon Lives [1]
The Dragon Lives [2]

The Dragon Lives kertoo siis Bruce Leen tarinan kehdosta hautaan, sellaisena kuin ohjaaja Wong Sing Lui on sen päässään hahmottanut. Eli ei tarvitse olla mikään Leen elämänkerran erikoistuntija suhtautuakseen hieman skeptisesti joihinkin elokuvassa esitettyihin asioihin. Oliko Leen paras kaveri Amerikassa läski poliisi, joka ystävyyssuhteen alkajaisiksi tarjosi nälkiintyneelle kungfu-opiskelijalle hampurilaisen? Tuliko Leestä julkkis hänen voitettuaan nyrkkeilyn raskaan sarjan Amerikan mestarin Long Beachin kamppailulajitapahtumassa? Antoiko hän myöhemmin samalle tyypille päihin Enter the Dragonin kuvauksissa? Oliko Leellä kotonaan mekaaninen nyrkkeilyvastustaja, jonka kanssa hän sulkeutui joskus vuorokausiksi harjoittelemaan "Do Not Disturb" -kyltti ripustettuna oveen? En tiedä, mutta epäilen.

The Dragon Lives [3]
The Dragon Lives [4]

Bruce Li näyttelee vailla mitään holttia ja tekee esikuvastaan jonkinlaisen ruuvit löysällä - tyypin, jolle rajut mielialavaihdokset ovat tavanomaisia. Leen elämän suureksi tavoitteeksi omien kungfu-taitojensa täydellistämisen ohella The Dragon Lives esittää länsimailla vallitsevan stereotyyppisen kiinalaiskuvan muuttamisen. Molemmat pyrkimykset kulminoituivat Enter the Dragoniin, josta tehdään elokuvassa jonkinlainen Leen triumfi, uran huipentuma, jonka jälkeen ei voinut enää muuta seurata kuin kuolema.

The Dragon Lives [5]
The Dragon Lives [6]

Martial arts -elokuvana The Dragon Lives on kohtalaisen surkea, vaikka Long Beach -jaksossa nähdään joitain hyviäkin otteita. Elämäkertaelokuvanakaan se ei siis oikein toimi, mutta bruceploitaationa se on hyvin asiallista kamaa, jossa genrelle ominainen mystiikka ja vinksahtanut tunnelma ovat vahvasti esillä. Leen kuolinsyystä ei elokuvassa esitetä mitään salaliittospekulaatioita, vaan se pannaan silkan kohtalon piikkiin, jota personifioi monien kohtausten taustalla äänekkäästi tikittävä kello. "I often wish I could be like some great clock, ticking away, with no foreseeable end. Then I could follow all my ideals and hope to attain my destiny." pohtii Lee. Niinhän sitä moni toivoisi.

The Dragon Lives [7]
The Dragon Lives [8]

The Dragon Livesin arvoa nostaa kovasti pari siihen sisältyvää ruotsalaisen Anders Nelssonin säveltämää ja yhdessä Ming-yhtyeensä kanssa esittämää laulua. Alkutekstien alla soiva "He's a Legend, He's a Hero" svengaa kuin hirvi ja potkaisee elokuvan vetreästi liikkeelle. Brucen viimeisiä elonhetkiä Betty Ting Pein syleilyssä säestävä "Even a Strong Man (Must Die)" taas on oikeasti kaunis ja koskettava balladi. Muutenkin loppukohtaus, jossa myös kahvinkeiton ja seksin välinen mystinen yhteys tuodaan selvästi ilmi, on kaikessa psykedeelisessä aavemaisuudessaan hiuksianostattava.

***½-
© Matti Erholtz, julkaistu: 16.8.2010
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!